Scroll images by bigoo.ws

Tuesday, February 21, 2006

Akademi Islam UM bakal dipindah ke Kuala Lumpur

KOTA BHARU, 21 Feb (Hrkh) - Persidangan DUN Kelantan hari ini dikejutkan apabila seorang wakil kerajaan mendedahkan Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya di Nilam Puri akan dipindahkan ke Kuala Lumpur tidak lama lagi.

Mohd Zaki Ibrahim (PAS – Kelaboran) berkata, usahkan hendak buat universiti baru di Kelantan, cawangan yang sedia ada pun hendak dipindahkan. Sedangkan katanya, pada pilihan raya kecil DUN Pengkalan Pasir lalu, pemimpin Umno menjanjikan mahu membina universiti di sini.

“Kita berharap semua pihak mempertahankan supaya Akademi Pengajian Islam terus kekal di sini. Kita juga mahu Menteri Pengajian Tinggi yang berada di DUN ini juga menghalang usaha tersebut,” katanya.

Beliau berkata, sebagai rakyat Kelantan kita bersetuju supaya universiti baru dibina di negeri ini biar di mana sekali pun, namun usaha hendak pindahkan Akademi Pengajian Islam hendaklah dihalang.

Bagaimanapun Norzula Mat Diah (BN – Paloh) mencelah dengan menyebut, “adakah orang Kelantan tidak boleh belajar sekiranya akademi itu dipindahkan ke Kuala Lumpur.” Pandangan Adun BN itu ditertawakan orang ramai yang hadir sebagai pemerhati.

Sementara itu, anggotaExco, Abdul Patah Mahmood kecewa kerana Pengerusi Majlis Sukan Negeri (MSN) Kelantan gagal menjawab suratnya bagi mengadakan pertemuan untuk membincangkan pembangunan sukan di negeri ini.

“Saya sudah tulis surat kepada Pengerusi MSN untuk mengadakan perbincangan, namun surat yang dihantar pun tidak dijawab. Kalau hendak surat baru saya sedia menghantar semula,” katanya menjawab soalan tambahan Amran Mat Nor (BN – Selising).

sumber dari http://www.harakahdaily.net

0 Comments:

Post a Comment

<< Home