Scroll images by bigoo.ws

Saturday, February 18, 2006

Annan, EU mahu AS tutup Guantanamo

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU (PBB) 17 Feb. - Setiausaha Agung PBB, Kofi Annan mahu Amerika Syarikat (AS) lambat-laun menutup pusat tahanan Teluk Guantanamo meskipun beliau tidak bersetuju dengan keseluruhan kandungan laporan mengenai keadaan pusat tersebut.

Bagaimanapun AS menafikan wujud sebarang bentuk penganiayaan di pusat tahanan tersebut dan menolak gesaan PBB supaya ia ditutup.

''Saya merasakan lambat-laun ada keperluan untuk menutup Guantanamo,'' kata Annan kepada wartawan di Ibu Pejabat PBB di sini.

''Terpulang kepada kerajaan AS untuk memutuskannya, tetapi diharap ia akan dilakukan dengan secepat mungkin,'' kata beliau.

Beliau melahirkan pendirian itu ketika ditanya mengenai syor Laporan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia PBB, yang memantau pusat tahanan tersebut, supaya ia ditutup dan mendakwa wujud penganiayaan ke atas tahanan.

''Terdapat banyak (syor) dalam laporan itu dan saya tidak boleh mengatakan bahawa saya bersetuju kesemuanya.

''Tetapi perkara utama ialah seseorang tidak boleh menahan mana-mana individu selama-lamanya dan tuduhan perlu dikenakan ke atas mereka dan harus diberikan peluang menjelaskan diri mereka,'' katanya.

Dalam pada itu, jurucakap White House, Scott McClellan berkata, mereka yang ditahan di pusat tersebut merupakan kumpulan pengganas yang boleh membahayakan keselamatan.

''Pasukan tentera melayan mereka dengan mengambil kira aspek kemanusiaan,'' katanya.
Kata beliau, Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah mempunyai akses penuh kepada tahanan-tahanan di pusat tersebut.

Anggota perundangan Kesatuan Eropah (EU) juga menggesa supaya pusat tahanan tersebut ditutup.

''Setiap tahanan perlu dilayan mengikut undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan dibicarakan dengan adil tanpa dilengah-lengahkan, oleh tribunal yang adil dan bebas,'' kata resolusi yang diluluskan dalam Parlimen Eropah di Strasbourg semalam

0 Comments:

Post a Comment

<< Home