Scroll images by bigoo.ws

Friday, December 30, 2005

Kecelakaan Besar Orang Beli Keuntungan Dunia

Oleh: DR. ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI

SAYYID Qutub berkata: "Di antara angan-angan mereka yang tidak selaras dengan dasar keadilan Allah s.w.t., tidak sesuai dengan undang-undang-Nya dan tidak secocok dengan konsep amalan dan balasan yang betul ialah mereka berfikir bahawa mereka akan terlepas daripada azab Allah s.w.t. walau apa pun kejahatan yang mereka lakukan, mereka tidak akan disentuh api neraka kecuali beberapa hari tertentu sahaja. Dan selepas itu mereka akan dikeluarkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

"Atas dasar apakah mereka landaskan segala angan-angan mereka? Dan atas perhitungan apakah mereka membataskan masa azab itu seolah-olah mereka benar-benar yakin? Seolah-olah perkara ini merupakan suatu perjanjian yang telah ditentukan masanya.

"Sebenarnya ia bukan suatu apa pun kecuali angan-angan kosong daripada orang-orang jahil yang buta huruf dan pembohongan daripada ahli-ahli agama yang betul apabila mereka dilalui oleh masa yang amat lama dan terputus daripada hakikat agama mereka yang sebenar, hingga tiada lagi yang tinggal kecuali nama dan bentuknya sahaja, bukannya isi dan hakikatnya, dan ini pada sangkaan mereka sudah cukup untuk menyelamatkan mereka daripada azab kerana mereka telah mengisytiharkan dengan lidah mereka bahawa mereka berpegang dengan agama."
Maka kecelakaan yang besarlah bagi orang-orang yang menulis kitab Taurat dengan tangan mereka sendiri (lalu mengubah Kalam Allah dengan rekaan-rekaan mereka), kemudian mereka berkata: "Ini ialah daripada sisi Allah"(dengan maksud) supaya mereka dengan perbuatan itu dapat membeli keuntungan dunia yang sedikit. Maka kecelakaan besar bagi mereka disebabkan apa yang ditulis oleh tangan mereka, dan kecelakaan besar bagi mereka kerana apa yang mereka kerjakan itu.

Dan mereka berkata: "Kami tidak sekali-kali akan disentuh oleh api neraka kecuali beberapa hari yang tertentu." Katakanlah (wahai Muhammad): "Adakah kamu sudah mendapat janji daripada Allah supaya (dengan itu) Allah tidak akan menyalahi janji-Nya, atau hanya kamu mengatakan atas nama Allah sesuatu yang tidak kamu mengetahuinya?" (al-Baqarah: 79-80)
Firman Allah s.w.t., kecelakaan besar bagi orang-orang yang menulis kitab Taurat dengan tangan mereka (lalu mengubah Kalam Allah dengan rekaan-rekaan mereka). Layak dan patutlah mereka menerima kecelakaan dan azab Tuhan di atas tindakan mereka meminda Taurat, menulis ayat-ayat berikut yang menyeleweng dengan tangan mereka. Perkataan `wail` ditafsirkan dengan beberapa tafsiran.

*Satu lembah dalam neraka jahanam. Apabila dihumban orang kafir ke dalamnya, selepas 40 tahun baru sampai ke bawah. Hal ini sebagaimana sabda Nabi s.a.w. daripada riwayat Abu Sa'id al-Khudri r.a.

lAl-Zajjaj berkata: "Wail ialah perkataan orang Arab yang menggunakannya bagi sesiapa yang terkena binasa dan kematian."

*Asal perkataan tersebut memberi makna azab dan kebinasaan sebagaimana kata Ibn al-Anbari. Kemudian mereka berkata: "Ini ialah daripada sisi Allah." Inilah dakwaan mereka kepada pengikut-pengikut mereka yang buta huruf sedangkan sebenarnya hanya rekaan dan ciptaan mereka. Kemudian menisbahkannya kepada Allah s.w.t. secara dusta dan tipu.
Perbuatan itu dilakukan untuk membeli keuntungan dunia yang sedikit. Pada sangkaan mereka, keuntungan tersebut yang bersifat sementara memberi kebaikan kepada mereka. Syeikh al-Maraghi berkata: "Mereka sanggup melakukan rasuah atas kerja yang mereka lakukan dengan meminda dan mengubah ayat Allah s.w.t.."

Allah s.w.t. menegaskan, adalah kecelakaan besar bagi mereka disebabkan apa yang ditulis oleh tangan mereka, di mana azab ditambah atas perbuatan mereka yang terkutuk itu dengan menyeleweng ayat-ayat Allah s.w.t..

Syeikh al-Maraghi berkata: "Penulis-penulis Yahudi yang dianggap pendeta melakukan tiga jenayah:

1. Meminda dan mengubah sifat Nabi s.a.w..
2. Berbohong terhadap Allah s.w.t..
3. Mengambil rasuah.

Justeru, layaklah mereka diberi ancaman terhadap jenayah yang mereka lakukan dengan perkataan `wail' atau kecelakaan.

Dan kecelakaan besar bagi mereka daripada apa yang mereka usahakan itu. Ini kerana perbuatan mereka penuh dengan keji dan maksiat serta bergelumang dengan perkara yang haram. Ibn al-Jauzi dalam kitabnya Zad al-Masir berkata: "Ayat ini diturunkan terhadap ahli kitab yang meminda Taurat serta menukar sifat Nabi s.a.w. di dalamnya. Inilah pendapat Ibn Abbas, Qatadah, Ibn Zaid dan Sufyan."

Dakwah

Sayyid Qutub berkata: "Bagaimanakah golongan-golongan manusia seperti ini dapat diharap akan menyambut dakwah yang benar, bersikap lurus mengikut hidayah dan mempunyai perasaan malu dan segan daripada mengubah dan memesongkan nas-nas kitab suci mereka sendiri yang dianggap menjadi batu penghalang di tengah jalan mereka? Sebenarnya mereka tidak mungkin diharap akan percaya kepada kaum Muslimin. Untung nasib yang menunggu mereka hanya kecelakaan dan kebinasaan. Itulah balasan terhadap tulisan-tulisan yang digaris oleh tangan mereka untuk mereka-rekakan pendustaan terhadap Allah s.w.t.. Itulah balasan terhadap pemalsuan dan pembohongan mereka."

Firman Allah s.w.t.: Dan mereka berkata: "Kami tidak sekali-kali akan disentuh oleh api neraka kecuali beberapa hari yang tertentu." Itu berdasarkan tempoh masa mereka menyembah anak lembu atau tujuh hari sahaja.

Perkataan hari-hari ditafsirkan juga dengan tafsiran yang lain, iaitu 40 hari sahaja sebagaimana pendapat Ibn Abbas, Ikrimah, Abu al-`Aliyah, Qatadah dan al-Suddi. Persoalan kenapa 40 hari terdapat tiga pendapat:

1. Antara tepi neraka ke sebelah sana, perjalanannya 40 hari. Hal ini disandarkan kepada Ibn Abbas.
2. Tuhan mencela kita dalam arahan-Nya, kemudian bersumpah untuk mengazabkan kita 40 hari dan memasukkan kita ke syurga sebagaimana pendapat al-Hasan dan Abi al-Aliyah.
3. Hari-hari tersebut hanya tujuh hari kerana pada sangkaan mereka bahawa usia dunia 7,000 tahun. Dan manusia diazab setiap seribu tahun sehari daripada hari dunia. Kemudian akan terputuslah azab sebagaimana dinisbahkan kepada Ibn Abbas.

Katakanlah (wahai Muhammad): "Adakah kamu sudah mendapat janji daripada Allah sebagai cara ingkar dan keji, di mana persoalan ini ditanya bila pula Allah s.w.t. membuat perjanjian dengan kamu?"

Jika Allah s.w.t. membuat perjanjian seperti itu supaya (dengan itu) Allah tidak akan menyalahi janji-Nya, kerana inilah sifat Allah s.w.t. yang sekali-kali tidak memungkiri janji.
Al-Samarqandi dalam Bahr al-`Ulum berkata: "Adakah kamu melakukan janji setia dengan Allah s.w.t. iaitu bertauhid, nescaya Allah s.w.t. sekali-kali tidak memungkiri janji-Nya. Atau hanya kamu mengatakan atas nama Allah sesuatu yang tidak kamu mengetahuinya?"
Di sini akan berlaku dua jenayah. Jenayah mengubah dan meminda kalam Allah s.w.t. dan jenayah mendusta dan berbohong ke atas Allah s.w.t..

Mengikut riwayat bahawa apabila mereka dimasukkan dalam neraka selepas beberapa ketika, maka berkata malaikat penjaga neraka, "Hai musuh-musuh Allah, telah berlalu masa dan kekallah kamu serta yakinlah kamu kekal di sini."

Syeikh al-Sya'rawi pula berkata: "Allah s.w.t. mendedahkan segala perancangan fikiran mereka di mana syaitan telah menghiasi bagi mereka kebatilan hingga mereka menjadikan iktiqad bahawa mereka mampu melakukan apa sahaja, mengambil harta dan kemegahan dunia dan merasai kemenangan dengannya."

"Ini kerana fahaman mereka bahawa sekali-kali mereka tidak diazab pada hari akhirat kecuali azab yang sedikit lagi ringan. Justeru, Allah s.w.t. dedahkan kenyataan mereka."

*DR. ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI ialah Pensyarah Kanan Kolej Uniti, Pasir Panjang, Port Dickson, Negeri Sembilan.

XPDC dakwah DPPNM......

Assalamualaikum...
Satu XPDC dakwah DPPNM akan diadakan pada malam sambutan Tahun Baru yang akan diadakan pada 31 Januari 2005 ( Sabtu ) pada jam 10:00 malam. Tempat berkumpul ialah di masjid MITC, Ayer Keroh Melaka. Ajk DPPNM & DPP kawasan diminta hadir beramai-ramai.

Thursday, December 29, 2005

Jarum Sulit Ajaran Kristian

Assalamua'laikum,

Perkataan "BYE" merupakan jarum sulit org kristian. Di dalam Bahasa Arab. "BYE" bermaksud "FI HAFZIL BABA" manakala dalam Bahasa Melayu bermaksud "DI BAWAH NAUNGAN POPE (PADERI)". Jadi sebarkan kepada semua sahabat-shabat semuslim kita. Semoga ALLAH memberi rahmat kpd kita dan org lain.

sumber dari http://www.tranungkite.net/

Allahyarham L/Kpl Mohammad bin Abdullah Selamat Dikebumikan

KUALA LUMPUR: “Saya menerima kenyataan apa yang berlaku,” kata isteri wira Everest, M Moorthy, 36, S Kaliammal ketika mengulas keputusan Mahkamah Tinggi (Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) memberikan hak mengebumikan jenazah suaminya kepada Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), semalam.
Apabila ditanya lagi, dia sekadar berkata: “Semuanya sudah selesai. Saya tidak mahu komen panjang.
”Kaliammal, 30, dihubungi Harian Metro malam tadi selepas sukar ditemubual wartawan di perkarangan mahkamah itu bagi mendapatkan reaksi keputusan yang dibuat Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Md Raus Sharif.
Bagaimanapun, abang Moorthy yang turut memeluk Islam, Muhammad Husin Abdullah, 46, bersyukur semua kekusutan sejak lapan hari lalu berjaya diselesaikan dengan baik.
“Saya bersyukur kerana akhirnya jenazah adik dapat disemadikan dan semoga rohnya dicucuri rahmat serta ditempatkan di kalangan orang yang beriman dan beramal soleh.
“Cukuplah segala kekusutan yang berlaku sebelum ini, apa yang penting jenazah Moorthy atau nama Islamnya, Muhammad Abdullah yang meninggal sejak 20 Disember lalu selamat dikebumikan,” katanya ketika ditemui di rumah mayat Hospital Kuala Lumpur (HKL), semalam.Muhammad Husin yang memeluk Islam sejak 25 tahun lalu mengakui terkejut apabila mendapat tahu arwah adiknya sudah memeluk Islam.Katanya, dia tidak pernah dimaklumkan oleh arwah atau anggota keluarga lain berkaitan perkara berkenaan.“Saya mengetahui arwah beragama Islam melalui berita di televisyen. Pada mulanya saya terkejut dan selepas bertanyakan keluarga, mereka juga tidak mengetahui kerana tidak pernah dimaklumkan,” katanya yang menjalankan perniagaan sendiri.
Muhammad Husin anak kedua daripada 10 beradik itu berkata, anggota keluarga Moorthy menggunakan saluran undang-undang untuk mendapatkan kepastian supaya tidak timbul lebih banyak kekeliruan.“
Keluarga hanya mahukan kepastian. Ini kerana semua orang seolah-olah tidak mempercayainya kerana arwah tidak pernah menyebut berkaitan keislamannya.“
Selepas mendapat semua maklumat dan bukti, barulah mereka puas hati. Anggota keluarga hanya mahu tahu perkara sebenar, itu saja,” katanya yang turut menafikan terdapat perasaan kurang senang terhadap keputusan mahkamah di kalangan anggota keluarga arwah.
Katanya, mereka tetap menghormati keputusan undang-undang.“
Kami menganggap perkara itu sudah selesai. Walaupun berlainan agama, kami tetap satu keluarga. Pertalian darah juga tetap ada dan sama,” katanya.
Jenazah Moorthy dibawa keluar dari rumah mayat HKL kira-kira jam 2.20 petang dan terus dihantar ke Tanah Perkuburan Islam Ibu Kota untuk disemadikan.
Hanya Muhammad Husin serta beberapa anaknya berada di HKL ketika urusan membawa keluar jenazah.
Upacara pengebumian dihadiri kira-kira 100 orang.Sementara itu, tiada sebarang kejadian berlaku di perkarangan mahkamah atau HKL.
Sumber dari Harian Metro 29 Dec 2005

Wednesday, December 28, 2005

Mahkamah tinggi tiada hakkkkkk!!!!!!!!!!

Assalamualaikum….
Mahkamah Tinggi di sini hari Rabu memutuskan bahawa ia tidak mempunyai bidang kuasa untuk menentukan sama ada jenazah pendaki Everest, M.Moorthy, adalah seorang Islam sebelum kematiannya kerana perkara itu telahpun diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Syariah pada 22 Dis lepas bahawa beliau adalah seorang Muslim.
Hakim Datuk Raus Sharif turut menolak permohonan isteri Moorthy, Kaliammal Sinnasamy, yang menuntut perintah supaya Hospital Kuala Lumpur menyerahkan mayat suaminya untuk dikebumikan mengikut adat dan upacara Hindu.
Sebelum ini, timbul persoalan siapakah yang berhak untuk menguruskan jenazah Moorthy atau nama Islamnya Muhammad Abdullah, setelah mayatnya menjadi rebutan apabila usaha Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) untuk mengebumikannya dibantah oleh anggota keluarganya yang mendakwa beliau tidakpernah memeluk Islam.
Mayat Moorthy, yang disimpan di HKL sementara menunggu keputusan mahkamahhari ini, dipercayai akan diambil untuk urusan pengebumiannya oleh pihak Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan hari ini.

Keputusan Kes Moorthy Diketahui Hari Ini..

oleh mujahid05
Hari ini penduduk di Malaysia akan menerima keputusan dari pihak mahkamah samada jenazah Wira Everest Allahyarham Mohamad Abdullah ( Moorthy ) akan dikebumikan secara Islam @ secara istiadat agama Hindu. Jika benar Wira Everest kita ini beragama Islam, bermakna jenazah beliau telah terseksa sebelum dikebumikan kerana menanti keputusan dari mahkamah. Tapi bagaimana jika keputusan memihak kepada isteri beliau..??.adakah pihak JAWI akan membiarkan jenazah Mohamad Abdullah ini yang dikatakan beragama Islam dikebumikan mengikut istiadat hindu. Bagaimana dengan sentimen kita selaku orang Islam apabila melihat seorang umat Islam yang sudah kembali kerahmatullah dikebumikan dengan istiadat Hindu. Bagaimanakah keadaan beliau berada di dalam kubur tanpa dibacakan talkin..??...adakah beliau akan dimandikan serta dikapankan secara orang muslim yang lain...???..jawapan bagi blog ini adalah tidak, jika jenazah tersebut menjadi milik isteri Moorthy. Jadi, dalam hal ini pihak yang betanggungjawab haruslah membuat keputusan yang tegas tambahan perkara ini melibatkan isu agama. Lihatlah, betapa lemahnya sistem pemerintahan yang berada di Negara kita. Moga Islam sentiasa beroleh kemenangan dan janganlah umat Islam di negara ini menjadi mangsa penindasan daripada agama lain. Malang sungguh kita umat Islam di Malaysia kerana teraniaya dengan undang-undang yang ada sekarang. Alangkah sedih dan malunya kita selaku umat Islam hanya mampu membiarkan jenazah mangsa diaibkan sedemikian rupa. Sejak Pak Lah mengambil teraju pemerintahan negara Malaysia, pelbagai peristiwa yang pelik-pelik berlaku. Selepas ini entah apa cerita yang akan muncul. Wallahualam............

Tuesday, December 27, 2005

Ikhtibar Dari Kehancuran : Batalkan Sambutan Menjelang Tahun Baru 2006 !!!

Detik 26 Disember 2004 telah setahun meninggalkan kita. Dentuman ombak laut Tsunami yang menggegarkan pantai sudah cukup membuatkan seluruh dunia terpukau dengan musibah Illahi itu. Trauma yang melanda sebahagian besar penduduk Banda Acheh di Sumatera, Indonesia turut dirasai oleh sebahagian besar penduduk yang mendiami pinggiran pantai di Sri Lanka, India, Thailand dan tidak terkecuali negara kita Malaysia. Biarpun angka korban yang melanda negara kita tidak sehebat negara jiran kita Indonesia. Namun ikhtibar yang perlu diambil jelas menunjukkan kemurkaan Allah akan terjadi di mana-mana tatkala umat manusia leka dan alpa dengan segala nikmat yang telah dikurniakanNya.

Kini, setelah setahun berlalu bahang Tsunami masih lagi terasa. Kebanyakkan mereka yang menjadi mangsa masih lagi hidup dalam keadaan yang serba kekurangan dan menagih ekhsan pihak berkuasa.

Kita masih ingat lagi, disaat Tsunami melanda dulu kerajaan dengan penuh rasa keinsafan telah membatalkan segala program yang bercorak hiburan di seluruh negara. Alasan yang diberikan jelas sekali sebagai tanda penghormatan kepada semua keluarga mangsa yang terpalit oleh tragedi itu. Maka dengan rasmi semua program terutamanya yang melibatkan perayaan menyambut tahun 2005 telah dibatalkan.

Bagi mereka yang memahami serta megambil ikhtibar akan kejadian ini, pembatalan itu sememangnya amat dinantikan. Namun, bagi mereka yang dibutakan hati dan naluri mereka mengganggap pembatalan tersebut adalah tidak adil tambahan pula perancangan untuk menyambut ambang tahun baru telah dirancang sejak sekian lama serta menelan kos yang besar.
Apapun tahniah kita ucapkan atas keperihatinan kerajaan kerna memahami isi hati keluarga mangsa Tsunami lantaran itu tetap membatalkan semua program hiburan yang telah dirancang.
Setahun berlalu, apakah perayaan menyambut tahun baru 2006 akan kembali ? Kabarnya kemungkinan besar sambutan akan diadakan , tambahan pula penaja yang sama pada tahun lalu iaitu AmBank sekali lagi telah bertindak untuk menaja program malam perayaan menyambut tahun baru ( Di Ambang 2006 ). Persidangan media juga telah diadakan, serta berbagai program kembali diatur untuk mengiasai acara tersebut. Kemeriahan pasti akan terasa di sana-sini. Kesedihan dan keperitan mangsa Tsunami mungkin akan lenyap buat seketika.

Persoalannya disini, apakah wajar kerajaan mengadakan semula perayaan menyambut tahun baru ini ?. Sebenarnya amaran awal telah pun tiba baru-baru ini apabila sebahagian besar negeri Kedah dan Perlis telah ditenggelami air akibat banjir besar yang melanda. Kejadian yang berlaku selang 30 tahun itu telah mengorbankan banyak harta benda serta melumpuhkan sama sekali bandar-bandar besar terutamanya di negeri Perlis Indera Kanyangan.

Daripada kejadian ini, tidakkah kerajaan terutamanya mengambil ikhtibar akan perkara ini. Biarpun Tsunami tidak melanda , namun musibah yang berlaku adalah amaran awal dari Allah akan kemurkaanNya. Maka kerajaan Islam Hadhari sepatutnya lebih peka akan perkara ini. Perasaan mangsa yang ditimba musibah harus diambil kira. Biarpun banjir yang berlaku itu bukan Tsunami. Namun harus diingat, amaran akan berlakunya Tsunami yang lebih dasyat telah dikeluarkan oleh seorang pakar gempa di Thailand. Orang yang sama meramalkan Tsunami 2004 lalu. Pusat gempa kini telah berada begitu hampir dengan perairan Thailand termasuk utara semenanjung. Kabaranya andai Tsunami berlaku, sebahagia besar kawasan pantai semenanjung akan menerima akibatnya serta bakal menenggelamkan keseluruhan pulau Singapura.

Maka itu, sepatutnya kerajaan mengambil kira amaran Allah ini dalam melaksanakan setiap program terutamanya yang bercorak hiburan melampau tatkala menjelang tahun baru. Andai kemurkaan Allah datang lagi, siapakah yang harus dipersalahkan ? Mereka yang bakal menjadi mangsa bukanlah penyokong pembangkang, malahan juga penyokong kerajaan sendiri. Kembali ke jalan yang benar, jalan yang lurus ..jalan-jalan orang yang telah mendapat kenikmatan dariNya.
Salam Perjuangan,

Apakah Iktibar Yang Kita Perolehi Dari Tsunami 2004?

Apakah iktibar yang kita perolehi dari Tsunami 2004?Tepat 1 tahun telah berlalu. Hampir suku juta penduduk dunia khasnya yang melibatkan 12 negara di sekitar Lautan Hindi dan yang hampir dengannya termasuklah Indonesia, Thailand dan Malaysia terkorban dalam satu bencana alam yang terburuk dalam sejarah manusia.
Di Malaysia sahaja khasnya di Pulau Pinang dan Kedah seramai 68 orang telah terkorban dalam sekelip mata .
Demikianlah besarnya kuasa Allah swt. Bumi yang kecil yang pada pandangan Nya itu, boleh sahaja diperlakukan sekehandak mahu Nya. Sebagai iktibar dan pengajaran kepada hamba manusia ciptaannya, yang insaf dan mahu mengerti serta mengambil pengajaran.
Di kebanyakkan negara yang terlibat khasnya di Acheh, Indonesia di Phuket, Thailand dan di Sri Lanka majlis memperingati bencana tsunami itu telah diadakan siang tadi.
Di Bandar Acheh (dimana lebih 200 ribu nyawa terkorban) tepat jam 8.10 pagi tadi bunyi siren telah berkumandang menandakan detik yang sama tahun lalu bilamana ombak ganas tsunami dengan kuasa Allah swt telah menyerang dan melanda ketenangan bumi Acheh dan persekitarannya.
Dalam majlis tersebut Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhiyono bersama kebanyakan perwakilan asing dan penduduk tempatan yang hadir telah menitiskan airmata, pilu mengenangkan peristiwa dahsyat yang telah memusnahkan alam, binaan dan meragut nyawa manusia dengan begitu bengis sekali. Majlis memperingati bencana tersebut telah diisi dengan persembahan anak-anak yatim Acheh dan sebelum itu majlis-majlis tahlil telah diadakan di masjid-masjid sekitar Acheh, termasuk bacaan ayat-ayat suci al Quran oleh para hufaz dari bumi Acheh sendiri.
Presiden Indonesia yang jelas kelihatan sugul sepanjang majlis itu telah mengajak rakyatnya bersabar dan mengambil iktibar dari ujian Allah swt tersebut dengan menyakinkan rakyatnya:
Habis gelap terbitlah terang.
Demikian juga di Phuket, Sri Lanka dan lain-lain negara, upacara menurut kepercayaan dan agama masing-masing telah diadakan penuh dengan sedih dan pilu.
Allah swt berfirman dalam Surah al Ankabut ayat 40:
Maka masing-masing Kami siksa dengan sebab dosanya, maka diantara mereka ada yang Kami hujani dengan batu, dan diantara mereka ada yang Kami binasakan dengan suara yang keras, ada diantara mereka yang Kami benamkan ke bumi, dan ada diantara mereka yang Kami tenggelamkan. Dan Allah tidak menzalimi mereka tetapi merekalah yang menzalimi diri mereka sendiri.
Teringat saya Tuan Guru Nik Abd Aziz Nik Mat dalam satu majlis solat hajat di JKR10, Kota Bharu, berikutan bencana tersebut tahun lalu telah menjelaskan bahwa adalah tidak benar sekiranya kita menisbahkan bala itu dengan kesusahan semata-mata. Sesungguhnya bala itu adalah ujian ataupun cubaan yang Allah swt timpakan ke atas manusia.
Bermakna bukan tsunami ataupun bencana besar sahaja wajar dikaitkan dengan bala, hidup manusia itu sendiri adalah bala iaitu satu ujian. Bukan kesusuahan sahaja merupakan satu bala malah kekayaan dan kesenangan juga satu bala yang jika disalah gunakan akan menjadi laknat ke atas manusia.
Menurut Tok Guru dunia ini ibarat satu bilik darjah dimana manusia umpama para pelajarnya yang sejak dari akil baligh hinggalah mati akan melalui pelbagai ujian. Sesiapa yang lulus akan berjaya dan sesiapa yang gagal akan keciwa.Menurut Tok Guru lagi bencana tsunami ini memang merupakan satu bala sebagaimana kemewahan dan kekayaan itu juga bala namun Allah mahu menguji bagaimana manusia menghadapinya, bagaimana reaksi manusia, adakah akan insaf, tekun dan bersabar ataupun kufur dan terus ingkar.
Di Malaysia, kita mendengar para nelayan di Kuala Muda, Kedah umpamanya, walaupun telah hampir setahun menderita akibat persitiwa ini, rupanya masih ramai yang belum menerima bantuan setimpal sebagaimana yang dijanjikan. Mangsa masih menderita rupa-rupanya walaupun setahun telah berlalu, walaupun rakyat jelata telah ramai menghulurkan bantuan!
Ada nelayan yang masih belum dapat ke laut, ada nelayan yang menumpang bot rakan ringkasnya agihan bantuan jelas tidak rata diterima oleh semua yang terbabit.
Dan sementara itu diketika negara-negara yang menjadi mangsa samada yang beragama Islam ataupun tidak sibuk memperingati peristiwa perit ini, di Malaysia pemimpin negara berhibur dan menyanyi di majlis rumah terbuka sempena Krismas di Stadium Negara.
Semoga berolehlah iktibar bagi mereka yang insaf, tekun dan bersabar

Monday, December 26, 2005

Mengapa Batu Nesan Dicabut & dihalakan ke kiblat?

Assalamualaikum w.b.t
Macam-macam cerita yang berlaku di Malaysia sekarang ini. Dari cerita "Bigfoot" yang dikatakan berkeliaran di Taman Negara Johor sehinggalah kepada cerita batu nesan yang dicabut di Kampung Meta, Melaka.Apa yang menarik untuk saya bincangkan disini adalah mengenai pencerobohan kubur di Kampung Meta semalam (24 Disember 2005). Apa yang dilaporkan oleh bilik berita Tv3, 200 batu nesan di 3 tanah perkuburan dicabut.Yang memusykilkan kita sekarang ini adalah perletakan batu nesan yang dicabut itu ke arah kiblat! Malah diletakkan pula kertas yang bertulis ayat jawi. Apakah motif utama seseorang itu berbuat begitu?Adakah ini merupakan suatu lagi aktiviti khurafat seperti "mencari nombor ekor" ataupun aktiviti "menurun ibu duit"?
"Sama-sama kita renung-renungkan, fikir-fikirkan"

Coret-coret

Sahabat304
Genap setahun sudah tragedi Tsunami yang melanda dibeberapa negara Asia. Tsunami yang telah meragut ribuan nyawa hidupan telah memberikan trauma kepada manusia-manusia yang terselamat. Tragedi yang menyebabkan manusia kehilangan sanak saudara,insan tersayang, hilang tempat tinggal, perkerjaan dan sebagainya. Tapi ingatkah kita dimana kejadian yang berlaku adalah bala dari Allah S.W.T.Lihatlah, betapa kerdilnya kita hendak menyekat kuasa Allah. Allah menurunkan bala bersebab, marilah kita sama-sama bermuhasabah dan renungkan perkara yang terjadi. Kita lihat amalan kita, apa yang telah kita sumbangkan dalam memperjuangkan dan mempertahankan agama kita yakni ISLAM itu sendiri..??..
Kita lihat, kenapa Allah menurunkan bala sedemikian rupa kepada kita terutama umat Islam yang berada di Malaysia. Di Malaysia, rata-ratanya penduduk di Malaysia beragama Islam tetapi adakah kita masih melaksanakan hukum-hukum Islam di bumi Malaysia ini..???..walaupun majoriti pemimpin kita beragama Islam tapi di Malaysia masih mengamalkan undang-undang sekular. Kenapa Malaysia yang pernah diistiharkan sebagai negara Islam masih lagi membenarkan umat Islam yang berumur 18 tahun keatas menukar agama Islam kepada agama yang lain.???.bukankah perkara ini secara terang-terangan mencabar dan menghina Islam. Kita lihatlah kes Natrah dan Aishah Bukhari. Bagaimana kerajaan Malaysia mengambil tindakan dalam menangani masalah ini dan apakah usaha mereka menarik kembali orang Islam yang telah murtad kembali kepada agama Islam..??..seperkara lagi, kenapa sebuah negara Islam masih lagi menyediakan pusat-pusat hiburan, perjudian, mengamalkan sistem riba' dan banyak lagi ( tak mampu saya nyatakan kerana terlalu banyak ). Sedih hati saya diatas apa yang berlaku. Rata-rata yang terlibat dalam kegiatan seperti ini adalah orang melayu yang beragama Islam. Lihatlah, lihatlah...ada ini yang dikatakan Malaysia Cemerlang dan Gemilang..???
Jadi tidak hairanlah jika Allah menurunkan bala kepada kita semua. Manusia sekarang sudah tidak takutkan akan hukum Allah bahkan berani menghina hukum Allah. Jika manusia takutkan Allah pasti hukum hudud dan Qisas sudah dilaksanakan. Tetapi sayang, manusia sekarang hanya berbekalkan pada nama Islam sahaja tapi dari segi perlakuan sudah tidak melambangkan ciri-ciri seorang Islam. Mereka lebih mementingkan serta mengejar kemewahan daripada melaksanakan amal ibadat kepada Allah. Rumah-rumah ibadat semakin kekurangan penghuni. Kes rogol, zina, kecurian, bunuh serta aktiviti gejala sosial semakin berleluasa. Fatwa-fatwa yang dikeluarkan oleh mufti-mufti sudah tidak diguna pakai. Pemimpin memerlukan ketegasan dalam membanteras perkara ini. Wahai pemimpin-pemimpin Malaysia, sedarlah yang undang-undang Allah perlu diikuti, bukannya undang-undang ciptaan manusia kerana undang-undang ciptaan manusia memberikan impak yang negatif serta memakan diri dikemudian hari kelak. Tepuk dada tanyalah iman kamu. Berfikirnya segala kamu masih lagi mempunyai nyawa dan ingatlah bahawa masa yang berlalu tidak boleh diundur bahkan masa ini lebih berharga daripada emas. Untuk pejuang-pejuang Islam yang ingin menegakkan kebenaran, Insya-Allah, kita sama-sama memperjuangkan Islam. Kita sama-sama berusaha untuk mencari pelapis-pelapis kita agar bila kita meninggalkan alam ini kita mempunyai mata-mata rantai yang mampu meneruskan perjuangan para Rasul dan sahabat demi Islam yang tercinta.
Ayuhlah para mujahid,
Ayuhlah para mujahidah,
kita tinggalkan zaman fitnah,
Agar tertegak kalimah Allah,
Agar terbangun Dunia Baru Islam.
wallahualam-Salam Perjuangan

Hi-Tea Dan Ceramah YB Salahuddin Di Kawasan Bukit Katil

BUKIT KATIL 22 DIS : Ketua DPP Pusat, YB Salahuddin Ayub akan memenuhi dua program anjuran MTD Bukit Baru dan dan DPP Kawasan dalam bulan Disember dan Januari ini.
Program pertama ialah pada 28 Disember ini iaitu Program 'Hi-Tea' bertempat di Markaz MTD Bukit Baru, Pekan Bukit Baru berhadapan Flat Sri Siantan bermula 28 Disember ini bermula pada jam 5.00 petang.
Program kedua ialah ceramah umum pada 24 Januari bermula jam 9.00 malam di DUN Ayer Molek. Tempat dan lokasinya akan ditentukan kemudian.

Ikhtibar Dari Kes Moorthy


Dalam beberapa hari ini kecoh tentang isu tuntutan mayat Koperal Moorthy atau Mohammad bin Abdullah antara keluarganya yang beragama Hindu dan umat Islam yang diwakili oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP). Sebagai umat Islam urusan Jenazah sehinggalah ke upacara pengebumiannya adalah menjadi fardhu Kifayah kepada mereka. Kiranya kita kalah, maka semua kita menanggung dosanya termasuk penulis kerana gagal menyempurnakan fardhu Kifayah ini.

Setelah dibawa kes ini ke mahkamah Syariah dengan buktinya sekali, maka Hakim mahkamah Syariah telah memutuskan allahyarham sebagai seorang muslim dan hendaklah kesempurnakan jenazahnya mengikut agamanya iaitu Islam.

Keluarga Moorthy pula membawa kes ini ke mahkamah sivil dan afidavitnya difailkan, ini menyebabkan urusan pengebumian terpaksa ditangguhkan sehingga Mahkamah Tinggi membuat keputusannya kelak.

Persoalannya di sini adalah salah siapa?

Adakah keluarga Moorthy yang bertungkus lumus menjaga beliau semasa hayatnya sebagai OKU wajar melepaskan beliau?

Mengapa umat Islam tak kiralah UMNO, PAS, PKR, ABIM, JIM, TABLIGH, ARQAM dan NGO-NGO Islam mengabaikan beliau semasa hayatnya? Sedangkan beliau adalah muallaf atau saudara baru yang wajib diberi pertolongan. Kalau nak dikatakan tak tahu, beberapa kali rintihan wira Everest itu keluar dalam akhbar arus perdana walaupun Harakah dan Harakahdaily tidak pernah menyirakannya.

Sesungguhnya, Allah Maha Kaya. Sesuatu tragedi yang berlaku ke atas ummah tentu ada hikmah disebaliknya. Ini suatu peringatan kepada umat Islam, betapa pentingnya menjaga kebajikan saudaranyua. Bukankah umat Islam itu digambarkan umpama sebuah tubuh badan, apabila sakit suatu anggota badan, maka bersakit-sakitlah anggota lain sehingga tidak dapat tidur lena.

Di suatu sudut yang lain, menggambarkan status Mahkamah Syariah lebih rendah dari status Mahkamah Sivil. Ini menuntut umat Islam terutama yang terlibat dengan perundangan supaya memartabatkan lagi Mahkamah Syariah supaya lebih tinggi dari Mahkamah Sivil atau sekurang-kurangnya sama setaraf.

Mungkin dengan peristiwa ini umat Islam akan dapat pengajaran tersendiri. Negara yang majoriti orang Islam, kenapa tidak ditegakkan undang-undang Islam? Masyarakat Islam yang jumlahnya banyak malah digelar masyarakat penyayang, kenapa masih ada OKU yang diabaikan?

Wallahua'lam….

Jika Dahi Tidak Mencecah Sejadah

Bersihlah kamu sebelum kamu dibersihkan,
Berwudu’ lah kamu sebelum kamu diwudu’kan
Dan bersolatlah kamu sebelum kamu disolatkan
Tutuplah auratmu sebelum auratmu ditutupkan
Dengan kain kafan yang serba putih
Pada waktu itu tak guna lagi berseri

Walau orang hadir itu merintih
Selepas itu kau akan diletakkan ke lantai
Lalu dilaksanakan solat jenazah
Dengan 4 kali takbir dan satu salam
Beserta fatihah, salawat dan doa
Sebagai memenuhi tuntutan fardhu kifayah
Tapi apakah dengan 4 kali takbir itu
Dapat menebus dosa solat yang ditinggalkan
Seumur hidup
Apakah dengan solat tanpa ruku’ dan sujud itu
Dapat membayar hutang ruku’ dan sujud
Yang telah luput
Sungguh tertipulah dirimu jika berfikir begitu
Justeru ku menyeru sekalian muslimin muslimat

Usunglah dirimu untuk solat
Sebelum engkau diusung ke liang lahat
Menjadi makanan cacing dan ulat
Dirimu ke masjid Tangisilah dosa-dosamu di dunia
Kerana tangisan tidak berguna di alam barkha

Sucilah kamu sebelum kamu disucikan
Sedarlah kamu dengan panggilan Izrail
Yang menakutkan
Berimanlah kamu sebelum kamu ditalkinkan
Kerana ia berguna untuk yang tinggal
Dan bukan yang mati
Beristighfarlah kamu sebelum kamu diistighfarkan

Namun ketika itu istighfar tak dapat menyelamatkan
Ingatlah di mana jua kau berada
Kau tetap memijak bumi Tuhan
Dan dibumbungi langit Tuhan
Serta menikmati rezki Tuhan
Justeru bila Dia menyeru sambutlah seruannya

Sebelum Dia memanggil buat kali yang terakhir
Ingatlah kamu dijadikan dari setitis air
Yang tidak bererti
Lalu menjadi segumpal darah
Lalu menjadi seketul daging
Lalu daging itu membentuk tulang-tulang
Lalu jadilah kamu insan yang mempunyai erti

Ingatlah asal usulmu yang tidak bernilai itu
Yang kalau jatuh ke tanah
Ayam tak patuk itik tak sudu
Tapi Allah mengangkatmu ke suatu mercu
Yang lebih agung dari malaikat
Lahirmu bukan untuk dunia
Tapi mulakanlah untuk melayar bahtera akhirat

Sambutlah seruan haiya ‘alalsolah
Dengan penuh rela dan bersedia
Sahutlah seruan haiya ‘alalfalah
Jalan kemenangan akhirat dan dunia
Ingatlah yang kekal ialah amal
Menjadi bekal sepanjang jalan
Menjadi teman di perjalanan
Untuk kembali kepangkuan Tuhan

Pada hari itu
Tiada berguna harta, tahkta, dan putera
Isteri, kad kredit dan kereta
Kondominium, saham dan niaga
Kalau dahi tidak mencecah sejadah di dunia

sumber : IKIM.fm

Sunday, December 25, 2005

Hilangnya Sudah Sifat Malu Kaum Hawa.....

oleh : sahabat304
Sepatutnya berita ini saya sudah masukkan di dalam blog ini semalam, tetapi disebabkan ada masalah yang tidak dapat dielakkan terpaksa dibawa ke hari ini. Apabila terbaca berita ini saya teringat peristiwa penangkapan 3 orang wanita Islam didalam pertandingan ratu cantik dimana ketiga-tiga wanita itu telah ditangkap oleh mufti selangor ketika itu iaitu Ustaz Ishak Baharom yang kemudiannya dipecat dari jawatan beliau dan ketiga-tiga peserta ratu cantik terlepas dari segala hukuman ( kat dunia jer la ). Pada hari ini kita dihidangkan dengan cerita yang hampir sama cuma watak dan tempatnya saja yang berbeza. Tidak dapat hendak saya ungkapkan dalam tulisan saya kerana semuanya yang ditangkap adalah wanita melayu yang beragama Islam. Sedih sungguh hati ini mengenangkan umat Islam sekarang ini, hanya Islam pada nama sahaja tapi dari segi perlakuan tidak ubah seperti kaum kafir. Yang lebih menyedihkan, ada sebilangan dari mereka yang terlibat sudah mempunyai anak. Tak dapat saya bayangkan bagaimana nasib si anak pada masa akan datang. Beginilah yang terjadi jika sistem pemerintahan negara mengamalkan sistem pemerintahan dari barat. Hilang segala nilai-nilai murni orang melayu Islam zaman sekarang. Belum selesai isu gejala sosial yang melibatkan para remaja sudah datang gejala yang baru..
Apakah tindakan kerajaan dalam menangani perkara ini..??adakah Pak Lah dan anak anak buahnya bangga dengan Islam Hadhari ciptaannya..???.. jika usaha kerajaan hanya pada PLKN saya rasa elok dilupakan...jika kerajaan hanya memandang remeh perkara ini tidak mustahil yang Malaysia suatu hari nanti akan menjadi seperti negara Barat. Hilang sudah cahaya Islam di Bumi Malaysia dan sia-sia sahajala kedatangan pedagang arab menyebarkan dakyah islam ketika pemerintahan kesultanan Melayu Melaka..Mereka lebih mementing kehidupan duniawi yang mengejar kemewahan dan kebendaan. Apa yang saya harapkan agar kita selaku pejuang dan pendakwah agama Islam tidak akan berundur bahkan sentiasa berusaha dan sentiasa mara dalam memperjuangkan Agama Islam sehingga akhir hayat.-Salam Perjuangan
*********************************************************************
Wanita Melayu menari bogel: Rosak bangsa kerana leka
Oleh Meor Riduwan Ahmad
PETALING JAYA: Empat wanita Melayu, dua daripadanya ibu muda, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret, di sini, semalam, atas tuduhan melakukan perbuatan lucah dan berbogel di pusat hiburan.

Zainah Abdul Rahman, 23, dari No 45 Condo Sri Jelatik Seksyen 10 Wangsa Maju; Nor’ain Mawis, 20, dari Jalan Pekaka 8/14 Seksyen 8 Kota Damansara; Zaleha Abdul Abdul Rahim,30, dari Pangsapuri Ukay Perdana, Ulu Klang dan Rena Miasin, 25, dari SS 22/2 Damansara Jaya, membuat pengakuan itu selepas mendengar pertuduhan dibacakan terhadap mereka.
Mengikut pertuduhan, keempat-empat mereka didakwa melakukan perbuatan lucah dengan menari bogel di Pusat Hiburan China Town Nite Club, di No 86-92 Jalan SS21/12 Damansara Utama, dekat sini, 16 Disember lalu, jam 10.45 malam.Mereka didakwa menari bogel hingga menimbulkan kegusaran kepada khalayak ramai dan didakwa mengikut Seksyen 294 (a) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman maksimum tiga bulan penjara atau denda atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan.
Pegawai Pendakwa Cif Inspektor Azmi Awang Lah menawarkan jaminan RM6,000 bagi tertuduh pertama hingga ketiga dan RM5,000 untuk tertuduh keempat.Bagaimanapun, peguam Zainah, Roslie Sulle merayu ikat jamin dikurangkan dengan alasan anak guamnya mempunyai seorang anak dan kini tidak bekerja.Majistret Khainur Aleeza Ismail kemudian menetapkan ikat jamin RM2,500 setiap tertuduh dan tarikh 27 Mac depan untuk sebutan semula kes itu.dua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan.
Pegawai Pendakwa Cif Inspektor Azmi Awang Lah menawarkan jaminan RM6,000 bagi tertuduh pertama hingga ketiga dan RM5,000 untuk tertuduh keempat.Bagaimanapun, peguam Zainah, Roslie Sulle merayu ikat jamin dikurangkan dengan alasan anak guamnya mempunyai seorang anak dan kini tidak bekerja.Majistret Khainur Aleeza Ismail kemudian menetapkan ikat jamin RM2,500 setiap tertuduh dan tarikh 27 Mac depan untuk sebutan semula kes itu.Roslie Sulle merayu ikat jamin dikurangkan dengan alasan anak guamnya mempunyai seorang anak dan kini tidak bekerja.Majistret Khainur Aleeza Ismail kemudian menetapkan ikat jamin RM2,500 setiap tertuduh dan tarikh 27 Mac depan untuk sebutan semula kes itu.
Sumber dari Harian Metro 24 December 2005

Saturday, December 24, 2005

Isu Allahyarham Muhammad a.k.a Moorthy dari Roslan SMS

HARI JUMAAT YANG GELAP UNTUK ISLAM!!!!
TERKINI. Mahkamah Tinggi telah mengeluarkan INJUCTION, perintah menahan mayat Allahyarham Muhammad a.k.a Moorthy dari disempurna dan dikebumikan oleh pihak JAWI.
Perintah tersebut telah dipohon oleh isteri dan keluarga Moorthy yang masih beragama Hindu.
Gelaplah masa depan Islam jika begini lakunya?!! Sebagai seorang warganegara Malaysia yang beragama Islam saya merasa begitu terkilan, sedih dan begitu malu sekali. Mana duduknya wibawa mahkamah syariah sekiranya bab berkenaan umat Islam sendiri tidak dapat dibela dan dipertahankannya.
Siapakah yang menanggung dosa penagguhan urusan jenazah ini?
PEMBETULAN
Mahkamah Tinggi (Sivil) TIDAK mengeluarkan INJUNCTION. Akan tetapi keputusan untuk tidak menyerahkan mayat kepada pihak JAWI dan ATM dibuat oleh Pengarah HKL apabila pihak keluarga dan isteri Allahyarham yang masih beragama Hindu telah membantah dan enggan memberikan keizinan.
Pengarah HKL Dr Azmi Shapie dilaporkan berkata:
Perkara ini di luar bidang kuasa HKL dan memandangkan tidak ada kata sepakat antara pihak-pihak yang menuntut jenazah tersebut, adalah lebih baik kita tunggu sehingga keputusan Mahkamah Tinggi. Berdasarkan beberapa dokumen iaitu keputusan Mahkamah Syariah dan juga permohonan kepada mahkamah sivil (oleh keluarga Moorthy), serta rayuan keluarga, adalah lebih baik mayat tidak diserahkan sehingga kes dibicarakan.
Saya tidak pasti apakah Pengarah HKL memiliki kuasa sedemikian. Tetapi yang pastinya mahkamah cuma akan bersidang pada 29 haribulan Disember ini iaitu hari Khamis bermakna mayat Allahyarham terpaksa menunggu kira-kira 1 minggu lagi sebelum diputuskan samada dikebumikan cara Islam ataupun dikerjakan mengikut adat Hindu.
Apa pun saya merasakan perkara ini sudah berlarutan terlalu lama dan pihak yang berkenaan telah mengambil sikap dan pendirian yang didorong oleh emosi semata-mata.
Sedar tak sedar keputusan Pengarah HKL itu sebenarnya telah menghina keputusan Mahkamah Tinggi Syariah. Saya berdoa semoga keputusan beliau itu bukannya atas tekanan menteri beliau (yang akan menambah kusutkan lagi isu ini).
BERNAMA melaporkan suasana tegang di luar bilik mayat HKL.
Saya percaya kiranya pihak JAWI dan ATM diberikan kebebasan menyempurnakan mayat si mati siang tadi pasti suasana tegang dapat dikawal.
Membiarkan kes ini berlarutan bermakna membiarkan api kemarahan dan ketidakpuasan hati membara dan membakar untuk seminggu lagi. Dan dalam hal ini Pengarah HKL perlu memikul risikonya.
Kesimpulannya bagi saya hari Jummat ini tetap hari yang gelap untuk Islam!
*********************************************************************
JENAZAH ALLAHYARHAM KOPRAL MOHAMAD a.k.a MOORTHY AKAN DIKEBUMIKAN ESOK
TERKINI. Alhmadulillah jenazah Allahyarham Koporal Mohammad Abdullah atau juga dikenali sebagai Moorthy insyallah akan dikebumikan esok menurut hukum syarak.
Perintah mahkamah ini telah dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur setelah hakimnya Mahyuddni Ibrahim mendengar permohonan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan yang telah memohon perintah untuk mengkebumikan jenazah Allahyarham yang kini disimpan di bilik mayat Hospital Kuala Lumpur (HKL) setelah ianya turut dituntut oleh keluarganya untuk dikebumikan mengikut adat Hindu iaitu agama asalnya.
Adalah difahamkan mahkamah mengeluarkan perintah tersebut setelah berpuas hati dengan dokumen dan fakta relevan yang telah dikemuka dan dihujahkan oleh peguam MAIWP.
Menurut sumber pihak JAWI dengan kerjasama polis akan menuntut mayat Allahyarham esok pagi sekitar jam 8.00 untuk segera disempurna dan dikebumikan.
Sekalung tahniah kepada anggota Angkatan Tentera Malaysia dan pihak Kor Agama ATM (KAGAT) kerana bertindak tegas dan pantas untuk menyelamatkan keadaan dan sekaligus membela dan mempertahankan maruah agama.
Mudah-mudahan Allah swt mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham itu, Al Fatihah.

*********************************************************************

ISU ALLAHYARHAM KOPRAL MOHAMAD:DAP TAK PERLU BERMAIN DENGAN API
Berdasarkan rekod yang ada pada pihak JAWI dan kesaksian rakan-rakan dan para pegawai di Angkatan tentera Malaysia dan KAGAT Allahyarham Korporal Mohammad bin Abdullah atau M. Moorthy telah memeluk Islam diwaktu hayatnya.
Takdir menentukan yang Allah swt telah menjemputnya dalam keadaan ramai dikalangan ahli keluarga dan kenalannya tidak berkesempatan mengetahui darihal perubahan kepercayaan dan aqidahnya itu.
Isu ini bukan konspirasi, isu ini bukan isu perkauman, isu ini bukan disengajakan, ianya adalah masalah seorang warganegara Malaysia berbangsa India, bekas anggota keselamatan, yang asalnya dari keluarga Hindu tetapi kemudiannya telah memeluk Islam, bukannya tanpa pengetahuan orang-ramai, pengislamannya cukup syarat dan disaksikan ramai, masalahnya beliau memilih untuk tidak memaklumkan ahli keluarganya, mereka yang dikelilingnya.Pasti Allahyarham ada sebab-sebabnya.
Pasti Allahyarham yang berusia 36 tahun itu telah memikirkan semasak-masaknya perkara ini. Apa pun itu hak beliau, hak yang dijamin oleh perlembagaan dan undang-undang, dan tidak ada sesiapa yang memiliki kuasa untuk menghalang atau menarik-balik hak tersebut.
Dalam hal ini saya kesal dengan kenyataan akhbar Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang boleh didapati di :-
Kata Guan Eng:
Tidak ada sesiapa yang dapat memahami mengapa pihak Tentera dan pihak berkuasa agama enggan memaklumkan darihal pengislamana bekas hero Everest ini. Adakah kerana mereka bimbang akan penentangan kaum keluarga terhadap agama barunya. Itu tidak sepatutnya terjadi kerana imannya sepatutnya teguh, cukup teguh menahan tekanan dari semua pihak termasuk kaum keluarga.
DAP berharap agar pihak yang berkenaan dapat bertindak dengan penuh ihsan dan menyerahkan mayat si mati kembali kepada pangkuan keluarganya, tempat di mana beliau telah selama ini hidup sebagai seorang Hindu.
Terbukti berdasarkan peruntukkan undang-undang yang ada, sebagaimana yang dikemukakan oleh pihak JAWI dan KAGAT, Allahyarham meninggal dalam keadaan beragama Islam, maka sepatutnya kaum keluarga termasuklah Guan Eng dan DAP sendiri menghormati hakikat ini berdasarkan pilihan yang dibuat oleh si mati.
Pihak JAWI dan KAGAT sekadar melaksanakan tanggungjawab mereka menurut peruntukkan undang-undang dan berdasarkan peraturan yang dipakai oleh mereka yang menganut agama Islam.
Dalam hal ini membenarkan mayat si mati dikebumikan dengan cara yang selain dari peraturan Islam sesungguhnya merampas hak si mati dan menghina umat Islam keseluruhannya.
Pasti Guan Eng dan DAP lebih bijak dari mahu bermain api dan melukakan hati umat Islam yang sedang memerhati perkembangan kes ini dengan penuh kesabaran.
*********************************************************************
KES KOPRAL MOHAMAD ABDULLAH ala MOORTHY :BERTEGASLAH PADA TEMPATNYA
Saya terkilan apabila melihat kenyataan peguam kepada balu Allahyarham yang disiarkan oleh Buletin Utama TV3 dan NTV7 semalam.
Kedua-dua peguam A. Sivanesan dan M. Manoharan atas arahan anak guam mereka telah membuat beberapa permohonan di mahkamah semalam. Antaranya memohon injuksi menahan pihak JAWI dari menuntut mayat Allahyarham untuk dikebumikan, memohon pengisytiharan mahkamah bahawa dokumen penukaran agama dari Hindu ke Islam yang dikeluarkan oleh JAWI adalah tidak sah dan terbatal dan bahawa anak guam mereka Kaliammal adalah isteri Allahyarham yang sah sehingga tarikh kematiannya.
Allahyarham Koporal Mohamad Abdullah ataupun Moorthy adalah bekas wira negara, rakyat Malaysia pertama yang pernah berjaya mendaki Gunung Everest.
Kedua-dua peguam itu semalam telah mengeluarkan kenyataan berkenaan permohonan mereka itu yang saya kira rata-rata menyinggung dan menghiris perasaan umat Islam. Saya mengatakan demikian kerana menurut laporan akhbar (khasnya UTUSAN, akhbar berbahasa Inggeris nampaknya memilih untuk menyepi) kita difahamkan pihak JAWI telah pun mengesahkan bahawa Allahyarham telah memeluk agama Islam pada 23 April 2004 di Unit Kor Agama Angkatan Tentera, Kementerian Pertahanan.
Oleh itu apabila kedua-dua peguam dengan ghairah menyatakan secara terbuka bahawa Allahyarham tidak pernah ke masjid, tidak pernah berpuasa, tidak pernah mengamalkan adat istiadat (amalan) Islam semasa hidupnya, mereka seolah-olah mencabar pengislaman Allahyarham, dan menganggap kalaupun Allahyarham telah memeluk Islam, dia pasti telah murtad!
Bagi saya kedua-dua peguam termasuklah kaum keluarga Allahyarham yang masih belum Islam perlulah menghormati sensitiviti umat Islam. Jangan kerana terlalu ghairah dalam tuntutan masing-masing sehingga berani memijak dan menghina Islam sebagai sebuah agama yang dianut oleh majoriti rakyat di negara ini.Bagi saya rakan-rakan kita dari Angkatan Tentera perlulah dipuji kerana segera membuat tuntutan terhadap mayat Allahyarham itu. Sesungguhnya isu utama di sini adalah terbukti melalui dokumen dan persaksian bahawa Allahyarham telah memeluk Islam semasa hayatnya, maka di sana menjadi tuntutan FARDHU KIFAYAH terhadap kita yang hidup (tak kiralah Umno atau PAS atau sesiapa sahaja yang Islam) bagi memastikan jenazah Allahyarham disempurnakan menurut hukum Islam.
Masalah keluarga yang tidak berpuas hati, itu hak mereka, dan mereka bolehlah membuat tuntutan atau mencabar kesahihan dokumen pengislaman Allahyarham melalui proses undang-undang. Walaubagaimanapun hak kita dan hak si mati sebagai seorang Islam jangan pula dinafi atau dilengahkan.
Oleh kerana berdasarkan dokumen yang ada khasnya yang melibatkan Jabatan Agama Islam Wilayah, dan sebagaimana yang dinyatakan oleh Pengarah JAWI dalam UTUSAN hari ini:
Jabatan Agama juga bukan sahaja merupakan agensi kerajaan, malah satu badan yang autoriti bagi apa juga masalah umat Islam di negara ini
maka mayat Allahyarham WAJIB dibebaskan oleh pihak Hospitak KL (HKL) untuk segera dikebumikan. Proses undang-undang boleh berjalan, tetapi proses hukum Allah juga perlu dijalankan dengan diberi keutamaan.
Saya tidak bermaksud mahu menyinggung hak atau tuntutan mana-mana pihak namun saya merasakan demi maruah Islam dan umatnya, JAWI yang bertanggungjawab terus kepada SPB Yang Dipertuan Agung perlu diberikan kebebasan dan laluan untuk menjalankan tugas mereka. Berlembutlah dimana yang perlu dan bertegaslah dimana perlu, jangan sampai Islam menjadi bahan dagangan, bahan tawar-menawar.
P/S :-
Beginilah yang terjadi bila sesebuah negara mengamalkan undang-undang ciptaan sendiri. Sehinggakan masalah agama yang berlaku tidak dapat diselesaikan. Kesian kepada mayat yang terseksa akibat undang-undang yang diamalkan ini terutama di sebuah negara Malaysia yang dikatakan sebuah negara Islam tapi tak ubah seperti kapal selam..wallahualam

Mahdzir MB baru Kedah


SUBANG: Datuk Mahdzir Khalid dinamakan sebagai Menteri Besar Kedah yang baru menggantikan Datuk Seri Syed Razak Syed Zain yang meletak jawatan kerana masalah kesihatan, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, mengumumkan, malam tadi.
Beliau berkata, nama pemangku Menteri Besar Kedah itu sudah disembahkan kepada Sultan Kedah dan mendapat perkenan baginda untuk menggantikan Syed Razak. “Ketika saya membayangkan hasrat saya untuk melantik pengganti Syed Razak iaitu Mahdzir Khalid, Duli Yang Maha Mulia Sultan menyatakan persetujuan,” katanya ketika ditemui pemberita di Lapangan Terbang TUDM Subang, dekat sini, sekembalinya dari lawatan ke Kelantan, semalam. Abdullah berkata, beliau menyampaikan surat rasmi mengenai pelantikan Mahdzir kepada Sultan Kedah hari ini untuk mendapat perkenan rasmi baginda. Syed Razak yang sedang bercuti panjang selepas diserang penyakit paresis, semalam meletakkan jawatannya sebagai Menteri Besar Kedah dan sudah menghadap Sultan Kedah bagi menyatakan hasratnya itu. Abdullah apabila ditanya mengenai tarikh pelantikan Mahdzir akan berkuatkuasa, berkata ia akan dilakukan selepas surat rasmi mengenai pelantikan Mahdzir disembahkan kepada Sultan Kedah dan mendapat perkenan rasmi baginda. Mahdzir, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Pembangunan Luar Bandar dan Koperasi negeri dan Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Pedu, masih memangku jawatan Menteri Besar Kedah sejak 17 Julai lalu, dan akan berakhir pada 16 Januari tahun depan. Abdullah berkata, beliau dimaklumkan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Syed Unan Mashri Syed Abdullah bahawa Syed Razak sudah menghadap Sultan Kedah di Istana Anak Bukit pada 3 petang untuk menyampaikan hasratnya melepaskan jawatan berkuatkuasa mulai hari ini. Beliau berkata, peletakan jawatan Syed Razak disebabkan kesihatannya yang agak terganggu, oleh itu beliau tidak dapat memberikan sepenuhnya kekuatan dan tenaga untuk melaksanakan tugas yang berat serta mencabar sebagai Menteri Besar.
Sumber dari Harian Metro Edisi KL 23 Dec 2005

Friday, December 23, 2005

Didikan Allah yg DILUPAKAN

Berbagai cara Allah mendidik
bertujuan menginsafkan manusia

Merayu, memujuk, mengumpan
menakutkan, memperlihatkan kekuasaan,

memperlihatkan kebesaran
menceritakan kesudahan teladan org baik
atau jahat

Semua bentuk pendidikan ini adalah
untuk menarik perhatian manusia,
agar terpujuk kepada Allah Yg Maha Esa

Namun..manusia degil juga
Perhatiannya tiada...

Ada mata dipejamkan
Ada telinga dipekakkan
Ada akal tidak memikirkan
Ada hati tidak mengambil perhatian

Seolah-olah manusia
tidak ada mata
tidak ada telinga
tidak ada akal
tidak ada hati

Nafsu sahajalah yang dibelainya
Bertindaklah nafsu sesuka hatinya..
Manusia telah ditawan nafsunya..

MARILAH SEGERA KEPADAKU, kata Allah SWT...
Manusia buat2 tak dengar sahaja..

SyurgaKU indah nikmatnya
belum pernah mata melihat
belum pernah telinga mendengar

MANUSIA TIDAK PEDULI
adakalanya jadi bahan perli/sindiran

NerakaKU dahsyat, hebat untuk si jahat
Manusia rasa biasa sahaja, tiada apa-apa

Engkau tidak lihatkah?
Bagaimana langit, bumi, gunung, haiwan,
sungai, lautan, AKU yg ciptakan?!

Manusia tidak ambil tahu PENCIPTAnya
Yang ditahu mengambil khazanahnya
utk keuntungan dunianya...

Hujah-hujah dan tanda-tanda kekuasaan,
serta kebesaran Tuhan untuk menyedarkan manusia
terlalu banyaknya...
Namun manusia tidak juga beriman
Jika beriman pun, tidak bersyariat....

MUNASABAHLAH JIKA MANUSIA MASUK NERAKA
DENGAN KEADILAN-NYA...
copyright from pustaka minda ikhwan

Manusia Bahagia Bila....


Manusia bahagia bila dia dapat membuka mata. Untuk menyedari bahawa dia memiliki banyak perkara yang bererti.Manusia dapat bahagia bila dia mahu membuka mata hati.
Untuk menyedari, betapa dia dicintai. Manusia dapat bahagia, bila dia mahu membuka diri. Agar orang lain dapat mencintainya dengan tulus.Manusia tidak bahagia kerana tidak mahu membuka hati, berusaha meraih yang tidak dapat diraih, memaksa untuk mendapatkan segala yang diinginkan, tidak mahu menerima dan mensyukuri yang ada. Manusia buta kerana ego dan hanya memikirkan diri, tidak sedar bahawa dia begitu dicintai, tidak sedar bahawa saat ini, apa yang ada adalah baik, selalu berusaha meraih lebih, dan tidak mahu sedar kerana serakah.
Ada teman yang begitu mencintai, namun tidak diindahkan, kerana memilih, menilai dan menghakimi sendiri. Memilih teman dan mencari-cari, padahal didepan mata ada teman yang sejati. Telah memiliki segala yang terbaik, namun serakah, ingin dirinya yang paling diperhatikan, paling disayang, selalu menjadi pusat perhatian, selalu dinomborsatukan.Padahal, semua manusia memiliki peranan, hebat dan nombor satu dalam satu perkara, belum tentu dalam perkara lain, dicintai oleh satu orang belum tentu oleh orang lain.Kebahagiaan bersumber dari dalam diri kita sendiri. Jikalau berharap dari orang lain, maka bersiaplah untuk ditinggalkan, bersiaplah untuk dikhianati.Kita akan bahagia bila kita dapat menerima diri apa adanya, mencintai dan menghargai diri sendiri, mahu mencintai orang lain, dan mahu menerima orang lain.Percayalah kepada Tuhan, dan bersyukurlah kepadaNya, bahawa kita selalu diberikan yang terbaik sesuai usaha kita, tidak perlu berkeras hati. DIA akan memberi kita di saat yang tepat apa yang kita perlukan, meskipun bukan hari ini, masih ada esok hari. Berusaha dan bebahagialah kerana kita dicintai begitu ramai orang.
Hidup yang tidak memiliki tujuan
jauh lebih menakutkan daripada
hidup yang tidak mencapai tujuan.

Thursday, December 22, 2005

Harap Maaf


Assalamualaikum,
oleh tshirtprinter
Kami minta maaf kerana laman ini tidak di kemaskini. InsyaAllah, sekarang ini kawjasindaily sedang menambah beberapa moderator untuk tujuan tersebut. Harap bersabar.