Scroll images by bigoo.ws

Thursday, August 04, 2005

10 Sahabat Yang Dijanjikan Syurga.

assalamualaikum,

1). ustaz, minta terangkan siapakah dia sahabat yang di jamin masuk syurga itu dan bagaimanakah amalan mereka sehinggakan nabi(saw) tahu keadaan mereka walaupun mereka masih hidup lagi

2). minta penjelasan lagi tentang saidina ali kw. beliau adalah merupakan sahabat nabi, menantu dan sepupu, dan ada hadis nabi yg menerangkan tentang keilmuan saidina ali kw. tetapi melalui pembacaan saya yg tak berapa berilmu ini kurang pula hadith yg diriwayatkan oleh beliau (mungkin ada tapi saya tak tahu), terfikir saya adakah kerana hadith tersebut di bawa oleh perawi dari golongan syiah, atau jika ada apakah hadith-hadith tersebut, harap ustaz terang hingga puas hati.
t/kasihpendekar
Panel Feqh
Location: PERKIM , Kuala Lumpur
Age: 2
Gender: Male
Points : 12
Posted: Sun Sep 22, 2002 11:56 pm Post subject: Re: SJ - 1844 : PARA SAHABAT R.A YANG DIJANJIKAN SYURGA &

--------------------------------------------------------------------------------
وعليكم السلام و رحمة الله وبركاتهم


{ بسم الله الرحمن الرحيم }


(( رب إشرح لي صدري و يسرلي أمري وأحلل عقدة من لساني يفقهوا قولي ))

***********************

Alhamdulillah , Segala Puja – Puji hanyalah milik Allah Ta’ala semata-mata. Selawat dan salam ke atas Baginda Rasulullah s.a.w, ahli keluarga baginda yang suci, para sahabat yang kesemua mereka itu merupakan golongan yang amat mulia, para ulama’ yang mukhlisin , para mujahidin di Jalan Allah Ta’ala dan seluruh muslimin. Amin.

[color=blue] MEREKA YANG DIJANJIKAN SYURGA OLEH ALLAH TA’ALA : [/color]

Mereka yang dijanjikan syurga oleh Allah Ta’ala dikenali menurut B. Arab sebagai “ المبشَرين بالجنَة " “ ~ Al-Mubashharin Bil Jannah . Manakala yang dimaksudkan oleh para ulama’ sebagai mereka yang dijanjikan syurga oleh Allah Ta’ala ialah golongan manusia yang dijamin oleh Allah Ta’ala dengan syurga, yang mana berita gembira itu disampaikan melalui lisan Baginda Rasulullah s.a.w , samada ianya berbentuk Al-quran Al-Karim , ataupun Hadist An-Nabawi.


Golongan yang dijanjikan Allah Ta’ala dengan syurga ini sebenarnya ramai, bukan setakat 10 orang sahaja – sebagai mana yang difahami oleh sebahagian muslimin iaitu golongan yang berusaha berhempas-pulas menjaga keimanan mereka ( aqidah ) mereka dan sentiasa mentaati Allah Ta’ala. Hal ini diceritakan oleh Allah Ta’ala di dalam Al-Quran Al-Karim itu sendiri di antaranya ;

وَبَشِّرِ الَّذِين آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ كُلَّمَا رُزِقُواْ مِنْهَا مِن ثَمَرَةٍ رِّزْقاً قَالُواْ هَـذَا الَّذِي رُزِقْنَا مِن قَبْلُ وَأُتُواْ بِهِ مُتَشَابِهاً وَلَهُمْ فِيهَا أَزْوَاجٌ مُّطَهَّرَةٌ وَهُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

[color=blue] Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang beriman dan beramal soleh, sesungguhnya mereka beroleh syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; tiap-tiap kali mereka diberikan satu pemberian dari sejenis buah-buahan syurga itu, mereka berkata: "Inilah yang telah diberikan kepada kami dahulu"; dan mereka diberikan rezeki itu yang sama rupanya (tetapi berlainan hakikatnya), dan disediakan untuk mereka dalam syurga itu pasangan-pasangan, isteri-isteri yang sentiasa bersih suci, sedang mereka pula kekal di dalamnya selama-lamanya. ( Ayat 25 , Surah Al-Baqarah )[/color]


إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ

[color=blue]Sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya dengan berkata: "Tuhan kami ialah Allah", kemudian mereka tetap teguh di atas jalan yang betul, akan turunlah malaikat kepada mereka dari semasa ke semasa (dengan memberi ilham): "Janganlah kamu bimbang (dari berlakunya kejadian yang tidak baik terhadap kamu) dan janganlah kamu berdukacita, dan terimalah berita gembira bahawa kamu akan beroleh syurga yang telah dijanjikan kepada kamu. ( Ayat 30 , Surah Al-Fussilat )[/color]

Mereka yang dijanjikan dengan syurga ini juga ada berbagai-bagai jenis martabatnya , ada yang diazab terlebih dahulu di dalam neraka – mengikut kadar dosa-dosa yang dimilikinya – dan kemudiannya dimasukkan ke dalam syurga.

Ada pula yang masuk ke dalam neraka sebentar , kemudian dimasukkan ke dalam syurga.

Dan ada pula yang masuk ke dalam syurga terus tanpa dihisab, iaitu di padang mahsyar – dengan melalui proses yang amat sukar seperti ke sana-sini demi mencari Para Anbiya’ a.s yang boleh memberikan mereka syafaat.

Ada pula yang masuk ke dalam syurga secara “ berterbangan terus ke dalam syurga “ iaitu bagi para syuhadak ( orang-orang yang mati syahid di dalam memperjuangkan Islam ) .

Pendek kata : Semua orang Islam, sebanyak mana pun dosanya – selagi dia tidak menyekutukan Allah Ta’ala – maka mereka berpeluang untuk masuk ke dalam syurga jua akhirnya !.

[color=blue] MASALAH : SIAPAKAH PULA 10 ORANG SAHABAT YANG DIJANJIKAN SYURGA ITU ? DAN KALAU BENARLAH YANG DIJANJIKAN MASUK SYURGA ITU BUKAN SEKADAR 10 ORANG ITU SAHAJA , MAKA KENAPAKAH YANG SELAIN 10 ORANG ITU TIDAK TERKENAL ?. [/color]


Jawapannya : 10 ORANG YANG DIJANJIKAN SYURGA ini lebih terkenal daripada selain mereka kerana ianya merupakan para sahabat ( r.a ) yang amat terkenal ( popular ) dan satu lagi, ianya diriwayatkan oleh hadis yang menyenaraikan nama-nama mereka secara sekelompok ( 10 orang sekaligus ), berbeza pula dengan selain mereka – yang juga dijanjikan syurga – akan tetapi , nama-nama para sahabat (r.a) selain mereka itu disebut secara berasingan oleh Rasulullah s.a.w , bukannya disebut secara sekaligus @ sekolompok sebagaimana 10 orang yang dijanjikan memasuki syurga. Dan kebanyakan mereka yang dijanjikan dengan syurga adalah Generasi Pertama Islam , iaitu para sahabat (ra) yang telah banyak berkorban untuk mengembangkan dan mempertahankan agama Allah Ta’ala ini !.

10 Orang yang dijanjikan syurga sebagaimana disebut secara sekaligus oleh Baginda Rasulullah s.a.w ialah sebagaimana hadis berikut :


عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ حُمَيْدٍ عَنْ أَبِيهِ أَنَّ سَعِيدَ بْنَ زَيْدٍ حَدَّثَهُ فِي نَفَرٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ عَشَرَةٌ فِي الْجَنَّةِ أَبُو بَكْرٍ فِي الْجَنَّةِ وَعُمَرُ فِي الْجَنَّةِ وَعُثْمَانُ وَعَلِيٌّ وَالزُّبَيْرُ وَطَلْحَةُ وَعَبْدُ الرَّحْمَنِ وَأَبُو عُبَيْدَةَ وَسَعْدُ بْنُ أَبِي وَقَّاصٍ قَالَ فَعَدَّ هَؤُلَاءِ التِّسْعَةَ وَسَكَتَ عَنِ الْعَاشِرِ فَقَالَ الْقَوْمُ نَنْشُدُكَ اللَّهَ يَا أَبَا الْأَعْوَرِ مَنِ الْعَاشِرُ قَالَ نَشَدْتُمُونِي بِاللَّهِ أَبُو الْأَعْوَرِ فِي الْجَنَّةِ قَالَ أَبُو عِيسَى أَبُو الْأَعْوَرِ هُوَ سَعِيدُ بْنُ زَيْدِ بْنِ عَمْرِو

Ertinya : “ Daripada Abdul Rahman Bin Humaid, daripada bapanya : Sesungguhnya Said Bin Zaid pernah menceritakan kepadanya mengenai satu kumpulan , dengan katanya : Pernah Baginda RasululLah s.a.w bersabda : 10 orang yang akan memasuki syurga iaitu (1)- Abu Bakar , (2)- Umar, (3)-Utsman , (4)- Ali , (5)- Zubair , (6)-Tolhah , (7)-Abdul Rahman , (8) – Abu ‘Ubaidah , (9) Sa’ad Bin Abu Waqqas ~ maka beberapa orang yang mengira-ngira jumlah semua yang dijanjikan dengan syurga itu , di manakah lagi seorang ?. Lalu mereka bertanya kepada Said Bin Zaid : Demi Allah Wahai Abu A’awar ! Siapakah dia orang yang kesepuluh itu ?. Maka Said Bin Zaid pun menjawabnya : Bukahkah kamu sendiri telah bersumpah bahawa Abu A’awar itu pun adalah di kalangan mereka yang dijanjikan syurga ? “. – Imam Abu ‘Isa (At-Tirmidzie) menyatakan : “ Abu A’awar itu sendiri adalah Said Bin Zaid Bin ‘Amru “ . ~ ( Hadis Sahih riwayat Imam At-Tirmidzie , di dalam Kitab Al-Manaqib : 3681 ) dan hadis seumpama ini diriwayatkan juga oleh Imam Abu Dawud rh di dalam sunannya – Kitab As-Sunnah : 4031 dan juga Imam Ahmad – Musnad Al-Ansar : 21, 088 )

[color=blue]10 orang itu ialah : [/color]


1- Saidina Abu Bakar As-Siddiq (ra).
2- Saidina Umar Al-Khattab (ra).
3- Saidna Utsman Bin Al-‘Affan (ra).
4- Saidina Ali Bin Abu Talib (ra).
5- Saidina Zubair Bin Al-‘Awwam (ra).
6- Saidina Tolhah Bin ‘UbaidiLlah (ra).
7- Saidina Abdul Rahman Bin ‘Auf (ra).
8- Saidina Abu ‘Ubaidah ‘Amir Bin Al-Jarrah (ra).
9- Saidina Sa’ad Bin Abu Waqqas (ra).
10- Saidina Sa’id Bin Zaid (ra).

Jadi sebagaimana dijelaskan tadi, 10 orang ini bukanlah menunjukkan bahawa mereka sahaja yang dijamin masuk syurga , walhal banyak hadis-hadis lain yang sahih yang menunjukkan bahawa begitu ramai para sahabat (ra ) dan umat Islam yang dijanjikan syurga.

Sebagai contohnya : Saidina Bilal Bin Rabah (ra) sendiri telah diberikan pangkat sebagai “ahli syurga” kerana beliau (ra) merupakan sahabat yang tidak pernah putus wudhuknya ( air sembahyangnya ) di dalam jangkamasa yang lama.

Saidina Abu Darda’ (ra) juga digelar oleh Baginda Rasulullah s.a.w sebagai ahli syurga kerana hatinya yang begitu mulia dan tidak pernah menyimpan sebarang hasad-dengki terhadap sesama manusia.

Saidina ‘Ukasyah (ra) juga digelar sebagai ahli syurga.

Menurut hadis , umat Rasulullah s.a.w yang dijamin masuk ke dalam syurga tanpa hisab adalah sebanyak 70 ribu orang ( Hadis riwayat Imam Al-Bukhari rh ).

Manakala di dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam At-Tirmidzie (rh) pula dijelaskan bahawa ahli-ahli syurga kesemuanya berjumlah 120 ribu barisan dan 80 ribu barisan daripada 120 ribu barisan itu adalah terdiri daripada umat Saidina Rasulullah s.a.w.

Perlulah kita fahami , andainya golongan yang dijanjikan syurga ini tanpa hisab, kebanyakannya daripada kalangan sahabat (ra) dan mereka yang mati syahid di jalan Allah Ta’ala, maka betapa pula dengan golongan isteri-isteri Rasulullah s.a.w ?, walhal mereka sendiri telah menunjukkan jasa yang terlalu besar dan pengorbanan yang tiada taranya di dalam memperjuangkan Islam ini !!.

***********************

[color=blue] PENJELASAN MENGENAI SAIDINA ‘ALI (RA) : [/color]

Ya benar sebagaimana yang saudara nyatakan itu, dan sememangnya Saidina Ali (ra) merupakan salah-seorang sahabat (ra) yang paling utama, paling berilmu , paling berkarisma di dalam kepimpinan dan paling berani di medan juang. Di dalam kisah-kisah Para Sahabat (ra) banyak diceritakan kisah-kisah mengenai ketokohan Saidina Ali (ra) , khususnya di dalam bidang ilmu pengetahuan, hinggakan tidaklah menghairankan andainya beliau (ra) sendiri dinobatkan sebagai “ Pelopor Ilmu Kesusasteraan Bahasa Arab “.

Untuk menceritakan mengenai tokoh yang agung ini sudah tentulah tidak sesuai dengan gaya dan metode Web al-ahkam.net yang disiarkan dalam bentuk ruangan siber ( internet ) yang terhad , oleh itu ianya lebih memerlukan kepada rujukan yang banyak dan bacaan yang luas. Kami di sini sekadar “ membuka jalan “ dan “ membimbing “ saudara-saudari seagama di dalam mengenal panduan agama Islam, maka setelah saudara “ berkebolehan “ maka saudara/I sendirilah yang perlu menentukan gaya, cara dan keputusan untuk terus menelusuri kehidupan ini agar sesuai dengan tuntuan Ilahi.

Untuk tidak menghampakan saudara yang bertanya, maka saya bentangkan salah-satu kelebihan Saidina Ali (ra) beradasarkan hadis Rasulullah s.a.w ;


عَنْ سَعْدِ بْنِ أَبِي وَقَّاصٍ قَالَ خَلَّفَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبٍ فِي غَزْوَةِ تَبُوكَ فَقَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ تُخَلِّفُنِي فِي النِّسَاءِ وَالصِّبْيَانِ فَقَالَ أَمَا تَرْضَى أَنْ تَكُونَ مِنِّي بِمَنْزِلَةِ هَارُونَ مِنْ مُوسَى غَيْرَ أَنَّهُ لَا نَبِيَّ بَعْدِي

Ertinya : Daripada Sa’ad Bin Abu Waqqas , dia berkata : Pernah Baginda Rasulullah s.a.w memerintahkan Ali Bin Abu Talib agar menjaga Madinah – tidak menyertai perang Tabuk. Lalu, Ali pun berkata : “ Wahai Rasulullah ! patutkah tuan meninggalkan saya ini bersama-sama dengan golongan wanita dan kanak-kanak ?. Maka, Baginda Rasulullah s.a.w pun menjawab : Wahai Ali ! tidakkah engkau suka berada di satu darjat di sisiku , seperti darjatnya Nabi Harun di samping Nabi Musa ?, bezanya hanyalah sudah tiada lagi Nabi sesudahku ? “.~ ( Hadis Sahih diriwayatkan oleh Imam Muslim rh – Kitab Fadhoil As-Sohabah : 4419 ) .

Silalah saudara/I merujuk kitab-kitab hadis yang memuatkan kisah-kisah yang sahih berkenaan dengan Saidina Ali ataupun kitab-kitab biografi dan kisah para Sahabat (ra) seperti kitab “ Hayatus Sahabah “ oleh Al-Kandahlewi ( sudah ada terjemahannya di dalam bahasa Melayu ), “ Al-Bidayah Wan Nihayah “ oleh Imam Ibnu Katsir, ” Tobaqat Ibnu Saad “ , “ Al-Isobah Fi Tamyiz As-Sohabah oleh Imam Ibnu Hajar Al-‘Asqalani “ dan seumpamanya. Dan rujukan yang disebut ini semuanya adalah sahih dan bertepatan dengan ajaran islam yang sebenar.

Jauhilah saudari/I sekaian daripada kisah-kisah “ luar biasa “ Saidina Ali (ra) yang kisahnya tiada dokongan daripada Al-Quran, Al-Hadis yang sahih, Al-Atsar ( Peninggalan Para Sahabat ra ) dan sumber-sumber utama rujukan Islam secara sahih lagi jelas.

Jauhilah saudara/I sekalian daripada penipuan kisah Saidina ‘Ali (ra) yang dilakukan secara taksub dan melampaui batas, samada daripada Golongan Syiah ( yang telah mencipta 70 ribu hadis-hadis palsu mengenai ketokohan Saidina Ali sahaja ) ataupun daripada Golongan Khawarij !!! Jauhi golongan-golongan seperti ini , samada dengan membaca tulisan-tulisan mereka, ataupun melawati halaman-halaman web mereka !!!.

Ingatlah ! betapa tinggi pun kedudukan Saidina Ali (ra), ianya tidak mungkin mampu menentang taqdir Ilahi dan ijma’ ummah yang telah menetapkan Saidina Abu Bakar (ra), Saidina Umar (ra) dan Saidina Utsman (ra) sebagai khalifah-khalifah sebelum beliau (ra).

Ingatlah ! betapa mulia pun beliau (ra), tidak mungkin ianya menjadi sebab untuk kita memandang sepi ataupun merendah-rendahkan sekaligus menghina para sahabat (ra) selainnya !!!.

Dan ketahuilah ! betapa agungnya (ra) beliau sekalipun , maka ianya disebabkan jihad dan taqwa beliau (ra) yang tinggi, BUKANNYA kerana “ Tongkat Ali “ yang menjadi metos di kalangan masyarakat Melayu !.

***********************

[color="green"] RUJUKAN & SARANAN PEMBACAAN :[/color]

1- SILSILAH AL-‘AQAID – Syiekh Ahmad ‘Izzuddin Al-Bayanuni
Jilid ke-4 ( ms103-105 ) – Terbitan Darussalam, Cairo.

2- AHSANUL KALAM – ‘Allamah Syeikh ‘Atiah Saqr
Jilid ke-2 , ms 580 – Terbitan Darul Ghad Al’Arabiy, Cairo.

3- ATS-TSALATSUN AL-MUBASHSYARUN BIL JANNAH – Dr. Mustafa Murad
Terbitan : Darul Fajr Litturast , Cairo.

4- AL-MUBASYSHARUN BIL JANNAH WA AL-MUBASYSHARUN BIN NAR – Ust Muhd Bayumi
Terbitan : Maktabah Al-Iman, El-Mansoora, Mesir.Wallahu A’alam Bissowab
Wahuwa Yahdi Ila Sabilir Rasyad

و إلى اللقاء إن شاء الله تعالى
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

15 / Rajab / 1423 H
23 / September / 2002 M

ISNIN – Bandaraya Kaherah

Sumber: Al Ahkam.net

12 Comments:

Anonymous Anonymous said...

flat belly diet for men ebook http://audiobookscollection.co.uk/fr/The-Hypercycle-A-Principle-of-Natural-Self-Organization/p212784/ ebook jar file reader [url=http://audiobookscollection.co.uk/de/Contro-Ratzinger/p199937/]ebook snapshots from the wedding[/url] how to get attention ebook

7:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

free micromedia flash ebook http://audiobooksplanet.co.uk/Hakim-Weatherspoon/m47295/ pathopysiology ebook [url=http://audiobooksplanet.co.uk/J-Van-Os/m54973/]ebook jonnie jacobs the only suspect[/url] love and logic free ebook

11:07 AM  
Anonymous Anonymous said...

metagame analysis software http://buyoem.co.uk/product-35285/4Media-iPhone-Ringtone-Maker-3-0-MacOSX palm free software download [url=http://buyoem.co.uk/it/product-37223/Nicos-Viewer-Pro-3-0]gps software for windows 7[/url] dvd bluray copy software
[url=http://buyoem.co.uk/product-36175/Microsoft-Windows-Server-2003-R2-with-SP2-Enterprise-Edition]Microsoft Windows Server 2003 R2 with SP2 Enterprise Edition - Software Store[/url] blue vista software
[url=http://buyoem.co.uk/de/product-36193/Microsoft-Windows-7-Ultimate-x32-French][img]http://buyoem.co.uk/image/4.gif[/img][/url]

11:59 PM  
Anonymous Anonymous said...

shelby software cost http://buyoem.co.uk/fr/product-35471/Kristanix-Password-Manager-Deluxe-3-8 widcomm blue tooth software [url=http://buyoem.co.uk/fr/category-200-202/Affaires]best dsl optimizer software[/url] p2p server software for xp
[url=http://buyoem.co.uk/category-13/Music-Software]Music Software - Software Store[/url] what is cmms software
[url=http://buyoem.co.uk/product-35072/Tangible-Software-VB-to-C-Plus-Plus-Converter-3-1][img]http://buyoem.co.uk/image/4.gif[/img][/url]

3:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

computer problem software http://buyoemsoftware.co.uk/fr/product-34602/Adobe-InDesign-CS5-5 medical logo software [url=http://buyoemsoftware.co.uk/product-36039/Serif-DrawPlus-X5-12-0]best web based project software[/url] wheels of volume software
[url=http://buyoemsoftware.co.uk/product-35536/Chronos-SOHO-Organizer-9-1-MacOSX]Chronos SOHO Organizer 9.1 MacOSX - Download OEM, Software Sale, OEM Software[/url] wifi signal strength software
[url=http://buyoemsoftware.co.uk/fr/product-34200/Electric-Rain-Swift-3D-PS-1-0-x64][img]http://buyoem.co.uk/image/3.gif[/img][/url]

4:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/norvasc.htm][img]http://onlinemedistore.com/8.jpg[/img][/url]
online pharmacy free online medical consultation http://certifiedpharmacy.co.uk/products/risperdal.htm health plus pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/prinivil.htm]pharmacy viagra[/url]
saturday delivery cod pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/ilosone.htm spirulina and cvs pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/femcare.htm]femcare[/url]
cheap canada pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/generic-motrin.htm denbigh pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/rhinocort.htm]pharmacy school information[/url]
pharmacy phd http://certifiedpharmacy.co.uk/products/tretinoin-cream-0-05-.htm retail pharmacy inventory hospital [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/cok-n--energy-and-sensory-enhancer-.htm]cok n energy and sensory enhancer [/url]

12:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/catalogue/o.htm][img]http://onlinemedistore.com/11.jpg[/img][/url]
careplex pharmacy hampton virginia http://certifiedpharmacy.co.uk/products/evista.htm pharmacy blogs [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/hair-loss-cream.htm]cvs contraceptive outdate mishap customer pharmacy[/url]
state of tennessee pharmacy tech requirements http://certifiedpharmacy.co.uk/catalogue/u.htm herbal pharmacy torrent [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/cialis.htm]cialis[/url]
patel college of pharmacy bhopal http://certifiedpharmacy.co.uk/products/celexa.htm online pharmacy tramadol pharmacy prilosec [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/cialis-soft-tabs.htm]sample pharmacy tech test[/url]
cvs pharmacy home page http://certifiedpharmacy.co.uk/products/levlen.htm university of utah pharmacy residency [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/categories/gastrointestinal.htm]gastrointestinal[/url]

11:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://englandpharmacy.co.uk/catalogue/h.htm][img]http://onlinemedistore.com/3.jpg[/img][/url]
muslim pioneers contribution to the profession of pharmacy http://englandpharmacy.co.uk/products/flagyl-er.htm canada pharmacy [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/clarinex.htm]walmart pharmacy in erie pa[/url]
claritin d link pharmacy net top http://englandpharmacy.co.uk/products/cytoxan.htm pravachol aciphex aciphex health pharmacy [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/prednisolone.htm]prednisolone[/url]
apha pharmacy http://englandpharmacy.co.uk/products/allegra.htm pain meds mexican pharmacy [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/zantac.htm]cute gifts for pharmacy technicians[/url]
medhealth pharmacy services las vegas http://englandpharmacy.co.uk/products/anafranil.htm pharmacy in aruba [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/imitrex.htm]imitrex[/url]

1:16 AM  
Anonymous Anonymous said...

fresno metro dating http://loveepicentre.com/faq/ instant message dating site
sluts dating [url=http://loveepicentre.com/taketour/]why do blacks hate interrical dating[/url] gay professional dating
free mature gay dating [url=http://loveepicentre.com/contact/]pregnant girl personals dating[/url] guitar dating match [url=http://loveepicentre.com/user/dilly/]dilly[/url] find love dating site online free

2:44 AM  
Anonymous Anonymous said...

If you just want to do a few cakes for right
now you may be able to borrow most of the items or get cheaper versions of each tool.

If you prefer to use frozen strawberries, they work in this cake equally as well as the fresh.
You may even love them more than this classic cake recipe.


Here is my webpage: cake avenue pte ltd

7:50 PM  
Anonymous Anonymous said...

com provides information on Fishing, Fly Fishing, Fishing Boats,
Deep Sea Fishing and. Spinning - Trout are aggressive and definitely will
strike and eat smaller fish. When the water arrives at the inlet, most oxygen is dissolved because
of the abrupt transformation of water movement.

Also visit my weblog - visit the next website Page

2:44 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sure, we still have traditional radio stations
that do perfectly well with their traditional equipment,
but increasingly, more and more users have shifted to the internet.
You can find more on the Best call - Recorder and other call recorders
here. There are several things that differentiate it from the
traditional radio, but the first and foremost is the sheer variety that it offers.


Also visit my site - internetradio aufnehmen

12:44 PM  

Post a Comment

<< Home