Scroll images by bigoo.ws

Wednesday, March 15, 2006

Protes anti-Thaksin terbesar - Thaksin sedia isytihar darurat

BANGKOK 14 Mac - Kira-kira 70,000 orang berhimpun di luar pejabat Perdana Menteri Thai, Thaksin Shinawatra hari ini - perhimpunan terbesar sejak bulan Januari - dengan ikrar para pemimpinnya bahawa tunjuk pera-saan akan di-teruskan sehingga beliau meletakkan jawatan.

Penunjuk perasaan yang terdiri daripada pelajar, guru, anggota kesatuan sekerja dan aktivis duduk di jalan raya utama sepanjang halaman besar Rumah Kerajaan sambil diawasi polis antirusuhan.

Bagaimanapun tiada se-barang tanda-tanda akan berlakunya rusuhan atau keganasan.

Thaksin yang didakwa mengamalkan rasuah dan penyelewengan oleh perikatan ahli Parlimen yang mahu menyingkirkannya berkata, beliau akan mengisytiharkan darurat jika keadaan tidak terkawal.

''Saya bersedia mengisytiharkan darurat jika keadaan berubah menjadi ganas,'' kata beliau selepas mesyuarat Kabinet yang diadakan menerusi sidang video dari bandar utara Ubon.

Bagaimanapun Komander Tentera, Jeneral Sonthi Boonyaratglin memberitahu wartawan, Thai kini tidak memerlukan perisytiharan darurat.

''Tidak perlu arahan darurat. Tindakan ini akan menjejaskan imej negara dan tentera tidak setuju dengan idea arahan darurat,'' katanya.

Ketua Tentera Thai, Komander Ruengroj Mahasaranond pula menegaskan, darurat hanya bagi keadaan serius dan bukannya terhadap protes bukan bersifat ganas yang kini dihadapi Thaksin.

''Angkatan tentera adalah di bawah raja dan kami akan melakukan apa sahaja demi rakyat,'' katanya lagi.

Kebimbangan terhadap kemungkinan berlakunya keganasan timbul selepas kempen anti-Thaksin tercetus lewat Januari lalu berikutan penjualan empayar perniagaannya yang bernilai RM7 bilion tanpa dikenakan cukai.

Sementara para pengawal atur berkata, firma pelaburan yang dikaitkan dengan kerajaan Singapura, Temasek telah menguasai 96.12 peratus saham dalam Shin Corp, syarikat telekomunikasi yang diasaskan oleh Thaksin.

Sementara itu Timbalan Perdana Menteri, Chidchai Vanasatidya yang bertanggungjawab terhadap keselamatan negara berkata, walau-pun darurat boleh diisytihar-kan, kerajaan tidak akan melakukannya.

Perhimpunan yang diada-kan sepanjang malam tadi merupakan siri terakhir dan rancangan untuk berhimpun di depan Rumah Kerajaan menyebabkan Raja Bhumibol Adulyadej membuat rayuan secara tidak langsung agar tidak berlaku keganasan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home