Scroll images by bigoo.ws

Thursday, March 16, 2006

Bank pusat Arab jual dolar AS sebagai tindak balas

LONDON: Kemarahan negara Arab terhadap Kongres Amerika Syarikat yang memaksa syarikat Dubai menjual pegangannya dalam lima pelabuhan di AS, semata-mata kerana menganggap firma Arab membawa risiko keselamatan, kini melimpah ke pasaran kewangan dengan bank pusat Arab menjual dolar sebagai tidak balas.

Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang turut merangkumi Dubai, berkata ia akan menukar 10 peratus daripada rizabnya daripada dolar AS kepada euro, manakala gabenor bank pusat Arab Saudi mengecam Kongres AS sebagai mengamalkan diskriminasi.

Syria yang bertindak balas terhadap tindakan AS menghentikan urus niaga ke atas dua banknya mengesahkan rancangan bagi mengurangkan penggunaan dolar AS bagi urus niaga luar negaranya.

Perkembangan berkenaan menyebabkan dolar kelmarin jatuh nilai berbanding the euro, pound sterling dan yen menyebabkan penganalisis memberi amaran banyak lagi bank pusat akan mengikut langkah UAE.

Minggu lalu, syarikat Dubai, Dubai Ports World (DPW) mengumumkan hasratnya menjual P&O yang baru diambil alih, berikutan kemarahan Kongres AS selepas syarikat firma Arab itu menguasai lima pelabuhan utama AS melalui P&O.

Gabenor bank pusat UAE, Sultan Nasser al-Suweidi, berkata pihaknya sedang menukar 10 peratus daripa rizabnya yang bernilai AS$23 bilion

(RM86 bilion) daripada dolar ke euro. "AS melanggar prinsip mereka sendiri," kata beliau.
"Pelabur akan mengambil kira isu DPW dan akan meneliti pelaburan di AS dengan perspektif baru."

0 Comments:

Post a Comment

<< Home