Scroll images by bigoo.ws

Monday, February 27, 2006

Presiden Palestin ancam letak jawatan

RAMALLAH 26 Feb. - Presiden Pihak Berkuasa Palestin (PA), Mahmoud Abbas semalam membayangkan bahawa beliau mungkin meletak jawatan jika kumpulan militan Hamas menghalangnya daripada meneruskan proses damai dengan Israel.

''Saya mungkin sampai ke satu tahap di mana saya tidak berdaya melaksanakan tugas saya. Maka ketika itulah saya akan mengundurkan diri tanpa menghiraukan kepercayaan saya,'' kata Mahmoud dalam satu temu ramah dengan sebuah televisyen Britain yang disiarkan hari ini.

Ditanya sama ada beliau akan meletak jawatan jika Hamas menyekat usaha damainya dengan Israel, Mahmoud berkata:''Kerusi presiden bukanlah satu matlamat. Ia juga bukanlah detik yang terakhir. Ia hanyalah satu cara untuk melaksanakan sesuatu misi dan mencapai sesuatu untuk rakyat saya.''

Bekas parti pemerintah Palestin, Fatah pimpinan Mahmoud kalah di tangan Hamas dalam pilihan raya Parlimen Palestin bulan lalu.

Mahmoud berkata, beliau berharap Hamas akan menghentikan perjuangannya secara bersenjata tetapi menambah:''Kita tidak boleh memaksa mereka pada masa sekarang. Kumpulan itu perlu mengambil masa untuk menyesuaikan diri.''
sumber dari http://www.utusan.com.my ( Isnin / 27 Februari 2006 )

0 Comments:

Post a Comment

<< Home