Scroll images by bigoo.ws

Monday, March 13, 2006

Anak Hariri bilionair paling muda, Bill Gates kekal terkaya

NEW YORK 10 Mac - Anak perempuan bekas Perdana Menteri Lebanon Rafiq Hariri yang mati dibunuh tahun lalu, diiktiraf sebagai jutawan paling muda oleh majalah Forbes.

Hind Hariri, 22, dengan nilai kekayaan bersih AS$1.2 bilion (RM4.45 bilion) berada di kedudukan 562 daripada 793 orang.

Beliau merupakan jutawan paling muda dengan kelebihan umur lapan bulan berbanding Putera Albert von Thurn und Taxis dari Jerman.

Turut termasuk dalam senarai ini ialah tujuh rakyat Malaysia dengan Ananda Krishnan menduduki tempat ke-147.

Hind dimasukkan dalam senarai jutawan oleh ibunya, Nazek dan abangnya, Fahd yang mempunyai kekayaan peribadi masing-masing bernilai AS$1.7 (RM6.32 bilion) dan AS$2.7 bilion (RM10 bilion).

Dalam pada itu, Bill Gates terus menduduki tempat teratas orang paling kaya, tatkala para jutawan memiliki tambahan nilai kekayaan bersih sebanyak AS$400 bilion (RM1.48 trilion).
Bilangan orang yang memiliki kekayaan melebihi 10 angka telah mencapai rekod 793 orang iaitu peningkatan 102 berbanding tahun lalu dengan Gates, pengasas Microsoft kekal menduduki senarai pertama sejak 12 tahun berturut-turut.

Kekayaannya yang berjumlah AS$50 bilion (RM185 bilion) dengan peningkatan sebanyak AS$3.5 bilion (RM13 bilion).

''Memperoleh pendapatan berbilion bukanlah sesuatu yang biasa,'' kata Pengarang Bersekutu Forbes, Luisa Kroll yang turut menyatakan, bilangan bilionair bertambah lebih 300 orang dalam tempoh tiga tahun.

Tatkala nama-nama dari AS menguasai separuh daripada senarai manusia paling kaya, terdapat kemasukan jutawan baru yang agak ramai dari Brazil, India, Rusia dan beberapa kuasa ekonomi lain.

Jutawan minyak dari Rusia yang juga pemilik kelab bola sepak Chelsea, Roman Abramovich naik 10 anak tangga apabila berada pada kedudukan 11 paling kaya di dunia dengan kekayaan bersih RM67.6 bilion.

''Mengapa senarai ini bertambah? Jawapannya ada satu - ekonomi global berkembang,'' kata ketua editor Forbes, Steve Forbes.

''Dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan, pertumbuhan ekonomi global mencatat kadar yang tidak pernah dicapai selepas Perang Dunia Kedua. Ia merupakan fenomena dan dirangsangkan oleh pertumbuhan ekonomi,'' jelas Forbes.

Pendatang baru dalam senarai 10 manusia paling kaya di dunia ialah peniaga runcit mewah dari Perancis, Bernard Arnault yang menduduki tangga ketujuh dengan kekayaan RM79.9 bilion.
Seorang anggota kelompok 10 terkaya yang baru ialah jutawan Hong Kong, Li Ka-Shing yang menduduki tangga ke-10 dengan kekayaan RM69.8 bilion.

Daripada 793 orang bilionair, 452 merupakan mereka yang berjaya atas usaha sendiri.
New York pula merupakan bandar raya yang mempunyai penduduk bilionair paling ramai iaitu 40 orang, diikuti Moscow (25) dan London (23)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home