Scroll images by bigoo.ws

Tuesday, January 31, 2006

Selepas Hamas, Jordan pula condong kepada Islam

JORDAN, 31 Jan (Hrkh)- Selepas kemenangan besar Ikhwanul Muslimin di Mesir dan Hamas di Palestin, kini gerakan Islam di Jordan pula dilihat semakin mendapat hati di kalangan masyarakat Arab. Bahkan Parti Amal Islami menjangkakan mereka akan memenangi pilihanraya di negara itu jika ia akan diadakan.

Pilihanraya Mesir yang diadakan penghujung tahun lalu menyaksikan Ikhwan berjaya menambah bilangan anggotanya di parlimen daripada 16 kepada 88 orang. Jumlah itu adalah lebih kurang 20 peratus daripada keseluruhan lebih 400 kerusi parlimen.

Walaupun belum berjaya memerintah, 88 orang itu dilihat mampu memberikan saingan kepada parti pemerintah kerana kemenangan mereka berlaku setelah mereka berhadapan dengan pelbagai sekatan dan halangan daripada pihak berkuasa. Ramai rakyat yang layak mengundi
tidak dibenarkan berbuat demikian.

Gambar-gambar yang disiarkan oleh pihak media menunjukkan para pengundi terpaksa memanjat tembuk dan bangunan tinggi untuk sampai ke tempat mengundi akibat dihalang oleh polis. Tanpa sekatan ini, Ikhwan mungkin boleh memenangi lebih daripada separuh kerusi parlimen.

Hamas kejutkan dunia
Di Palestin pula, gerakan Islam Hamas mengejutkan dunia dengan memenangi pilihanraya Palestin yang diadakan minggu lalu. Sekaligus menamatkan kuasa parti kebangsaan Arab, Fatah yang memerintah sejak sekian lama. Hamas yang baru berusia 19 tahun penubuhannya berjaya
memikat hati pengundi dengan perjuangan Islam yang dibawanya.

Hamas yang ditubuhkan oleh As Syahid Ahmad Yasin pada Disember 1987, memenangi 74 daripada 132 kerusi berbanding Fatah yang hanya mampu mengekalkan 45 kerusi sahaja. Kemenangan parti Islam di Mesir dan Palestin memberikan satu semangat baru kepada gerakan-gerakan Islam di negara-negara Arab.

Keua kumpulan ahli parlimen dari Amal Islami di parlimen Jordan, Azam Al Hunaidi berkata, parti yang mewakili gerakan Ikhwanul Muslimin itu kini sedang bersedia untuk mengambil alih pemerintahan negara bagi memenuhi permintaan majoriti rakyat. Menurutnya kemenangan Harakatul Muqawamatil Islamiyyah (Hamas) di Palestin membuktikan bahawa bangsa Arab kini sedang berada dalam era kecenderungan kepada Islam.

Kenyataan Azam menerusi laman web partinya pada 29/1/06 lalu menyebut bahawa sekiranya pilihanraya dilaksanakan secara telus, beliau yakin kemenangan akan berpihak kepada Parti Amal Islami.Dalam pilihanraya parlimen pada tahun 2003 lalu, Parti Jabhah Amal Islami memenangi 17 daripada 110 kerusi. Jika Ikhwan Mesir yang hanya mempunyai 16 kerusi daripada 445 kerusi di parlimen berjaya melonjak kepada 88 kerusi, maka parti Islam di Jordan yakin mereka akan dapat menguasai majoriti yang memungkinkan mereka memerintah.

Keyakinan ini adalah berasaskan kepada tindak balas rakyat terhadap amalan pemerintah yang 'bermain' politik kotor, berkuku besi, pendakwaan terpilih, penipuan dan pengabaian tuntutan rakyat.
Kerajaan Jordan juga dilihat tidak memberikan sokongan dan bantuan kepada umat Islam di Palestin. Bahkan turut memutuskan hubungan dengan Hamas sejak beberapa tahun lalu serta membekukan kewangan gerakan Islam Palestin itu.

Hentikan tekanan
Dalam pada itu juucakap Hamas, Sami Abu Zuhri meminta masyarakat Eropah dan Amerika Syarikat supaya mendesak kerajaan masing-masing supaya menghentikan tekanan ke atas Palestin dan kerajaan yang dipilih oleh rakyat.

Beliau juga menyeru rakyat Palestin dari pelbagai latar belakang parti politik supaya memelihara perpaduan dan mengelakkan persengketaan yang hanya akan menguntungkan musuh dan menghilangkan fokus perjuangan sebenar rakyat Palestin

Tanda halal Jakim, Menteri disoal bertalu-talu

KUALA LUMPUR, 26 Okt (Hrkh) - Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Abdullah Mat Zin disoal bertalu-talu daripada beberapa ahli parlimen kerana meragui tanda halal yang dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).Ketika Abdullah menggulung perbahasan, Mohamad Said Yusof (BN-Jasin) bangkit mempersoalkan kewujudan kedai mamak yang menggunakan tanda halal yang pengusahanya tidak beragama Islam.

"Pergi kedai mamak banyak logo halal dipamerkan, tetapi taukenya ada tanda putih di atas dahi, ini jelas kedai mamak bukannya dimiliki oleh orang Islam, bagaimana mereka memperoleh tanda halal daripada Jakim" tegasnya. Mohamad Said berkata, oleh kerana sambutan daripada orang-orang Islam amat menggalakkan maka mereka mengambil kesempatan mempamerkan
tanda halal.
Salahuddin Ayub (PAS-Kubang Kerian) pula membangkitkan sejauhmanakah kesahihan logo halal memberi keyakinan kepada penggunanya sekiranya sehingga hari ini masih mempunyai enam orang pegawai penguatkuasa. "Jadi bagaimana kita hendak memastikan setiap produk yang dikeluarkan Jakim sahih halalnya," katanya dan meminta penjelasan.

Sejurus selepas itu, Idris Haron (BN-Tangga Batu) pula bingkas menyoal menteri berkenaan, berhubung minuman arak yang diletakkan di tempat yang sama dengan minuman-minuman halal. "Misalnya di beberapa buah restoran yang didapati meletakkan arak bersama minuman halal, dalam satu peti ais, jadi saya minta penjelasan," katanya. Selepas itu, Abdul Fatah Harun (PAS-Rantau Panjang) pula membangkitkan soal menempatkan arak di atas kapal terbang MAS sedangkan tempat dan rak yang digunakan untuk menghidangkan minuman tersebut adalah terhad.

"Bagaimana pula kita lihat di atas kapal terbang MAS adakah minuman halal dan haram ini tidak bercampur sedangkan tempatnya adalah sempit," soalnya. Abdul Fatah juga mempersoalkan adakah Jakim membuat pemeriksaan di atas kapal terbang untuk memastikan minuman halal dan haram diasingkan. "Bolehkah Jakim minta izin daripada pentadbiran MAS sekali sekala untuk membuat pemeriksaan, dan saya yakin, barangkali pihak Jakim belum membuat pemeriksaan di atas kapal terbang itu," tegasnya. Bagaimanapun Abdullah Mat Zin, menjelaskan sekiranya Jakim berpuas hati dan tidak ada aduan daripada mana-mana pihak maka Jakim tidak perlu membuat pemeriksaan sewenang-wenangnya.

Ismail Noh (PAS-Pasir Mas) pula bangun menceritakan pengalamannya di dalam kapal terbang Mas ketika pulang daripada menunaikan umrah. "Pada masa itu hampir 99 peratus penumpang adalah jemaah baru balik dari umrah dan hanya enam orang sahaja penumpang Filipina dan saya yakin dia bukan Islam, malangnya MAS menghidangkan arak kepada mereka, apakah MAS tidak tahu menjaga atau menghormati penumpang orang Islam ini," jelasnya. Ekoran daripada itu, Ismail meminta menteri supaya tidak menghidangkan arak kepada penumpang biarpun mereka bukan Islam sebagai menghormati penumpang yang baru balik dari umrah.

Ismail juga membangkitkan soal langkah kerajaan yang akan mengimport daging daripada luar negara semasa musim perayaan ini kerana daging tempatan tidak mencukupi. Jelasnya, beliau sendiri akan merasa ragu-ragu apabila kerajaan mengambil tindakan mengimport daging daripada Argentina, China dan Amerika memandangkan hampir 90 peratus penduduknya bukan Islam. "Kalau negara Islam Malaysia timbul keraguan tentang masalah halal dan haram inikan pula daging daripada negara luar ini yang seratus peratus penduduk negara mereka adalah Kristian," katanya.

Abdullah kemudiannya bangun menjelaskan satu persatu jawapan daripada ahli parlimen antaranya, beliau menjelaskan pelantikan pegawai penguatkuasa untuk memantau tanda halal adalah di bawah tangungjawab Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. Bagaimanapun katanya, kementerian berkenaan sentiasa memberi kerjasama sekiranya pihak Jakim memerlukannya.

Wanita pimpin ‘Kerajaan Tuhan’

KUALA LUMPUR: Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) meminta umat Islam menjauhi ajaran sesat baru dari Indonesia digelar `Kerajaan Tuhan’ yang hampir menyerupai ajaran `Kerajaan Langit’ pimpinan Ayah Pin.Kegiatan ajaran sesat itu yang menggemparkan negara terbabit kini disebarkan secara meluas melalui internet.Pegawai Perhubungan Awam Jais, Fakrul Azam Yahya, berkata walaupun belum ada laporan berhubung penyebaran ajaran sesat itu di Selangor, pihaknya tidak menolak kemungkinan pihak tertentu cuba berbuat demikian.
“Justeru, Jais mengambil langkah proaktif kerana pernah menerima aduan mengenai kewujudan beberapa ajaran sesat lain yang dibawa dari negara jiran itu.“
Maklumat mengenai ajaran `Kerajaan Tuhan’ itu sedang dikumpul, termasuk melalui internet untuk dikenal pasti fakta yang diselewengkan,” katanya kepada Harian Metro.
Menurutnya, Jais turut bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) untuk membanteras ajaran sesat.“Sebagai badan penyelaras peringkat kebangsaan, Jakim menjadi rujukan lengkap kepada kami terhadap sebarang kegiatan ajaran sesat yang baru atau sudah lama bertapak,” katanya.
Fakrul berkata, pihaknya tidak pernah memandang ringan ajaran sesat kerana bimbang boleh menjadi berpengaruh seperti ajaran sesat Ayah Pin dan Haji Kahar.“
Contohnya, baru-baru ini, Jais ada menerima aduan daripada Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) berhubung ajaran sesat yang didalangi golongan profesional dari Indonesia di negeri ini.“Bagaimanapun, Jais masih menyiasat perkara terbabit berikutan individu yang menyebar ajaran sesat itu kerap berpindah dan sukar dijejaki,” katanya.
Sementara itu, menurut beberapa laman web, `Kerajaan Tuhan’ itu menggabungkan semua agama lahir daripada idea seorang wanita bernama Lia Aminuddin berusia 58 tahun yang mengaku dirinya sebagai pasangan Malaikat Jibril yang diutuskan ke bumi.
Ajaran sesat terbabit turut popular dengan nama Eden atau Taman Firdaus.Lia, seorang ibu tunggal, sebelum ini hanya seorang penggubah bunga.
Wanita terbabit mendakwa dirinya menerima bimbingan dan didikan khas daripada malaikat Jibril sejak 1997 hingga kini.
Dia yang bertukar nama kepada Lia Eden turut mendakwa selepas menempuh pelbagai ujian berat dari malaikat Jibril, diutus untuk menyampaikan perintah tuhan kepada umat manusia.Lebih mengejutkan apabila Lia menjadikan laman web di internet kononnya untuk mengutus wahyu kepada pemimpin politik negara terbabit selain orang ramai.
Antara lain, pengasas ajaran sesat itu secara berani mendakwa individu atau pemimpin politik yang mempertikaikan `Kerajaan Tuhan’ akan ditimpa bala dan kemurkaan daripada tuhan.
Dakwaan itu sengaja diperkuatkan dengan kejadian banjir besar di daerah Jember, Jawa Timur dan kejadian tanah runtuh di wilayah Jawa Tengah yang mengorbankan lebih 200 nyawa akibat kedegilan golongan ulama yang terus ‘menggugat’ ajaran sesat itu.
Wanita terbabit turut mendakwa dilantik sebagai hakim Allah yang menghakimi individu yang tidak mahu percaya dan menganiaya agama serta pengikutnya.
Lia juga didapati mengeluarkan pelbagai fatwa dan wahyu untuk penganut Buddha, Kristian dan Hindu.
Sejak ajaran sesat itu mula disebarkan, jumlah pengikutnya semakin bertambah, malah ada anggotanya sudah dikahwinkan mengikut upacara khas.
Penyebarannya pula meracuni fikiran segelintir masyarakat Indonesia hingga ada pelajar melakukan demonstrasi meminta ajaran itu dibenarkan dianuti mengikut dasar kebebasan beragama.
Difahamkan Menteri Agama Indonesia, H M Maftuh Basyuni, mengumumkan ajaran Lia Eden itu adalah sesat dari segi hukum Islam.
Berikutan itu, pihak berkuasa Indonesia bertindak menyerbu rumah dua tingkat di Jalan Mahoni 30, Jakarta, yang menjadi markas ajaran terbabit pada 28 Disember lalu.
Ratusan anggota polis menyerbu rumah milik Lia Eden dan memberkas 20 pengikutnya terdiri lelaki, wanita dan kanak-kanak yang berpakaian seperti mengerjakan ihram, selain memakai objek aneh di kepala.Bagaimanapun, penangkapan Lia gagal menghentikan penyebaran ajaran ‘Kerajaan Langit’ itu yang kini terus menular melalui internet oleh pengikutnya
sumber dari http://www.hmetro.com.my/ 31 Januari 2006 ( Selasa )

Media Denmark hina nabi

JEDDAH: Dua badan politik Islam utama dunia, Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan Liga Arab, kelmarin bertegas membawa isu lakaran kartun Nabi Muhammad oleh sebuah akhbar Denmark, ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) serta mendesak badan dunia itu mengenakan sekatan bagi melindungi agama.Setiausaha Agung OIC, Ekmeleddin Ihsanoglu, memberitahu wartawan bahawa pertubuhan itu akan `meminta Perhimpunan Agung PBB meluluskan resolusi mengharamkan sebarang jenis serangan terhadap agama' manakala, Timbalan Setiausaha Agung Liga Arab, Ahmad Ben Helli, mengesahkan usaha sudah dibuat untuk mengemukakan cadangan itu kepada PBB.

"Rundingan kini dijalankan pada peringkat atasan antara negara Arab dan OIC dalam usaha mendesak PBB menerima resolusi mengharamkan penghinaan terhadap agama dan mengenakan sekatan terhadap negara atau institusi berkenaan," Ben Helli.Dua belas kartun menghina Nabi Muhammad disiarkan dalam akhbar Jyllands-Posten September lalu dan dicetak semula majalah Norway awal bulan ini mencetuskan kemarahan umat Islam sedunia. Liga Islam Sedunia (MWL) beribu pejabat di Makkah kelmarin berkata ia menghantar surat kepada Setiausaha Agung PBB, Kofi Annan, menggesa badan dunia itu dan organisasinya menghentikan kempen menghina Islam dan Nabi Muhammad.

"MWL mewakili minoriti dan pertubuhan Islam seluruh dunia menyampaikan kepada PBB dan pertubuhan antarabangsa lain kemarahan umat Islam berhubung kempen menghina Islam dan Nabi Muhammad dilancarkan beberapa media Barat," kata Setiausaha Agung MWL, Dr Abdullah Al-Turki, dalam surat kepada Annan.Sementara itu, Perdana Menteri Denmark, Anders Fogh Rasmussen, kelmarin berkata kerajaannya tidak dapat mengambil tindakan dalam
perkara itu sambil menekankan akhbar Jyllands-Posten tidak berniat menghina umat Islam apabila menyiarkan lakaran itu.

Namun, ketika Rasmussen cuba meredakan kemarahan umat Islam, Libya kelmarin menutup kedutaannya di negara itu sebagai tanda bantahan

Jangan potong bantuan kerana Hamas - Ismail

BANDAR GAZA 30 Jan. - Pergerakan Hamas hari ini meminta masyarakat antarabangsa jangan memotong bantuan kepada Pihak Berkuasa Palestin (PA) dan sebaliknya terus memberikan sokongan moral dan kewangan kepada rakyat Palestin. ``Kami menyeru kepada anda supaya memindahkan semua bantuan ke perbendaharaan Palestin,'' kata pemimpin Hamas di Gaza, Ismail Haniyeh dalam satu sidang media di sini dengan membacakan mesej kepada Kesatuan Eropah (EU), Rusia, Amerika Syarikat (AS) dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Beliau berkata demikian beberapa jam sebelum empat perantara damai Asia Barat yang dikenali sebagai kuartet itu bersidang di London untuk membincangkan pendekatan mereka terhadap Hamas berikutan kemenangannya dalam pilihan raya Parlimen Palestin minggu lepas.

Ismail cuba meredakan kebimbangan masyarakat antarabangsa bahawa dana bantuan akan digunakan untuk membiayai keganasan.

Beliau menegaskan: ``Kami memberi jaminan kepada anda bahawa semua wang bantuan akan dibelanjakan untuk membayar gaji, menyara kehidupan seharian dan membina infrastruktur.''

Beliau turut menggesa Kuartet Asia Barat itu mengadakan rundingan tanpa syarat dengan Hamas.
``Kami meminta dialog tanpa prasyarat dan dengan semangat berkecuali,'' kata Ismail.

Lagi kes tuntut jenazah Islam

Satu persatu perkara yang membabitkan isu agama Islam berlaku, dari kes Moorthy, dituruti oleh kes Nyonya Tahir dan hari ini kes yang sama berulang kembali untuk dalam tempoh 2 bulan dimana kes melibatkan seorang lelaki India yang dikatakan beragama Islam tapi dinafikan oleh keluarga beliau yang beragama kristian. Sampai bila isu ini akan berlanjutan. Jika sebelum ini kita dapat lihat bagaimana betapa kurang ajar 9 pemimpin negara kita yang bukan beragama Islam yang begitu berani bersatu dan menghantar memorandum kepada Pak Lah bagi membuat pindaan akta 121 ( 1A ). Tindakan tersebut mendapat sokongan dari seorang pemimpin wanita nergara kita yang beragama Islam. Dimanakah maruah kita apabila isu ini dbangkitkan. Dimanakah sentimen kita sebagai seorang umat Islam yang dikatakan Islam...??????..cuba kita lihat dan kita sama-sama renungkan, "orang bukan Islam sanggup bersatu untuk membela agama mereka apabila berlaku permasalahan seperti ini tetapi orang Islam di Malaysia seperti ambil tak endah jika berlaku kes murtad yang melibatkan umat Islam......". Dimanakah pemimpin kita yang beragama Islam terutama pucuk pimpinan kerajaan Malaysia yang majoritinya beragama Islam.....????
MELAKA 30 Jan. - Satu lagi kes membabitkan isu tuntutan jenazah Islam oleh keluarga bukan Islam.

Kali ini membabitkan seorang lelaki berketurunan India N. Anthonysamy, 71, yang dikatakan beragama Islam tetapi dinafikan oleh ahli keluarga yang beragama Kristian.

Jenazah bekas pekerja ladang tembikai itu gagal dituntut ahli keluarganya di Rumah Mayat Hospital Melaka (HM) kira-kira pukul 2 petang hari ini setelah pihak polis mendapat maklumat bahawa dia beragama Islam.

Anthonysamy yang nama Islamnya, Mohd. Sani Abdullah, mengalami keracunan dan meninggal dunia kira-kira pukul 1.30 pagi setelah dimasukkan ke HM pada 12.30 tengah malam tadi.
Ketua Polis Balai Merlimau, Inspektor Azlan Limat berkata, pihaknya menyedari status sebenar agama Anthonysamy melalui rakan kepada salah seorang anaknya, Henry, 38, yang tidak dikenali namanya.

Menurut Azlan, rakan Henry telah memberitahu mengenai perkara itu dan meminta supaya bertanya mengenainya kepada rakan baik Anthonysamy, Said Md. Desa, 47, seorang peniaga pasar di Jasin.

``Dalam pertemuan dengan saya, Md. Said mengesahkan bahawa dia adalah salah seorang saksi ketika Anthonysamy memeluk agama Islam,'' katanya ketika dihubungi.

Kata Azlan, beliau juga diberitahu bahawa Anthonysamy yang mempunyai tujuh orang anak sudah lama bercerai dan tidak lagi tinggal serumah dengan ahli keluarganya sejak 15 tahun lalu.

Sementara itu, Setiausaha Majlis Agama Islam Melaka (MAIM), Abd. Halim Tawil mengesahkan Anthonysamy telah memeluk Islam pada 1 Julai 1992 di Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) Melaka dengan nama Mohd. Sani Abdullah.

Katanya, perkara itu akan dirujuk kepada Perkim Melaka dan sebarang tindakan lanjut akan ditentukan esok.

``Kita masih menunggu dokumen dari Perkim Melaka untuk membuktikan bahawa Anthonysamy benar-benar memeluk agama Islam.

``Saya dimaklumkan bahawa secara prinsipnya, ahli keluarga Anthonysamy tidak membantah tetapi mereka mahu bukti mengenai status agama warga tua itu,'' ujarnya.

Salam Maal Hijrah

PAS kawasan Jasin mengucapkan selamat meyambut Awal Muharam 1427 Hijrah khususnya kepada semua umat Islam di Malaysia

Sunday, January 29, 2006

Selamat Datang Tahun Baru Hijrah 1427H

Bulan Muharram, bulan pertama tahun baru hijrah kita untuk tahun 1427H. Bulan yang tiba-tiba menghentak batin kita untuk segera mengenang peristiwa besar dalam sejarah, iaitu peristiwa hijrahnya Rasulullah SAW. dari kota Makkah menuju kota Madinah.
Setiap awal tahun hijrah seperti ini kita seharusnya sebagai umat Islam segera membangun semangat baru untuk meningkatkan ketakwaan dalam diri kita.Meningkatkan ketaatan kepada Allah. Dan kita segera mengucapkan pada hari-hari yang telah kita lalui dari tahun 1426 H. :

" Selamat jalan, selamat menjadi teguran sejarah atas segala kekurangan dan kami berjanji tidak akan mengulangi kesalahan yang telah menyebabkan malapetaka dan kesengsaraan terhadap hidup kami di dunia mahupun di akhirat ". Apa yang menarik dari setiap kita memasuki tahun baru adalah munculnya kesedaran baru dalam diri kita. Kesedaran akan beberapa perkara :
Pertama, kesedaran bahawa diakui atau tidak usia kita telah berkurangan. Sementara pelaburan pahala untuk simpanan di akhirat masih sangat tipis, dibanding nikmat-nikmat Allah yang setiap detik selalu mengalir tiada putus-putusnya. Dari segi ini sahaja kita seharusnya merasa malu, dimana kita yang mengaku sebagai hamba Allah tetapi dalam banyak perkara kita mendapat nikmat-nikmat Allah dan lupa bersyukur kepadaNya, bahkan kita sering mengaktualisasikan diri kita sebagai hamba dunia. Kita masih sahaja lebih banyak sibuk melabur kepentingan dunia daripada pelaburan untuk akhirat.
Dengan datangnya tahun baru ini, semuga semangat untuk membangun kemegahan akhirat lebih kuat dari semangat untuk membangun kemegahan dunia. Kedua, pada tanggal 1 Muharram kita menyaksikan suatu perubahan waktu yang ditandai oleh pergeseran alam, iaitu munculnya bulan sabit tahun baru di ufuk barat. Dari sini kita menyaksikan diri kita berjalan seirama dengan perjalanan segala wujud di alam ini. Allah SWT yang menciptakan semua makhluk, selalu mengajar kita agar senantiasa memperhatikan kebesaranNya dengan menyaksikan ketetapandan kerapian ciptaanNya di alam semesta ini. Untuk itu kita diajarkan pula agar dalam menjalani ibadah kepadaNya selalu memperhatikan waktu-waktu tertentu yang sejalan dengan perputaran tata surya.

Dalam menjalani sholat mithalnya, Allah menegaskan dalam Al-Quran agar ditegakkan pada waktu-waktu tertentu.“ Kemudian apabila kamu telah selesai mengerjakan sembahyang, maka hendaklah kamu menyebut dan mengingati Allah semasa kamu berdiri atau duduk dan semasa kamu berbaring. Kemudian apabila kamu telah merasa tenteram ( berada dalam keadaan aman ) maka dirikanlah sembahyang itu ( dengan sempurna sebagaimana biasa ). Sesungguhnya sembahyang itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan atas orang-orang yang beriman, yang tertentu waktunya. “
Q.S. An-Nisaa’ : 103


Dan kita telah tahu bahawa waktu sholat zuhur setelah tergelincir matahari, sholat maghrib, setelah terbenam matahari, sholat subuh setelah terbit fajar dan sebagainya. Dalam menjalani puasa Ramadhan, kita juga diajarkan oleh Rasulullah SAW agar memulainya setelah melihat bulan tanggal 1 Ramadhan, dan mengakhirinya pun setelah melihat bulan akhir Ramadhan. ( HR, Imam Muslim ).

Ibadah hajipun Allah mengajarkan agar dilaksanakan pada bulan-bulan tertentu, Syawal, Dzulqa'idah dan Dzulhijjah. Semuanya itu sungguh menunjukkan betapa eratnya pekerjaan ibadah kita dengan kejadian alam.

“( Masa untuk mengerjakan ibadat ) Haji itu ialah beberapa bulan yang termaklum. Oleh yang demikian sesiapa yang telah mewajibkan dirinya ( dengan niat mengerjakan ) ibadat Haji itu, maka tidak boleh mencampuri isteri dan tidak boleh membuat maksiat dan tidak boleh bertengkar, dalam masa mengerjakan ibadat Haji. Dan apa jua kebaikan yang kamu kerjakan adalah diketahui oleh Allah dan hendaklah kamu membawa bekal dengan cukupnya kerana sesungguhnya sebaik-baik bekal itu ialah memelihara diri ( dari keaiban meminta sedekah ) dan bertakwalah kepadaKu wahai orang-orang yang berakal ( yang dapat memikir dan memahaminya ). “
Q.S Al-Baqarah : 197


Dari sini terlihat dengan jelas betapa mengikuti tahun Hijrah akan lebih mengakrabkan kita dengan alam, dan akan lebih mendekatkan kita kepada Allah Yang Maha Pencipta dan Yang Maha Kuasa. Ketiga, bahawa tahun hijrah berjalan seirama dengan perjalanan sejarah Rasulullah SAW. Sungguh banyak peristiwa besar dalam sejarah Islam yang hanya terakam dalam bulan-bulan hijrah. Seperti awal turunnya Al-Quran, titik permulaan hijrah, tanggal kemenangan dalam perang Badar dan lain sebagainya. Hari-hari besar Islam, seperti hari Raya Idil Fitri dan Idil Adha, sangat terkait dengan penanggalan hijrah ini. Dari sini kita akan lebih banyak belajar pada sejarah untuk membangun masa depan kita. Dalam erti kata lain kita akan menjadi peribadi yang pandai membangun masa depan dengan sandaran masa lampau yang kukuh dan benar. Dan kita dengan langkah ini tidak mengulangi kesalahan dan kecelakaan masa lalu.
Sebagaimana yang tersebut dalam sebuah riwayat;" Seorang mu'min tidak akan pernah terjerumus dalam jurang yang sama dua kali "HR Muslim
Dengan demikian, adalah kesedaran yang benar jika dalam permulaan tahun baru hijriyah ini, kita umat Islam membangun tekad baru, untuk meningkatkan ketakwaan dan ketaatan kepada Allah, sebagaimana yang baru saja ditegaskan pada awal tulisan ini. Kerana hanya dari tekad inilah segala krisis yang pernah kita lalui pada tahun-tahun sebelumnya akan dapat diatasi.
Selamat memulai tahun baru hijriyah dan selamat membangun masa depan umat ini dengan ketakwaan yang hakiki. InsyaAllah.

Muslimat anjur seminar celik Parlimen

CELIK PARLIMEN....Ketua Muslimat PAS Pusat Ustazah Azizah Khatib Mat yang diiringi oleh Pengerusi Hal Ehwal Parlimen dan DUN Aiman Athirah Al Jundi bermesra dengan isteri-isteri wakil rakyat dalam satu seminar CemenDigma (Celik Parlimen/DUN;Satu Anjakan Paradigma). Seminar sehari itu diadakan di Markaz PAS Taman Melewar dan dirasmikan oleh Ketua Muslimat PAS Pusat. Turut bersama mengikuti seminar itu Isteri Menteri Besar Kelantan Tuan Sabariah Tuan Ishak, dan disertai perwakilan dari setiap negeri
Saturday, January 28 @ 19:14:15 MYT
KUALA LUMPUR
, 28 Jan (Hrkh)- Dewan Muslimat PAS melalui Lajnah Hal Ehwal Parlimen dan DUN (HEPDUN) mengadakan seminar Celik Parlimen sebagai inisiatif melahirkan kesedaran kepada seluruh Muslimat PAS terhadap senario politik negara.

Seminar sehari ini turut disertai hampir seluruh perwakilan negeri dan turut bersama juga isteri-steri wakil rakyat, berlangsung di Markaz PAS Taman Melewar. Ketua Muslimat PAS Pusat Azizah Khatib Mat dalam ucapan rasminya yang bertajuk 'Menggugah Kredibiliti Muslimat' mengingatkan para pimpinannya di peringkat pusat mahupun di negeri agar tidak leka dan terlalu cepat berpuas hati kerana perjuangan mereka masih jauh.
Katanya, setiap pemimpin mempunyai tanggungjawab yang besar untuk memastikan kelangsungan serta kesinambungan pemerintahan ulama terutamanya mempertahankan Kelantan. Beliau juga mencadangkan agar seluruh kepimpinan muslimat di semua peringkat agar berusaha giat mempelbagaikan aktiviti muslimat baik dalaman apatah lagi bersifat luaran. "Saya kira telah tiba masanya untuk Dewan Muslimat khususnya menerusi lujnah-lujnah yang bersikap lebih serius dalam memainkan peranan agar turut selari dengan fungsi kementerian ataupun jabatan yang ada dalam sistem pentadbiran negara,"katanya.
Sementara itu, Pengerusi HEPDUN Aiman Athirah Al Jundi menjelaskan program ini adalah sebagai platform untuk memberi maklumat betapa pentingnya peranan parlimen dan DUN dalam senario politik negara. "Inisiatif ini lahir daripada kesedaran kami untuk terus mahu melihat gerakan muslimat celik dalam politik negara,"katanya.
Turut mengikuti seminar itu, antaranya Senator Wan ah dan Rohani Ibrahim, isteri Menteri Besar Kelantan Tuan Sabariah Tuan Ishak, Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS Dr Lo'Lo' Mohd Ghazali, Ajk PAS Pusat Dr Mariah Mahmood, dan isteri-isteri pimpinan PAS Pusat.
Dua kertas kerja telah dibentangkan oleh Ahli Parlimen Kubang Kerian Salahuddin Ayub yang bertajuk 'Fungsi Parlimen dan DUN serta Kepentingannya Dalam Sistem Kerajaan Berdemokrasi' dan kertas kedua disampaikan oleh Ahli Parlimen Pengkalan Chepa Dato' Abdul Halim Abdul Rahman yang bertajuk 'Umara' Silam Qudwah Pemimpin Kini'.

Sekarang masa terbaik nilai janji wakil rakyat BN – Senator

BACHOK, 27 Jan (Hrkh) – Sekarang adalah masa terbaik bagi rakyat yang tinggal di kawasan dimenangi wakil rakyat Barisan Nasional (BN) menilai pemimpin terbabit, memandangkan sebelum ini mereka sering menguar-uarkan pelbagai projek pembangunan. Senator Siti Zailah Mohd Yusof berkata, orang ramai sama ada di peringkat Dewan Undangan Negeri (Dun) atau Parlimen diminta meneliti peranan wakil rakyat terbabit selepas diberi mandat pada pilihan raya umum lalu.

"Di sini, apa yang dibuat anggota Parlimen Bachok yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri, Dato' Dr Awang Adek Hussin selepas menang?

"Banyak janji-janji yang ditabur seperti untuk membawa kemajuan di Bachok, nak bawa gas masuk semula, elektrik secara percuma dan lain-lain lagi adakah benar-benar berlaku. Adik kakak boleh nilai sendiri," katanya.

Sebaliknya tambah beliau apa yang didapati pemimpin terbabit difahamkan jarang berada di kampung sendiri, sebaliknya tinggal di Kuala Lumpur.

"Inilah silapnya kita mudah termakan janji orang, memilih pemimpin yang cakap besar nak buat itu dan ini, sekarang siapa yang rugi," soalnya pada ceramah sempena sambutan Aidiladha di pejabat PAS Bachok, baru-baru ini.

Sehubungan itu, beliau berharap muslimat mengumpul semangat baru untuk terus berjuang biar pun kerajaan negeri hanya mempunyai majoriti satu kerusi.

Kata beliau, muslimat perlu mempersiapkan jentera bermula dari sekarang termasuk mencari ahli-ahli baru serta menambahkan cawangan. "Di samping itu perbanyakkan sesi ceramah di setiap cawangan," ujarnya.

Saturday, January 28, 2006

Peristiwa bersejarah pergerakan Hamas

Disember 1987 : Sekutu Ikhwan Muslimin Mesir di Gaza menubuhkan Hamas, beberapa hari selepas kebangkitan Palestin menentang pendudukan Israel. Pergerakan ini ditubuhkan untuk memerangi askar dan orang awam bagi menubuhkan sebuah negara teokrasi di Israel, Tebing Barat dan Gaza.

1993-1994: Hamas menolak perjanjian damai sementara antara Israel dan Palestin.

1994: Hamas memulakan kempen serangan berani mati di Israel bagi menggagalkan pelan damai.

1996: Hamas meningkatkan serangan berani mati selepas pembunuhan ketua pembuat bomnya oleh Israel. Empat serangan bom pada musim bunga 1996 telah membunuh sekurang-kurangnya 60 penduduk Israel dalam tempoh lapan hari.

2000: Kebangkitan Palestin kedua pada September selama empat tahun setengah telah menyebabkan lebih 3,500 penduduk Palestin dan 1,000 orang rakyat Israel terbunuh. Hamas bertanggungjawab melancarkan sebahagian besar daripada serangan berani mati.

2004: Pengasas dan pemimpin rohaniah Hamas, Sheikh Ahmed Yassin dibunuh dalam serangan peluru berpandu Israel pada lewat Mac. Penggantinya, Abdel Aziz Rantisi dibunuh dengan cara yang sama empat minggu kemudian.

Disember 2004: Hamas menyertai sistem politik apabila menyertai pilihan raya perbandaran.

Februari 2005: Perisytiharan gencatan senjata tetapi dicemari oleh serangan roket menjelang pengunduran Israel dari Gaza.

Mac 2005: Hamas mengumumkan akan menyertai pilihan raya perundangan Palestin. Presiden Palestin enggan melucutkan senjata pergerakan ini kerana bimbang tercetusnya perang saudara.

September 2005: Israel menamatkan pendudukan 38 tahun di Gaza. Hamas mendakwa pengunduran tersebut hasil daripada penentangan bersenjatanya dan berikrar menamatkan pendudukan Israel di Tebing Barat.

Januari 2006: Menyertai dan memenangi pilihan raya Parlimen Palestin.

Latar belakang pemimpin tertinggi Hamas

Khaled Meshaal yang dikenal pasti sebagai pemimpin Hamas berpangkalan di Damsyik. Khaled membuat keputusan mengenai dasar Hamas selepas berunding dengan para pemimpin di Tebing Barat dan Gaza serta Damsyik. Beliau mengekalkan pendirian tidak berkompromi dengan Israel. Khaled pernah terselamat daripada percubaan membunuh oleh Israel di Jordan pada 1997.
Mahmoud Zahar pemimpin politik tempatan Hamas dan merupakan salah seorang pengasas pergerakan ini. Beliau merupakan doktor peribadi kepada Sheikh Ahmed Yassin, bekas pemimpin Hamas yang dibunuh dalam serangan Israel di Gaza pada 2004. Mahmoud mengamalkan pendirian tegas dan keras terhadap Israel dan berpegang kepada ideologi menolak kewujudan negara Yahudi di Asia Barat.

Ismail Haniyeh merupakan calon utama dalam senarai Hamas dan dianggap sederhana. Beliau merupakan pemimpin Hamas yang paling terdedah kepada khalayak serta selalu memberi ulasan kepada media pada ketika para pemimpin lain tidak tampil di khalayak berikutan bimbang menjadi mangsa pembunuhan Israel.
27-01-2006 02:48:11 PM
Sepang, 27 Jan (AMAL)- Hari ini satu lagi kumpulan Misi Bantuan Kemanusiaan Mangsa Gempa Bumi di Pakistan dan Kashmir bertolak ke Pakistan dari KLIA, Sepang. Sukarelawan AMAL dari Yayasan Amal Malaysia ini adalah kumpulan yang ke-7 dalam misi tersebut.

Kumpulan ini di ketuai oleh Sdr Jamuliddin Hj Elias, Timbalan Pengerusi AMAL dan Dr Hj. Abd. Rani Osman, Ketua Biro Bantuan Kemanusiaan AMAL serta terdiri dari 3 orang doktor dan 10 orang paramedik, yang telah bersedia menyumbang tenaga, masa dan wang ringgit bagi membantu mangsa-mangsa gempa bumi di Pakistan.

Turut sama adalah Sdr Hj Mohd Azmi, Bendahari AMALCawangan Selangor dan Sdr 'Ariff Ateed b. Dato Hasan Ali. Mereka akan bertugas di bandar Balakot iaitu antara bandar yang paling teruk terjejas akibat gempa bumi yang berlaku pada akhir tahun 2005 yang lalu.Ramai mangsa masih tiada tempat tinggal yang tetap. Mereka hanya tinggal di dalam khemah-khemah yang di sediakan oleh sukarelawan. Suhu yang sejuk iaitukira-kira -10 darjah selsius menambahkan lagi kesengsaraan yang di alami oleh mereka, terutama kanak-kanak dan warga tua.

Sukarelawan AMAL ini akan kembali semula ke Malaysia pada 2 Feb 2006. Kami mendoakan semua sukarelawan yang sanggup meninggalkan keluarga mereka untuk membantu mangsa-mangsa tersebut, semoga selamat pergi, bertugas dan kembali. Insyaallah.

ACCIN selar usaha heret isu kebebasan agama ke peringkat antarabangsa

KUALA LUMPUR, 27 Jan (Hrkh) - Jawatankuasa Penyelaras Gabungan Badan-badan Bukan Kerajaan Islam (ACCIN) menyelar tindak tanduk kumpulan tertentu yang cuba mencabar Perkara 121 (1A) Perlembagaan berkaitan bidang kuasa mahkamah Syariah dan Sivil. ACCIN beranggap ia bertentangan sama sekali dengan semangat kewujudan bersama dan kontrak sosial yang sudah terjalin di negara ini.

Pengerusinya, Zaid Kamaruddin berkata, biar pun memorandum mengenai perkara itu yang dihantar sembilan menteri bukan Islam sudah ditarik balik, namun ada pihak berusaha untuk membawa isu kebebasan beragama tersebut ke forum antarabangsa.
“Pendekatan yang dipilih mereka dianggap cuba bersifat konfrantasi dan amat asing kepada budaya masyarakat negara ini yang terjalin erat sejak sekian lama,” katanya.

Baru-baru ini, Presiden MIC, Dato’ Seri S Samy Vellu bersama Dato’ Seri Ong Ka Ting, Dato’ Seri Chan Kong Choy, Dato’ Dr Chua Soi Lek, Dato’ Seri Dr Lim Keng Yaik dan tiga lagi menghantar memorandum kepada Perdana Menteri bagi mendesak disemak undang-undang berkaitan pertukaran agama.

Samy juga dilapor meminta kerajaan meminda perlembagaan sedia ada bagi memastikan hak orang bukan Islam di negara ini lebih terpelihara.

Isu itu sebenarnya tercetus selepas berlaku kontroversi pendaki Everest, Sarjan M Moorthy atau Mohamad Abdullah memeluk Islam sebelum kematiannya tanpa pengetahuan isterinya yang masih beragama Hindu.

Zaid berkata, lebih malang apabila ada akhbar yang memberi laluan kepada penyebaran pandangan-pandangan yang dianggap menghentam Islam.

“Kami berpandangan ulasan ini boleh menjurus kepada hasutan. Dan kerajaan sepatutnya mengambil perhatian serius kerana ia boleh menjejaskan keharmonian kaum,” katanya sambil mengesa media terbabit menghormati prinsip yang sudah dimaterai bersama.

Katanya, ACCIN turut mengalu-alukan dialog dengan rakan-rakan berlainan agama berhubung perkara tersebut berlandaskan prinsip kesopanan dan ketertiban.

Anwar saman Mahathir atas dakwaan memfitnah

KUALA LUMPUR 27 Jan. - Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memfailkan saman bagi menuntut ganti rugi daripada bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad atas dakwaan memfitnah beliau.

Anwar yang kini berada di Amerika Syarikat (AS) mendakwa Dr. Mahathir memfitnahnya dalam satu sidang akhbar di Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) pada 9 September tahun lalu.
Writ saman tersebut difailkan melalui firma guaman Tetuan S.N. Nair & Partners di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Sivil di sini petang ini.Anwar bagaimanapun tidak menetapkan jumlah ganti rugi yang dituntut olehnya melalui saman tersebut.

Selain menuntut ganti rugi teruk, ganti rugi teladan dan ganti rugi pampasan, Anwar menuntut injunksi melarang defendan, ejen, pekerja atau sesiapa pun daripada melafaz, bercakap atau menerbitkan kata-kata menyinggung atau kata-kata yang mempunyai kesan terhadapnya atau memfitnah dirinya.

Dalam satu kenyataan ringkas yang dibaca oleh peguamnya, S.N. Nair, Anwar berkata meskipun Mahkamah Persekutuan telah membebaskannya pada September 2004, Dr. Mahathir tetap mengulangi tuduhan terhadapnya.``Saya kini tidak mempunyai pilihan kecuali untuk meneruskan saman ini,'' menurut kenyataan itu lagi.

Dalam pernyataan tuntutannya, Anwar mendakwa, sidang akhbar Suhakam pada 9 September lalu itu dihadiri oleh beberapa wartawan dan perwakilan akhbar tempatan mahupun antarabangsa.
Dakwanya, Dr. Mahathir selaku defendan secara salah dan berniat jahat apabila bercakap mengenai plaintif (Anwar) dan kelakuannya sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Anwar yang kini merupakan pensyarah bersekutu kanan di St. Anthony's College, Universiti Oxford, United Kingdom dan profesor di Universiti Georgetown, Washington mendakwa, kata-kata menyinggung itu dalam maksud semula jadi dan biasa (natural and ordinary) adalah fitnah terhadapnya.

Anwar mendakwa, defendan melafazkan kata-kata tersebut dengan niat untuk merendah-rendahkan dirinya secara peribadi dan rasmi termasuk dalam kapasitinya sebagai bekas Menteri Kewangan dan bekas Timbalan Perdana Menteri.

Pada 23 September tahun lalu, Anwar menyerahkan surat tuntutan melalui peguamnya kepada Dr. Mahathir yang menuntut bekas Perdana Menteri memohon maaf secara bertulis dalam tempoh 14 hari kerana didakwa memfitnahnya, jika tidak akan disaman RM100 juta.

Friday, January 27, 2006

BENDERA HIJAU BERKIBAR..

Ribuan penyokong Hamas mengibarkan bendera hijau bagi merayakan kemenangan gerakan Islam itu dalam pilihan raya Palestin. Sehingga kini Hamas mendakwa memenangi 75 daripada 132 kerusi Parlimen yang dipertandingkan sekaligus mendominasi dan dijangka membentuk kerajaan baru Palestin di bawah pimpinan Khaled Mashaal

Memorandum biadab dan bahaya, jangan ulangi lagi - 16 NGO

"Kami bertegas, bahawa percubaan buat pertama kali Menteri-menteri bukan Islam dalam Kabinet dalam hal ini, adalah suatu tindakan yang cuba mencabar wibawa dan status undang-undang Syariah di Negara ini dengan mengguna kedudukan mereka untuk menekan Perdana Menteri. Kami melihat ini sebagai tindakan yang biadap dan sangat merbahaya."

KUALA LUMPUR, 27 Jan (Hrkh) - 16 persatuan dan kelab yang berkaitan dengan Islam dan Melayu memberikan peringatan kepada sembilan menteri bukan Islam agar jangan sekali-kali mengulangi tindakan mereka menghantar memorandum seumpama memorandum kepada Perdana Menteri sebelum ini.Bantahan itu dibuat oleh mereka dalam satu surat yang dihantar khas
kepada kesembilan menteri berkenaan dengan salinannya dihantar kepada Perdana Menteri dan lain-lain pemimpin yang berkaitan dengan agama di negara ini.

"Kami ingin mempertegaskan bantahan kami dengan sekerasnya dan menolak sebarang percubaan mana-mana pihak termasuk dari YB Datuk dalam Kabinet untuk cuba merubah mana-mana perkara yang menyentuh kedudukan undang-undang Syariah dan institusi Mahkamah Syariah seperti yang ada dalam Perlembagaan Persekutuan," kata surat itu. Antara yang menandatangani surat itu adalah Datuk Syeikh Azmi Ahmad, Pengerusi Institut Penyelidikan dan Pengembangan Syariah (ISRA),Datuk Dr. Maamor Mansur, Presiden Persatuan Pengguna Islam
Malaysia, Syeikh Abu Bakar Awang, Yang DiPertua Persatuan Ulama Kedah, Prof Madya Salleh Ahmad,Yang di Pertua Persatuan Ulama Malaysia.

Turut menantanganinya adalah Abdul Ghani Shamsuddin, Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia, Masadah Sajadi, Majlis Bertindak Wanita Islam Malaysia, Prof.Madya Dr. Wan Salim Mohd Nor, Yang DiPertua Persatuan Ulama Cawangan Negari Pulau Pinang serta Pengerusi WADAH Pulau Pinang. Yang lain adalah Haji Mahfuz Omar, Pengerusi Institut Pengemblengan
dan Pembangunan Komuniti (IMPAK), Hafiz Mustaffa Lubis, Angkatan Belia Islam Malaysia Kedah, Hj.Yahya Abdullah, Naib Yang di Pertua PAS Sik, Hj.Ismail Wan Teh, Pengerusi Kelab Masyarakat Perihatin Kedah, Shahrul Anuar Mahmud, AJK Persatuan Perihatin Malaysia, Mohd Asri Omar, Pengurus Pusat Pembangunan Komuniti Kedah, Awang Soluhuddin Hasyim, Setiausaha Dewan Pemuda PAS Kedah, Adam Abdul Malik, Ikatan Intelektual Nusantara dan Jaafar Daud, Kordinator TERAS Perlis.

Surat itu pula dihantar kepada Datuk Seri S. Samy Vellu (Menteri Kerja Raya), Datuk Seri Ong Ka Ting (Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan) Datuk Seri Lim Keng Yek (Menteri Tenaga , Air dan Komunikasi), Datuk Seri Chan Kong Choy (Menteri Pengangkutan), atuk Seri Dr.Fong Chan Onn (Menteri Sumber Manusia), Datuk Dr. Chua Soi Lek (Menteri Kesihatan), Datuk Dr. Maximus Ongkili (Menteri Jabatan Perdana Menteri) Datuk Peter Chin Fah Kui (Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi) dan Tan Sri Bernard Dompok (Menteri Jabatan Perdana Menteri).Walaupun isu ini dianggap sudah selesai namun mereka berpendirian bahawa para menteri itu harus meneliti kesan dari tindakan ini kerana ia telah menimbul kemarahan di kalangan masyarakat Islam di Negara ini, tulis mereka. "Untuk itu kami ingin menegaskan pendirian kami supaya pihak YB Datuk tidak memandang ringan terhadap pandangan kami berkaitan dengan isu yang berkaitan dengan undang-undang Syariah dan kedudukan institusi agama di Negara ini," kata mereka.

Oleh kerana mereka telah bersetuju untuk menarik balik memorandum ini seperti yang dimaklumkan kepada umum, mereka mengesa para menteri ituy tidak mengulangi lagi sebarang percubaan seumpama itu dalam apa bentuk sekalipun kerana mereka akan terus memantau setiap tuntutan yang disuarakan yang menyentuh persoalan undang-undang Syariah.

"Kami ingin mempertegaskan bantahan kami dengan sekerasnya dan menolak sebarang percubaan mana-mana pihak termasuk dari YB Datuk dalam Kabinet untuk cuba merubah mana-mana perkara yang menyentuh kedudukan undang-undang Syariah dan institusi Mahkamah Syariah seperti yang ada dalam Perlembagaan Persekutuan. "Kami menegaskan tidak ada sebarang sebab untuk merubah Perlembagaan Persekutuan terutama dalam hal Perkara 121 (1A). Sebarang masalah atau kes yang timbul yang melibatkan mana-mana individu tertentu hendaklah di atasi secara khusus dan tidak seharusnya Perlembagaan khususnya Perkara 121 (1A) menjadi sasaran untuk diubah. Kami menolak dan membantah Memorandum yang diserah kepada Perdana Menteri yang ditandatangani YB Datuk baru-baru ini. Memorandum yang meminta supaya disemak semula peruntukan Perkara 121 (1A) Perlembagaan Persekutuan adalah jelas mempersoalkan kedudukan bidangkuasa Mahkamah Syariah," kata mereka dalam surat itu.

Menurut surat itu, peruntukan 121 (1A) yang meletakkan Mahkamah Syariah setaraf dengan Mahkamah Sivil tidak boleh dipersoalkan kerana ia telah termaktub dalam Perlembagaan Persukutuan yang diluluskan di Parlimen. "Kami menolak dengan keras percubaan mana-mana pihak untuk mentafsir Peruntukan itu sebagai suatu perkara yang menafikan hak orang bukan Islam. Sebarang percubaan tersebut dengan sengaja adalah suatu tindakan yang merbahaya dan mempunyai niat yang serong untuk mengelirukan pandangan awam terhadap institusi agama Islam di negara ini.

"Kami bertegas, bahawa percubaan buat pertama kali Menteri-menteri bukan Islam dalam Kabinet dalam hal ini, adalah suatu tindakan yang cuba mencabar wibawa dan status undang-undang Syariah di Negara ini dengan mengguna kedudukan mereka untuk menekan Perdana Menteri. Kami melihat ini sebagai tindakan yang biadap dan sangat merbahaya," tulis mereka dalam surat itu. Bagi mereka, tuntutan memorandum itu antara lain juga mahu mengubah undang-undang Syariah yang memperuntukan anak dibawah umur 18 tahun adalah Islam bila mana-mana ibu atau bapanya memeluk agama Islam.

"Kami tidak melihat tujuan lain mengenai tuntutan ini selain dari cuba mengubahsuai undang-undang Syariah mengikut kehendak mereka. "Kami membantah keras percubaan untuk mengubah undang undang Syariah yang dikatakan bercanggah dengan undang-undang sivil. Sesungguhnnya
tuntutan ini mempunyai niat serong untuk memburukkan imej undang- undang Syariah dan mahu meletakkan undang-undang sivil lebih tinggi dari undang-undang Syariah," kata mereka. Bagi persatuan-persatuan itu, mereka tidak nampak tujuan lain Memorandum ini selain dari keinginan para menteri itu untuk akhirnya meletakkan undang-undang Syariah tidak campurtangan dalam urusan kehidupan awam dan ia menjadi undang-undang yang berada dibawah undang-undang sivil.

"Ini tidak akan dapat kami terima samasekali," kata surat itu. Sehubungan itu, mereka mengesa supaya para menteri ini jangan mengguna kedudukan masing-masing untuk kepentingan politik sempit dan cuba mengambil kesempatan dari kes-kes tertentu untuk menekan Perdana Menteri atau kerajaan supaya memenuhi tuntutan. "Kami ingin mengingatkan bahawa sebarang percubaan untuk meneruskan usaha yang akan mencabar atau mempersoalkan kedudukan dan status undang-undang Syariah serta sebarang Institusi agama di Negara ini akan mencetuskan penentangan yang meluas dari orang Islam dan kesan selanjutnya akan menjadi sangat berat," kata mereka. Dalam surat itu juga, mereka menggesa para menteri itu meminta maaf secara terbuka kepada masyarakat Islam di negara ini dan mereka menunggu maklumbalas dari para menteri itu.

PAS Perlu Berubah

Assalamualaikum
Semenjak kekalahan PAS dalam Pilihanraya Kecil Pengkalan Pasir Kelantan Darulnaim tahun lepas ramai yang menyuarakan pendapat supaya PAS melakukan Perubahan, Saya bersetuju dengan pandangan yang di berikan Timbalan Mursyidul Am PAS Dato Dr Harun Din didalam Akhbar Siasah Bil.0011 30 Disember – 19 Januari 2006 supaya PAS melakukan perubahan bagi menghadapi Pilihanraya Umum Ke12, Sudah tiba masanya PAS berubah, Umat Islam Yang Beriman perlukan Satu Jamaah untuk Bergabung dan Berjuang Menegakkan Islam dalam semua segi bukan setakat Politik sahaja, Perjuangan PAS dalam arena politik Malaysia sudah berlanjutan selama 50 tahun, Perjuangan PAS Menegakkan sebuah Negara Islam yang sebenar masih lagi tak tercapai, Ramai Umat Islam yang menyalahkan Taqdir sebagai alasan kepada kekalahan PAS dalam Pilihanraya, Ramai Umat Islam yang Kehilangan Semangat setelah Parti PAS kalah dalam Pilihanraya, Terdapat juga Umat Islam yang Kehilangan Iman(Hilang Kepercayaan kepada Islam) apabila PAS kalah dalam Pilihanraya, Masa depan PAS untuk mencapai Kemenangan bagi Pihak Islam Yang Beriman masih lagi samar berikutan Penipuan dan Taktik Jahat Umno malah Umno semakin kuat Mencemarkan Kemuliaan dan Kesucian Islam dan Merosakkan Kebenaran Islam, Umno kini mendapat sokongan yang banyak daripada Kafir (Penentang Islam atau Musuh Islam) seperti golongan manusia Musyrikin dan golongan Umat Islam yang Munafik dan Fasiq.
PAS sepatutnya Kuat kerana PAS membawa Perjuangan Islam, PAS sepatutnya Kuat kerana mempunyai Ramai Ulama Sebenar yang Berwibawa, PAS sepatutnya Banyak memperolehi Kemenangan kerana di sokong dan di barisi oleh Kebanyakkan Umat Islam Yang Beriman yang sudah Pasti mendapat Keredhaan dan Pertolongan ALLAH SWT, PAS berbeza dengan lain-lain Jamaah di Malaysia kerana PAS mempunyai banyak Ulama-ulama Sebenar(Yang Beriman dan Bertaqwa) didalam Dewan Ulama PAS.
PAS berada pada kedudukan yang Terkuat pada masa kini kerana Di Pimpin oleh Ulama (Presiden PAS), Tidak seperti lain-lain Jamaah yang terdapat di Malaysia, Jamaah PAS di sokong dan di perkuatkan oleh Ulama-ulama seperti Tok-tok Guru Pondok dan Sekolah Agama Rakyat(SAR),Umat Islam Yang Beriman sudah pasti tidak akan terpedaya dan keliru dengan Jamaah-jamaah Islam Munafik dan Fasiq seperti Ayah Pin dan Umno, walaupun Jemaah Munafik dan Fasiq ini mempunyai "ulama" mereka sendiri dan "tok guru" mereka sendiri, PAS lebih menepati Wadah Perjuangan Islam yang Sebenar kerana mempunyai Ulama-ulama yang Sebenar(Yang Beriman dan Bertaqwa dan Soleh), Hanya Ulama Yang Sebenar dapat Memajukan dan Menegakkan Kebenaran Islam, Adalah Mustahil Orang Islam yang Tak Beriman(Munafik dan Fasiq) dan Orang Bodoh dapat memajukan Islam

Keghairahan PAS dalam Arena Politik Malaysia menjadi Punca utama Kelemahan PAS, Secara tidak langsung kelemahan PAS juga Bermaksud kelemahan Umat Islam, Pas terlalu ghairah mengejar kemenangan didalam arena politik sahaja, ini menyebabkan PAS kehilangan Kekuatan yang banyak sebagai Jemaah yang mewakili Umat Islam Yang Beriman di Malaysia , Kekuatan dan Keupayaan PAS adalah Kekuatan dan Keupayaan Umat Islam Yang Beriman di Malaysia, Kemenangan PAS adalah Kemenangan Umat Islam Yang Beriman di Malaysia dan kekalahan PAS adalah Kekalahan Umat Islam Yang Beriman di Malaysia, Perjuangan (Jihad) PAS untuk Menegakkan Islam secara lembut (tanpa pertumpahan darah dan berperang) dengan Berpolitik sememangnya di akui dan di hargai oleh Semua Umat Islam Yang Beriman tetapi sejak kebelakangan ini PAS banyak memberi lebih tumpuan kepada Politik dan Memenangi Pilihanraya sahaja ini menyebabkan PAS kehilangan Kekuatan dan berada dalam kedudukan tidak seimbang, Perjuangan (JIHAD) PAS daripada Menegakkan Islam telah bertukar kepada setakat Perjuangan Memenangi Pilihanraya sahaja

Tidak dapat di nafikan Politik juga penting untuk Mengembangkan Islam, Politik adalah salah satu cabang dalam Berdakwah, Umat Islam boleh menggunakan Politik sebagai salah satu cara untuk Berdakwah secara besar-besaran, Masaalahnya sekarang ialah tumpuan yang berlebihan dalam Politik telah menyebabkan PAS kehilangan kekuatan sebagai Satu Jamaah yang di harapkan dapat membawa kembali Kegemilangan Islam seperti Jammah Umat Islam Yang mengikut Sunnah (Jamaah Umat Islam Yang Di Bentuk Rasullullah SAW dan Para Sahabat RA), ini kerana Kekuatan dan Keupayaan PAS adalah Kekuatan dan Keupayaan Umat Islam, Kelemahan PAS juga adalah kelemahan Umat Islam, PAS tidak boleh menunggu sehingga berjaya Memerintah Malaysia (Memenangi Pilihanraya) untuk Membangunkan Islam, Adalah sukar untuk PAS memenangi pilihanraya dalam keadaan Umat Islam yang lemah dan tidak bersemangat dan kurang keyakinan, Musuh Islam Menyerang dari semua segi bukan setakat Politik sahaja, Musuh Islam menjadikan Fitnah sebagai Senjata Utama mereka akibatnya kini Umat Islam Yang Beriman di tuduh sebagai Pengganas sehingga mendatangkan kebencian manusia kepada Islam walaupun bukti yang jelas lagi nyata Musuh Islam adalah Pengganas yang sebenar

Musuh Islam menyerang dengan cara lembut seperti pujuk rayu dan pemesongan akidah melalui filem-filem dan fitnah sehinggalah cara yang kejam dengan memerangi Umat Islam dan Menyembelih Umat Islam tanpa mengira bangsa, usia, jantina, Kelemahan Umat Islam yang tidak mempunyai Jammah seperti Rasullullah SAW dahulu menyebabkan Umat Islam kini teraniaya dengan teruk, Umat Islam hanya melihat sahaja Saudara-saudara Seagama di sembelih dan Agama Islam di cemari dan di hina dengan sewenang-wenangnya oleh Musuh Islam tanpa berbuat apa-apa, Umat Islam juga begitu Dayus dan Takut kepada Musuh Islam (Musuh ALLAH) sehingga di kalahkan dengan begitu mudah oleh musuh-musuh Islam
(Maksud Hadis Nabi SAW Penyakit Al Wahan), Islam terus dfinafikan HakNYA oleh Musuh Islam, Umat Islam Yang Beriman di halang dan di tekan dengan berbagai cara sehingga tidak dapat Melaksanakan Islam dengan betul, Islam juga di jatuhkan atau di rosakkan dari dalam iaitu oleh Umat Islam sendiri(Munafik dan Fasiq) malah Hukum-hukum Islam seperti Hukum Hudud di ubah mengikut citarasa nafsu jahat Munafik dan Fasiq bukannya mengikut Kitab Suci AL Quran dan Sunnah, Perjuangan Umat Islam yang Beriman banyak yang Berakhir dengan Kekalahan seperti di penjara (ISA) atau di bunuh kerana tiada sokongan daripada Umat Islam Yang Beriman yang sudah hampir 500 tahun tidak mempunyai Jamaah atau Perpaduan seperti yang telah di Bentuk dan di Laksanakan Rasullullah SAW,iaitu setelah Kejatuhan Nusantara Melayu dan Asia Kepada Kafir Kristian Portugis ,Belanda dan Inggris, Kini Kafir Yahudi dan Kristian sedang berseronok menikmati Kesenangan dan keseronokan membunuh dan Memusnahkan Islam

Umat Islam Yang Beriman sudah pasti mengetahui Umno bukanlah Sebuah Parti Islam, Umno telah berjaya menjatuhkan Islam dari dalam, Sebagai Umat Islam yang Beriman sedah pasti kita Meragui Keimanan Kebanyakkan Pemimpin Umno dan Perjuangan Umno kerana dari dahulu sampailah sekarang Para Pemimpin Umno banyak memusnahkan Islam bukannya Memajukan Islam, kebanyakkan Pemimpin Umno terlalu jahil atau bodoh terutama didalam Agama Islam sehinggakan Diri mereka sendiri dan keluarga mereka tidak dapat di didik mengikut cara Islam yang sebenar seperti Menutup Aurat dan Melaksanakan Hukum Islam(Hukum Hudud) sebaliknya Umno terus Megah dengan Kemungkaran dan Maksiat, Akibat Kejahilan serta Munafik dan Fasiqnya Pemimpin Umno ini Islam terus Di Nafikan HakNYA di Malaysia, Islam terus lemah kerana di Khianati oleh Munafik dan Fasiq yang Menderhaka, Kekalahan PAS dalam Pilihanraya Bukan sahaja di sebabkan oleh Penipuan dan Taktik Jahat Umno, PAS Kalah di dalam Piliharaya juga di sebabkan oleh Pengkhianatan oleh Umat Islam (Munafik dan Fasiq), Sudah pasti PAS tidak akan dapat meraih Undi didalam Pilihanraya daripada kalangan manusia yang Memusuhi Islam dan Membenci Islam seperti Kaum Kafir Musyrikin dan Kaum Kafir Islam Munafik serta Fasiq
Fitnah yang melanda Dunia Islam kini telah menyebabkan Kebencian manusia kepada Agama Islam, PAS juga tidak dapat lari daripada fitnah-fitnah yang di buat Umno, Umno berjaya memecahbelahkan Umat Islam dan Umno menjadi penghalang Utama kepada Perjuangan Islam yang memberi kesan yang cukup Negetif kepada Dunia Islam, Lebih Dahsyat lagi Umat Islam Munafik dan Fasiq sanggup memerangi dan membunuh Umat Islam tanpa mengira samaada Beriman atau tidak demi memenuhi Nafsu Mereka (Munafik dan Fasiq), Golongan Munafik dan Fasiq yang semakin bertambah ramai ini sanggup bekerjasama dengan Musyrikin Kafir Menyerang, Menyiksa dan Membunuh begitu Ramai sekali Umat Islam di serata dunia, Kita dapat lihat dengan jelas bagaimana Negara Arab bekerjasama dengan Yahudi dan Kristian Amerika dan lain-lain negara Kafir untuk menyerang dan membunuh serta menyiksa Umat Islam di Negara Iraq dan Afghanistan, Umno juga Memerangi Islam dan Umat Islam Yang Beriman menggunakan Taktik yang sama, Pemimpin Munafik dan Fasiq seperti didalam Umno memberi begitu banyak peluang dan kelebihan kepada Musuh Islam(Musuh ALLAH) untuk Merosakkan dan Melemahkan Islam, Apa yang Nyata Islam tetap tidak dapat di Musnahkan oleh Musuh Islam(Musuh ALLAH) Kerana Islam sentiasa di Lindungi ALLAH SWT

Banyak lagi yang boleh di perkatakan tentang "kerosakan" yang melanda Umat Islam sekarang sepertimana di Maksudkan oleh salah satu Hadis Nabi SAW :

Daripada Abu Hurairah R.A. bahawasanya Rasullullah SAW bersabda : "Jika ada seseorang berkata : "Orang ramai (sekarang ini) sudah rosak" , maka orang yang berkata itu sendiri yang paling rosak di antara mereka"

Hadis Riwayat Muslim

Kebenaran Hadis Nabi SAW diatas telahpun kita rasai sekarang, kita dapati sebagaimana yang berlaku sekarang Umat Islam hanya pandai bercakap sahaja sedangkan tiada apa-apa dilakukan untuk menyelesaikan masaalah, berbanding Rasullullah SAW yang telah menunjukkan kita contoh-contoh terbaik untuk mengatasi masaalah,dapatlah kita fahami daripada pengalaman kehidupan kita seharian PUNCA Umat Islam "rosak" adalah kerana Umat Islam hanya pandai bercakap sahaja tetapi tidak berbuat apa-apa untuk mengatasi masaalah kerosakan tersebut, Banyak Umat Islam zaman sekarang tidak berbuat apa-apa untuk menyelamatkan Agama Islam dari terus di serang oleh musuh-musuh Islam terutamanya Umno, Kebanyakkan Umat Islam hanya tahu bercakap sahaja tetapi tidak melakukan sesuatu untuk membetulkan keadaan (yang rosak ini) , ini menyebabkan Umat Islam menjadi lemah, Semua Umat Islam TAHU Agama Islam sedang di rosakkan oleh Musuh Islam tetapi apa tindakan Kita untuk Menghalang Musuh Islam dari terus merosakkan Islam? , Sedangkan Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW telah pun Memberikan Jawapannya

Secara Logiknya mengikut akal kita yang pendek ini untuk menyelesaikan masaalah-masaalah yang menimpa Dunia Islam ini adalah sesuatu yang hampir mustahil, Manusia perlukan Keajaiban untuk menghadapi masaalah-masaalah yang menimpa Dunia Islam ini, disinilah terletaknya KEBENARAN ISLAM, Umat Islam Yang Beriman tidak perlukan keajaiban daripada makhluk kerana ALLAH SWT sentiasa memberikan keajaiban kepada Umat Islam, Islam mempunyai Alim Ulama dan Wali ALLAH serta Umat Islam Yang Beriman dan Soleh yang dapat membawa Keajaiban hanya dengan Berdoa (memohon kepada ALLAH SWT), Umat Islam juga tidak perlu bersusah-payah memikirkan Idea-idea untuk Memajukan dan Membangunkan Islam kerana Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW sentiasa memberikan Petunjuk iaitu Idea-idea yang lebih baik berbanding idea daripada diri kita sendiri(Menggunakan Akal), Dengan Petunjuk dan Hidayah daripada ALLAH SWT saya Yakin Kita Umat Islam Yang Beriman dapat mencapai Kemenangan
Umat Islam Yang Beriman Akhir Zaman ini memerlukan Satu Jamaah yang mempunyai Kekuatan dari semua segi sepertimana Jamaah yang telah di Bentuk Rasullullah SAW Dahulu (Sunnah), Jamaah Umat Islam Yang Beriman(Para Sahabat RA) yang telah di Bentuk Rasullullah SAW dahulu adalah contoh yang Terbaik dan merupakan Satu Sunnah yang Mesti di laksanakan oleh Semua Umat Islam Yang Beriman, Sekurang-kurangnya Sebagai Umat Islam Yang Beriman kita Wajib berusaha untuk mewujudkan Satu Jamaah Umat Islam Yang Beriman yang menyamai Jamaah Yang telah di Bentuk oleh Rasullullah SAW dan di Kekalkan oleh Para Sahabat RA Khulafa Rasyidin
Rasullullah telah meninggalkan Pesanan atau Petunjuk kepada kita (Umat Islam Yang Beriman Akhir Zaman) ini didalam Hadis Baginda SAW yang Bermaksud:

Daripada 'Auf bin Malik r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; "Umat Yahudi telah berpecah-belah menjadi tujuh puluh satu golongan, maka hanya satu golongan sahaja yang masuk syurga dan yang tujuh puluh lagi akan masuk neraka. Umat Nasrani telah berpecah-belah menjadi tujuh puIuh dua golongan, maka tujuh puluh satu golongan masuk neraka dan hanya satu golongan sahaja yang masuk syurga. Demi Tuhan yang diri ku di dalam kekuasaannya, umatku akan berpecah belah menjadi tujuh puluh tiga golongan, hanya satu golongan sahaja yang masuk syurga dan tujuh puluh dua lagi akan masuk neraka. Sahabat bertanya, mana yang selamat"? Nabi saw. menjawab, "Mereka adalah jamaah".
H.R Ibnu Majah

Ini ialah Petua atau Petunjuk daripada Rasullullah SAW kepada Umatnya(Umat Islam Yang Beriman), Sepertimana kita tahu Satu Golongan yang masuk Syurga ialah Hanya Umat Islam Yang Beriman sahaja, manakala Umat Islam yang Munafik dan Fasiq akan tetap masuk Neraka bersama Musuh-musuh Islam yang lain, Dalam Keadaan Akhir Zaman ini Umat Islam Yang Beriman perlukan Sebuah Jamaah yang Kuat dan Hebat untuk Berjuang Menegakkan Islam seperti cara yang telah di laksanakan Rasullullah SAW dan Para Sahabat RA dahulu (Mengikut Kitab Suci Al Quran dan Sunnah), Terlalu banyak Jamaah didalam Islam telah menyebabkan Umat Islam kehilangan Kekuatan sedangkan terdapat hanya Satu sahaja Golongan Umat Islam Yang Beriman, Oleh itu Umat Islam Yang Beriman perlu berusaha untuk bergabung didalam Satu Jamaah dengan menggunakan Keunikan Islam sepertimana Maksud Kitab Suci Al Quran Surah Al Imraan Ayat 103, Dimana Sebagai Umat Islam Yang Beriman kita Bersatu Hati di bawah Satu Jamaah, inilah Uniknya Islam tidak seperti Kaum Musyrikin, Munafik dan Fasiq yang hanya Bersatu pada nama sahaja tetapi mereka(Musyrikin, Munafik) berpecah-belah sepertimana yang telah di terangkan Kitab Suci Al Quran di dalam Surah Al-Hasy-r Ayat 14, Kita dapat lihat perkara ini jelas terjadi terutama di dalam Umno dan serata Dunia Termasuklah Dunia Arab sekalipun

Jamaah Yang Beriman adalah Jalan Penyelesaian Kepada Masaalah Umat Islam Yang Beriman pada masa kini, Hanya Jamaah yang menyerupai Jamaah yang telah dibentuk oleh Rasullullah SAW dan Para Sahabat RA dapat Menyelamatkan Islam dan Membangunkan Islam, Jamaah yang hanya untuk Umat Islam yang Beriman sahaja sementara kaum Munafik dan Fasiq perlu di ketepikan dengan Sistem "Pemulauan" Puak Pengkhianat seperti Puak Munafik dan Fasiq yang telah di laksanakan dengan Berjaya Sekali oleh Saidina Rasullullah SAW dan Para Sahabat RA, Sepertimana Yang Kita Umat Islam Yang Beriman tahu Hanya Umat Islam Yang Beriman sahaja yang akan Mempertahankan Islam sementara Puak Munafik dan Fasiq akan tetap dengan Kejahilan, Kedegilan, Keingkaran, Kejahatan serta Pengkhianatan dan Penderhakaan mereka kepada Agama Islam, Sebagai Umat Islam Yang Beriman juga kita sudah semestinya tahu Apa Gunanya Islam tanpa Iman?, Begitu juga Islam tidak akan Berfungsi Tanpa Ulama iaitu Pemimpin Yang Beriman, Seorang Khalifah

Yang Beriman juga tidak dapat berbuat apa-apa jika tidak mendapat sokongan Umat Islam Yang Beriman

PAS lebih Menepati Jamaah Yang Beriman Di Malaysia, PAS mempunyai banyak kelebihan dalam Mempertahankan dan Memperjuangkan Islam, PAS mempunyai Ramai Ulama-ulama Yang Beriman, PAS merupakan Jamaah Islam yang paling Besar dan Berpengaruh di Malaysia, PAS perlu merangka Taktik-taktik berdasarkan Kitab Suci Al Quran dan Sunnah, PAS perlu mengatasi masaalah Penipuan yang dilakukan Musuh Islam terutama Pertubuhan Munafik seperti Umno, PAS merupakan Alat Terbaik kepada Umat Islam Yang Beriman kembali Bersatu seterusnya Mempertahankan dan Memperjuangkan Islam, PAS telah di kenali oleh Ramai Rakyat Malaysia terutama Umat Islam Yang Beriman, Kekuatan dan Keupayaan PAS adalah Kekuatan dan Keupayaan Umat Islam Yang Beriman, PAS perlu menjadi Wadah Perjuangan Islam, PAS di harapkan menjadi sebagai Penyelamat kepada Agama Islam yang semakin tertekan dan diserang dengan begitu hebat oleh Musuh-musuh Islam, PAS dapat mengembalikan Kesucian dan Kemuliaan Islam yang telah di cemari oleh musuh-musuh Islam, PAS juga diharapkan dapat Memulihkan Kembali Kebenaran Islam yang semakin pudar ini

PAS tidak boleh menjadi setakat Parti Politik sahaja, PAS perlu menjadi Sebuah Jamaah kepada Semua Umat Islam yang Beriman, PAS perlu Menyatukan Umat Islam Yang Beriman, Pas perlu menghidupkan kembali Sinar Islam yang semakin suram, PAS perlu Menyelamatkan Islam daripada terus di tindas dan di Fitnah, Masaalah yang di hadapi Umat Islam adalah sama dengan masaalah PAS sebagai Satu Jamaah Islam yang Mewakili Umat Islam Yang Beriman, PAS perlu menghidupkan kembali Semangat Perjuangan (Jihad Fi Sabillillah) Agama Islam telah menjadi semakin pudar akibat Fitnah Musuh-musuh Islam, Sebagai Satu Jemaah Yang Mewakili Umat Islam Yang Beriman PAS Perlu Menguasai Semua Perkara dalam Kehidupan sepertimana Yang Pernah di Lakukan Umat Islam Yang Beriman Terdahulu Di bawah Pimpinan Rasullullah SAW dan Para Khulafa Rasyidin RA mengikut Kitab Suci Al Quran dan Sunnah , PAS perlu menjadi "alat" Menyatu-padukan Umat Islam Yang Beriman di Malaysia, PAS tidak boleh bergantung kepada Politik sahaja untuk Mengembangkan Islam (Perjuangkan Islam)

Di dalam Usaha untuk Mengabungkan Keseluruhan Umat Islam Yang Beriman di bawah Satu Jamaah (PAS), Para Ulama (Yang Sebenar) dan Para Wali ALLAH SWT perlu di gabungkan atau di satukan terlebih dahulu, Ulama dan Wali ALLAH mampu Membangunkan Islam berbanding Umat Islam awam berdasarkan Keterangan Daripada Kitab Suci Al Quran Surah Yunus Ayat 62 dan 63, Krisis Keimanan yang melanda Umat Islam zaman kini dimana Ramai Umat Islam sudah tidak percaya (Beriman) dapat diatasi oleh Para Ulama dan Wali ALLAH SWT dengan Ilmu dan Kelebihan (Karamah) yang di Beri ALLAH SWT kepada Mereka(Para Ulama dan Wali ALLAH Yang Sebenar), Ulama dan Wali ALLAH SWT dapat Menyatukan Keseluruhan Umat Islam Yang Beriman, Ini kerana selain Anugerah ALLAH SWT dengan Ilmu Pengetahuan Yang banyak, Ulama dan Wali ALLAH SWT juga mempunyai "Senjata" Mereka (Para Ulama dan Wali ALLAH SWT) iaitu DOA Mereka (Para Ulama dan Wali ALLAH SWT) lebih Mustajab dan di Makbulkan ALLAH SWT, Semua Umat Islam Yang Beriman pasti menyedari terdapat juga Saudara kita Umat Islam Yang Beriman terutama Para Ulama (Yang Sebenar) dan Para Wali ALLAH SWT yang tidak suka dan ada juga yang tak berminat dengan Politik dengan sebab itu PAS di cadangkan tidak menjadi setakat Parti Politik sahaja, PAS perlu menjadi Satu Jamaah sepertimana Jamaah Umat Islam dahulu seperti Jamaah Yang di Bina dan di Bentuk Rasullullah SAW yang mempunyai Kekuatan dan Keunikan yang Hebat seperti di ceritakan Sejarah, Sekurang-kurangnya PAS perlu mencontohi Jamaah-jamaah sewaktu Zaman Kegemilangan Islam dahulu

Para Ulama dan Wali ALLAH SWT lebih mudah menyatukan Keseluruhan Umat Islam Yang Beriman kerana Ilmu Pengetahuan Mereka lebih Luas terutama Ilmu Mengenai Kitab Suci Al Quran dan Sunnah, Sejarah membuktikan Sumbangan dan Jasa Para Ulama dan Para Wali ALLAH SWT dapat mengembalikan Umat Islam keatas jalan Islam Yang Sebenar berdasarkan Panduan dan Pendoman Daripada Kitab Suci Al Quran dan Sunnah, Umat Islam Yang Beriman bergantung harap kepada Para Ulama Yang Sebenar dan Para Wali ALLAH SWT ini, ALLAH SWT telah Memberikan RahmatNYA dengan Mengurniakan Umat Islam dengan Para Ulama dan Wali ALLAH, Ini merupakan satu faedah yang besar kepada Umat Islam Yang Beriman, Umat Islam yang Beriman perlu Bersatu-padu dalam Kalimah Tauhid sepertimana yang telah di terapkan dan dilaksanakan oleh Rasullullah SAW, Hadis Nabi SAW telah menerangkan Umat Islam akhir zaman (kita) yang berjaya di Dunia dan Akhirat adalah yang Bersatu-padu di Dalan Satu Jemaah sepertimana Maksud Hadis di atas, Adalah Menyedihkan dan Mengecewakan jika Para Ulama (Yang Sebenar) dan Para Wali ALLAH SWT tidak dapat di Gabungkan Demi Kerana ALLAH SWT iaitu untuk Menguatkan dan Memantapkan Islam seterusnya Kembali memberi Kemenangan kepada Islam seperti Kemenangan Rasullullah SAW dan Para Khulafa Rasyidin dan Para Tabiin dahulu, Umat Islam Yang Beriman dahagakan Kemenangan bukan setakat kemenangan di dalam Arena Politik didalam Pilihanraya Sahaja tetapi Kemenangan daripada semua segi Dunia dan Akhirat

Jamaah Islam Yang Beriman Yang Bersatu Padu juga telah di ceritakan didalam Hadis Nabi SAW Yang Bermaksud:

Daripada Abi Nijih 'Irbadh bin Sariyah r.a. berkata, "Telah menasihati kami oleh Rasulullah saw. akan satu nasihat yang menggetarkan hati kami dan menitiskan air mata kami ketika mendengarnya, lalu kami berkata, Ya Rasulullah! Seolah-olah ini adalah nasihat yang terakhir sekali maka berilah pesanan kepada kami." Lalu baginda pun bersabda, "Aku berwasiat akan kamu supaya sentiasa bertakwa kepada Allah dan mendengar serta taat (kepada pemimpin) sekalipun yang meminpin kamu itu hanya seorang hamba. Sesungguhnya sesiapa yang panjang umurnya daripada kamu pasti ia akan melihat perselisihan yang banyak. Maka hendaklah kamu berpegang teguh dengan sunnahku dan sunnah para khulafa Ar Rasyidin Al Mahdiyin (Khalifah-khalifah yang mengetahui kebenaran dan mendapat pimpinan ke jalan yang benar) dan gigitlah sunah-sunah itu dengan gigi geraham dan jauhilah perkara-perkara yang baru (bid'ah) yang diada-adakan, kerana sesungguhnya tiap-tiap bid'ah itu adalah sesat."
H.R. Abu Daud dan Tirmizi

Umat Islam yang Beriman perlu Bergabung di dalam Satu Jamaah sahaja kerana dengan Bergabung akan Memantapkan dan Menguatkan Islam, Para Ulama Yang Sebenar termasuklah Para Wali ALLAH SWT perlu Memimpin Umat Islam (Orang Awam) kembali kepada Jalan Islam Yang Sebenar (Mengikut Kitab Suci Al Quran dan Sunnah) , Para Ulama perlu Bertindak Menyatukan Kesemua Umat Islam Yang Beriman, Keadaan Zaman ini Ulama Yang Sebenar tidak lagi di pedulikan oleh Golongan Munafik dan Fasiq memberikan Kelebihan yang banyak kepada Umat Islam Yang Beriman kerana Kita dapat mengenalpasti Golongan Umat Islam Yang Beriman atau Tidak beriman(Munafik dan Fasiq) dimana Umat Islam Yang Beriman sudah semestinya mengikut Ulama manakala Umat Islam yang tidak beriman (Munafik dan Fasiq) sudah semestinya tidak mahu mengikuti Para Ulama Yang Sebenar, Keadaan Umat Islam yang lemah sekarang di sebabkan Ramai Umat Islam Yang Tak Beriman yang tidak mahu mengikut Para Ulama Yang Sebenar malah Banyak Umat Islam yang tidak beriman menolak Hukum-hukum yang telah di tetapkan Kitab Suci Al Quran dan Sunnah (Hukum ALLAH SWT)

Umat Islam Yang Beriman perlu berusaha dengan Pantas Menggabungkan Para Ulama (Yang Sebenar termasuk Wali ALLAH) kerana Petunjuk daripada Hadis Rasullullah SAW yang Bermaksud :

Daripada Abdullah bin Amr bin 'ash r.a. berkata: Aku mendengar Rasulullah saw. bersabda, "Bahawasanya Allah swt. tidak mencabut (menghilangkan) akan ilmu itu dengan sekaligus dari (dada) manusia. Tetapi Allah swt. menghilangkan ilmu itu dengan mematikan alim ulama. Maka apabila sudah ditiadakan alim ulama, orang ramai akan memilih orang-orang yang jahil sebagai pemimpin mereka. Maka apabila pemimpin yang jahil itu ditanya, mereka akan berfatwa tanpa ilmu pengetahuan. Mereka sesat dan menyesatkan orang lain."
H.R. Muslim

Berdasarkan Hadis Nabi SAW diatas amat nyata sekali kita sedang melalui apa yang di maksudkan oleh Nabi SAW tersebut, Sudah begitu lama Umat Islam tidak mempunyai Ulama-ulama yang Hebat seperti Imam Mazhab (Imam Hanafi, Imam Maliki, Imam Syafie, dan Imam Ahmad Hambal), Umat Islam juga seperti "kehilangan" Ulama Fekah seperti Imam Ghazali RA begitu juga Ulama Sufi dan Para Wali seperti Wali "Songo" dan Hasan Al Basri dan Junaid Al Baghdadi serta lain-lain lagi Ulama-ulama tersohor yang Menyatukan Umat Islam Yang Beriman sewaktu itu, kita yakin bahawa ALLAH SWT tetap membantu kita (Umat Islam Yang Beriman) dengan Menciptakan Golongan-golongan yang Soleh ini, Pada masa kini Umat Islam banyak yang lalai dan menolak Para Ulama Sebenar , Hadis Nabi SAW ini juga Membuktikan kebenarannya di mana pada ketika kini Umat Islam lebih banyak mengambil orang-orang jahil sebagai pemimpin, kita dapat lihat dengan jelas budaya ini di dalam Umno malah Para Ulama yang di pilih juga terdiri dari kalangan yang Fasiq dan Munafik , Ulama moden yang di pilih berdasarkan Ijazah atau kertas sahaja sedangkan akhlak dan ilmu mereka (ulama fasiq) tidak dapat menolong Umat Islam samaada di dunia dan Akhirat, berbagai fatwa yang sesat dan menyesatkan Umat Islam di buat oleh golongan ulama fasiq dan pemimpin yang jahil telah merosakkan dan Mencemarkan Kesucian Islam , Islam hadari membuktikan semuanya

PAS perlu menjadi JAMAAH yang mewakili Umat Islam Yang Beriman, PAS perlu menjadi Jamaah seperti Jamaah Umat Islam sewaktu Zaman Rasullullah SAW dan Para Sahabat RA, Ulama dan Wali ALLAH SWT perlu Bersatu di bawah PAS seandainya PAS mampu berubah menjadi Jamaah yang mewakili Umat Islam Yang Beriman, setidak-tidaknya Para Ulama dan Wali ALLAH SWT boleh mengubah PAS daripada sebuah Parti Politik kepada Jamaah Yang Beriman seperti yang Rasullullah SAW lakukan, Ulama (yang Sebenar) dan Wali ALLAH SWT Bertanggungjawab dalam membawa Umat Islam kembali kearah jalan yang sebenar dalam ertikata lain Ulama dan Wali ALLAH Bertanggungjawab Menyelamatkan Islam, Ulama dan Wali ALLAH perlu Berusaha Memulihkan Keyakinan (Iman) Umat Islam yang semakin hari semakin kurang, Ulama dan Para Wali ALLAH perlu Berjuang dan Berkorban sepertimana Para Sahabat RA sewaktu zaman Rasullullah SAW dahulu, tidak di Nafikan Umat Islam perlukan Ulama-ulama seperti Para sahabat RA dahulu yang telah dididik oleh Rasullullah SAW, Ulama-ulamaYang Sebenar juga perlu menentang Ulama-ulama Fasiq begitu juga Para Wali ALLAH SWT perlu menentang wali-wali syaitan seperti dukun-dukun dan para pendeta musyrikin, Para Ulama(Yang Sebenar) dan Wali ALLAH perlu menubuhkan sebuah Jamaah baru sekiranya PAS tidak mampu di ubah atau tidak boleh berubah menjadi Jamaah seperti yang di maksudkan, Umat Islam Yang Beriman (Orang Awam) perlu bersiap sedia bagi membantu Para Ulama dan Wali ALLAH ini, Tanggungjawab yang Besar menanti semua Umat Islam Yang Beriman, Persediaan untuk Berjihad dalam semua segi perlu di sediakan, Sudah semestinya Umat Islam yang Beriman sahaja yang mampu Berjuang dan Berkorban di dalam Islam, Umat Islam yang Beriman juga perlu menubuhkan Pasukan Khas yang bertangjawab menjaga Keselamatan Para Ulama(Yang Sebenar) dan Wali ALLAH SWT ini

Kitab Suci Al Quran Menerangkan Di dalam Surah Al Baqarah Ayat 176, Umat Islam Berpecah belah kerana tidak Mengikut Al Quran(Berselisih dengan Kebenaran), Di sebabkan terlalu banyak Jamaah di Malaysia dan Serata Dunia keadaan Umat Islam semakin berpecah dan timbul kekeliruan di kalangan Umat Islam dan Bukan Islam, Ulama dan Aulia ALLAH SWT tidak lagi di hormati oleh kebanyakkan Umat Islam kerana di tuduh "gagal" membawa Agama Islam kepada Jalan Sebenar, Ulama dan Wali ALLAH SWT juga tidak lagi di hormati oleh kebanyakkan Umat Islam kerana tidak dapat Menyatukan Umat Islam sepertimana yang telah dilaksanakan Rasullullah SAW, Kemunculan Ulama Fasiq yang semakin bertambah termasuklah "ulama wanita" memburukkan lagi keadaan Umat Islam, Hadis Nabi SAW telah memberi petunjuk tentang perkara yang berlaku ini

Ertinya:
Dari Sahl bin Saad as-Saaidi r.a. berkata: Rasulullah s.a.w bersabda; 'Ya Allah! Jangan kau temukan aku dan mudah-mudahan kamu (sahabat) tidak bertemu dengan suatu masa di mana para ulama sudah tidak diikut lagi, dan orang yang penyantun sudah tidak disegani lagi. Hati mereka seperti hati orang Ajam (pada fasiqnya), lidah mereka seperti lidah orang Arab (pada fasihnya)." .
H.R Ahmad

Kebenaran Hadis Nabi SAW di atas dapat dilihat dengan jelas sekali dimana Dunia Islam Zaman sekarang telah di Kuasai oleh Pemimpin Munafik dan Ulama Fasiq, Golongan Munafik dan Fasiq ini telah berjaya memecahbelahkan Umat Islam, Pada ketika yang sama Alim Ulama dan Wali ALLAH Yang Sebenar (Yang Beriman dan Bertaqwa) terus dinafikan Hak-hak mereka sekaligus menafikan Hak-hak Islam, Berbagai Hukum hakam dan fatwa yang mengelirukan telah berjaya di buat oleh golongan ulama fasiq ini, Budaya zaman sekarang yang terbalik dimana Orang-orang Jahil(bodoh) seringkali dilihat dan dapat di dengari dengan Angkuh dan Sombong "mengarah" Para Ulama supaya membuat hukum bagi menepati kehendak nafsu jahat mereka, Ramai Umat Islam yang tak beriman menjadi Takkabbur dan Riak kerana berasakan diri mereka lebih bijak daripada Ulama dan Wali ALLAH SWT, Para Ulama(Yang Sebenar) dan Wali ALLAH adalah Golongan Yang Paling Bijak di dalam Agama Islam di atas muka bumi pada masa kini, berbanding dengan Golongan Munafik dan Fasiq yang sering terpedaya dengan Fitnah dan Hasutan Syaitan, Ulama (Yang Sebenar) dan Wali ALLAH SWT tidak perlu diarah, Mereka (Ulama dan Wali) Bijak dan Sedar apa yang mereka lakukan, Umat Islam Yang Beriman sudah semestinya akan mengikut Arahan Ulama dan Wali ALLAH (Yang Sebenar), malah terdapat juga Munafik dan Fasiq yang mahu Kitab Suci Al Quran di Tafsir semula

Para Pemimpin PAS perlu "meniru" cara Rasullullah SAW dan Para Sahabat RA dan Para Mukmin Zaman dahulu yang telah Berjaya Mencapai Kemenangan di Dunia dan Akhirat dalam Perjuangan Menegakkan Islam, Masaalah yang di hadapi oleh Umat Islam Yang Beriman di Malaysia malah Seluruh Dunia sekarang ialah Tak ada lagi Satu Jamaah yang menepati Ciri-ciri Sunnah Rasullullah SAW, Ini amat mengelirukan Umat Islam Yang Beriman, PAS dalam arena Politik, Jamaah Tabligh dalam Arena Dakwah, Abim dan Jim juga dalam Arena yang berbeza begitu juga lain-lain Jamaah yang terdapat di Malaysia ini, Jelas sekali ini amat mengelirukan Umat Islam kesemuanya walaupun Umat Islam Yang Beriman, PAS perlu menjadi alat dalam menggabungkan Kesemua Jamaah Yang Sebenar di bawah Satu Gabungan sahaja iaitu Gabungan Umat Islam Yang Beriman, Islam lebih penting dari Semua, PAS juga dapat mengambil berbagai Kelebihan-kelebihan Jamaah-jamaah yang terdapat di Malaysia, Sebagai contoh di Malaysia mempunyai berbagai Jamaah antaranya PAS yang bergiat dalam bidang politik, Jamaah Tabligh yang bergiat dalam bidang Dakwah, Jemaah Islah Malaysia(JIM), Angkatan Belia Islam Malaysia(ABIM) dan berbagai lagi Jamaah termasuklah Jamaah Pengajian Pondok, Kesemua Jemaah ini perlu di gabungkan, Jamaah yang Bersatu-padu di bawah Kalimat Tauhid akan memudahkan Perjuangan Islam kerana setiap Ahli daripada setiap Jamaah mempunyai Kepakaran dan Kelebihan tersendiri secara tidak langsung Umat Islam dapat berkongsi Minda dan menggunakan setiap kelebihan yang ada untuk Membantu Kegemilangan Islam, Umat Islam perlu Tinggalkan sikap Angkuh(Riak) dan Sombong (Takabbur) sehingga membawa kepada Perpecahan Umat Islam sendiri, Segala Perselisihan pendapat yang remeh temeh sepetutnya perlu di ketepikan

Umat Islam Yang Beriman perlu membentuk Satu Sahaja Jemaah yang Beriman, Dalam usaha membentuk Jamaah Yang Beriman Kita perlu Beringat, Kitab Suci Al Quran dan Sunnah telah Memberikan Panduan, Dimana Contoh Jamaah Yang Beriman dan Sebenar telah di Tunjukkan Rasullullah SAW (Sunnah), Kitab Suci Al Quran juga menerangkan Umat Islam Yang Beriman termasuklah Para Ulama dan Wali ALLAH tidak dapat membantu Umat Islam Yang Telah Di Sesatkan ALLAH SWT seperti Kaum Munafik dan Fasiq (Tak Mahu Menerima Kebenaran dan Ingkar) dan Kaum Musyirikin di dalam Surah Yunus Ayat 99, Kitab Suci Al Quran menerangkan tidak menjadi Tanggungjawap Rasullullah SAW dan Sekelian Umat Islam Yang Beriman untuk menjadikan Seluruh Manusia Beriman, ALLAH SWT Berkuasa menyesatkan sesiapa sahaja Yang Di KehendakiNYA Berdasarkan Kitab Suci Al Quran Surah Hud Ayat 34, Surah Ar Ra’d Ayat 27, Surah Ibrahim Ayat 4 dan 27, Surah An Nahl Ayat 93, Surah Faatir Ayat 8, Surah Ghaafir Ayat 34 dan 74 serta Surah Al Muddathhir Ayat 31, Kitab Suci Al Quran juga memberi Amaran dan Peringatan supaya Umat Islam yang Beriman tidak Berkawan dengan Musuh ALLAH SWT didalam Surah Ali Imraan Ayat 28, Surah An Nisaa Ayat 89, 139 dan 144, Surah Al Maidah Ayat 51, 80 dan 81 serta Surah Al Mumtahanah Ayat 1,9 dan 13, panduan yang di berikan oleh Kitab Suci Al Quran ini boleh di jadikan Panduan dan Pendoman kepada Kita (Umat Islam Yang beriman) untuk membentuk Jamaah Islam Yang Beriman

CADANGAN
Banyak lagi yang PAS dapat lakukan mengikut Kitab Suci Al Quran dan Sunnah sekiranya PAS bergerak atau berfungsi sebagai Satu Jamaah Yang Hanya Mewakili Umat Islam Beriman, PAS perlu menggunakan semua kelebihan yang Islam ada seterusnya Mengalahkan Musuh Islam dan Mencapai Kemenangan Dunia dan Akhirat, Melalui Kitab Suci Al Quran dan Sunnah Umat Islam Yang Beriman dapat mempertahankan Islam dan Menyerang balas setiap serangan Musuh-musuh Islam, Apa yang di perlukan oleh Umat Islam yang Beriman ialah Satu Jamaah Yang Kuat sepertimana Jamaah Umat Islam yang di bentuk Rasullullah SAW dahulu, antara Kemestian atau perkara-perkara yang Wajib ada didalam Jamaah Umat Islam Yang Beriman ialah Angkatan Perang dan Angkatan Perdagangan sepertimana Maksud Kitab Suci Al Quran Surah Al Anfal Ayat 7

Angkatan Perang
Berperang adalah Wajib keatas setiap Umat Islam Yang Beriman, Berperang adalah Sunnah Rasullullah SAW yang sering di tinggalkan oleh Umat Islam, Terlalu banyak Ayat-ayat Suci Al Quran yang Menerangkan Kewajipan atau Menyuruh Umat Islam Yang Beriman Berperang antaranya Surah Al Baqarah Ayat 190, 216 dan 244, Surah An Nisaa Ayat 74, 76, 84 dan 95 dan Surah At Taubah Ayat 12, 14, 29, 36, 39, 41 dan 124, Semua Ayat Suci Al Quran ini telah menerangkan dengan jelas Kewajipan untuk Berperang malah Kitab Suci Al Quran juga memberi petunjuk Golongan Munafik tidak mahu Berperang dan cuba Mengelak dari berperang dengan bermacam-macam alasan seperti di terangkan di dalam Surah Ali Imraan Ayat 156, 167 dan 168, Surah An Nisaa Ayat 72, Surah At Taubah Ayat 49, 81 dan 90, Surah Al Ahzaab Ayat 18, Surah Al Fat-h Ayat 12 dan Surah Al Hadiid Ayat 10, Semua Ayat Suci ini menerangkan Munafik akan menipu dengan bermacam-macam alasan untuk tidak Berperang Pada Jalan ALLAH, Kitab Suci Al Quran juga menerangkan didalam Surah At Taubah Ayat 38,Umat Islam Yang Beriman tidak suka Berperang Pada Jalan ALLAH adalah satu fahaman yang amat salah

Angkatan Perang yang dapat di bentuk didalam Jamaah Islam Yang Beriman(PAS) bukanlah bermaksud membentuk Angkatan Tentera seperti yang sedia ada dan kita Ketahui ini, Angkatan Perang Umat Islam Yang Beriman adalah sebagai salah satu langkah persediaan Umat Islam Yang Beriman untuk menghadapi Musuh-musuh Islam, Memandangkan keadaan Umat Islam Yang Beriman sekarang yang sering di tindas dengan cara kasar iaitu menggunakan Kuasa atau kekuatan Pasukan Bersenjata seperti Polis dan Tentera, lebih Menyedihkan lagi Umat Islam yang menjadi Anggota Polis dan Tentera di Kerah untuk Menyerang dan membunuh Saudaranya(Islam) sendiri sepertimana Peristiwa Memali 20 Tahun lepas dimana Anggota Polis Malaysia yang Kebanyakkan Beragama Islam di tugaskan untuk Menyerang dan Membunuh Umat Islam Yang Beriman yang jelas teraniaya kerana tak mempunyai senjata di Memali Baling Kedah, Begitu juga Pengkhianatan Umat Islam Munafik yang menjadi Pengganas Komunis bekerjasama dengan Kafir Komunis Membunuh dan Menyiksa Manusia serta Anggota Tentera dan Polis yang juga Beragama Islam

Angkatan Perang yang perlu di bentuk oleh Umat Islam Yang Beriman bukan sahaja melibatkan Umat Islam Yang Beriman yang menganggotai Pasukan Bersenjata seperti Pasukan Polis dan Tentera, Angkatan Perang Umat Islam Yang Beriman melibatkan Keseluruhan Umat Islam Yang Beriman tanpa mengira Kerja, Darjat, Kedudukan , Kekayaan dan Pangkat Hatta Raja-raja dan Sultan sekalipun, Semua Umat Islam Yang Beriman Mesti mempunyai kemampuan untuk Berperang mempertahankan Agama Islam dari Ancaman Musuh (Mengikut Kitab Suci Al Quran dan Sunnah),Umat Islam Yang Beriman tidak boleh Bergantung kepada Pasukan Polis dan Tentera sahaja bagi Mempertahankan Islam, Dalam keadaan sekarang kita dapat lihat dengan jelas terdapat Sedikit sahaja Umat Islam Yang Beriman didalam Pasukan Polis dan Tentera serta semua Jabatan Kerajaan Malaysia samaada yang Bersenjata atau tidak malah Pasukan Polis dan Tentera begitu mudah di pergunakan oleh Musuh Islam untuk menyerang dan memusnahkan Umat Islam Yang Beriman, apa yang perlu lakukan sekarang ialah Mencari dan Mengikat Perjanjian dengan Umat Islam Yang Beriman yang menjadi Anggota Polis dan Tentera untuk bersama-sama Mempertahankan Islam, Daripada Puluhan Ribu malah mungkin Ratusan Ribu Umat Islam yang menjadi Anggota Tentera dan Polis serta Kakitangan Kerajaan yang lain sudah semestinya terdapat Umat Islam Yang Beriman walaupun jumlahnya sedikit, oleh itu semua Umat Islam Yang Beriman yang menjadi Anggota Tentera dan Polis terutama Panglima-panglima Tentera dan Ketua-ketua Polis perlu Bersiap sedia dan Bersepakat untuk Berjuang Mempertahankan Islam bersama-sama Semua Umat Islam Yang Beriman di bawah Pengawasan Para Ulama dan Wali ALLAH SWT, Umat Islam Yang Beriman perlukan Panglima-panglima Tentera dan Ketua-ketua Polis Yang Beriman sepertimana salah Seorang Sahabat RA iaitu Khalid Al Walid RA, Dengan adanya Angkatan Perang, Umat Islam Yang Beriman akan lebih Musah Menewaskan Musuh Islam, Umat Islam Yang beriman juga dapat Menyekat dan Menghalang Musuh-musuh Islam dari terus menghalang dan menindas Umat Islam, Hanya Melalui Angkatan Perang Mengikut Kitab Suci Al Quran dan Sunnah ini sahaja Agama Islam akan Kembali Maju dan Kuat seterusnya memberi Kemenangan kepada Umat Islam Yang Beriman Di Dunia dan Akhirat

Angkatan Perdagangan atau Angkatan Peniagaan
Angkatan Perdagangan adalah salah satu Sunnah Rasullullah SAW yang membawa Kejayaan Rasullullah SAW dan Para Sahabat RA Menjulang Islam, Angkatan Perdagangan yang di bentuk Rasullullah SAW ini juga telah membawa Kemajuan dan Faedah yang Amat Besar kepada Umat Islam Yang Beriman, Angkatan Perdagangan adalah Salah Satu Cara Rasullullah SAW Berdakwah secara lembut dan Terbuka, Angkatan Perdagangan juga Berjaya Memberi Kekuatan Maksimum kepada Umat Islam Yang Beriman sewaktu itu (Zaman Rasullullah SAW) dalam Perjuangan Islam kerana Umat Islam Yang Beriman mempunyai Kekuatan Dunia iaitu Angkatan Perdagangan atau Angkatan Perniagaan ini, banyak yang boleh diperkatakan tentang Kebaikan Angkatan Perdagangan ini atau lebih di Kenali sebagai Sistem Ekonomi Islam, Islam di benci oleh Kebanyakkan umat islam sendiri di sebabkan oleh Kemunduran Umat Islam sekarang, Kemunduran yang menimpa Umat islam sekarang ini disebabkan tiadanya Angkatan Perdagangan seperti Zaman Rasullullah SAW dahulu

Mengikut Sejarah sudah 500 tahun lebih Umat Islam yang Beriman "kehilangan" Angkatan Perdagangan yang mengikut Kitab Suci Al Quran dan Sunnah ini iaitu setelah Melaka di tawan oleh Penjajah Kafir Portugis pada tahun 1511 masehi, Mengikut Sejarah Islam Tersebar ke Nusantara atau Asia Tenggara ini melalui Pedagang-pedagang (Para Ulama dan Wali ALLAH SWT) Arab dan India setelah Kejatuhan Bandaraya Baghdad ke Tangan Moghul, Konsep Berdagang dan Berdakwah yang di bentuk Rasullullah SAW(Mengikut Kitab Suci Al Quran dan Sunnah) telah di laksanakan pula oleh Para Ulama dan Wali ALLAH yang lebih dikenali sebagai "Pedagang" sehingga Islam tersebar luas ke Nusantara Asia Tenggara, Setelah Kejatuhan Islam kepada Musyrikin Kafir (Portugis, Belanda dan Inggeris) Angkatan Perdagangan (Sistem Ekonomi Islam) juga turut sama musnah dan pupus sehinggalah sekarang, Contoh terbaik Angkatan Perdagangan Umat Islam Yang Beriman ialah Sistem Ekonomi PAS sekitar tahun 60an dan 70an dahulu dan juga Sistem Ekonomi Pertubuhan Al Arqam, Walauapapun Kitab Suci Al Quran dan Sunnah telah memberikan Panduan dan Penerangan yang Jelas tentang Angkatan Perdagangan atau Sistem Ekonomi Islam ini

Umat Islam Yang Beriman yang Bersatu di bawah PAS perlu Menubuhkan atau Membentuk Kembali Angkatan Perdagangan sebagaimana yang telah Di Lakukan Rasullullah SAW (mengikut Sunnah), Untuk memudahkan Angkatan Perdagangan ini Dana-dana perlu di kumpulkan daripada Semua Umat Islam Yang Beriman, Umat Islam Yang Beriman tidak pentingkan dan mencintai Harta benda yang merupakan daki dunia semata-mata, Umat Islam Yang Beriman juga akan membelanjakan hartanya Pada jalan ALLAH (Jihad Menggunakan harta benda) Membelanjakan harta Pada Jalan ALLAH bukanlah Bermaksud menderma sahaja ianya lebih daripada menderma contoh Yang Terbaik ialah Tindakan Saidina Abu bakar As Siddiq RA sewaktu Perang Badar banyak Ayat Suci Al Quran yang menerangkan Kewajipan Umat Islam Yang Beriman Membelanjakan Hartanya Pada Jalan ALLAH, Antaranya ialah Surah Al Baqarah Ayat 3 dan 261, Surah Ali Imraan Ayat 17, Surah Al Israa Ayat 26, Surah Muhammad Ayat 38 dan Surah Al Hadiid Ayat 7 dan 10

Sistem Ekonomi Islam(Angkatan Perdagangan) ini sememangnya sesuai dalam semua Zaman pada zaman sekarang untuk Menyokong dan Menguatkan Sistem Ekonomi Islam Umat Islam Yang Berimanboleh menggunakan Kaedah Pinjaman iaitu Pelaburan atau Saham sepertimana di terangkan Di Dalam Kitab Suci Al Quran Surah Al Baqarah Ayat 245, Surah Al Maidah Ayat 12, Surah Al Hadiid Ayat 11 dan 18, Surah Al Taghabuun Ayat 17 dan Surah Al Muzammil Ayat 20, Ringkasnya Angkatan Perdagangan ini penting kepada setiap Umat Islam Yang Beriman kerana Angkatan Perdagangan akan mengeratkan Persaudaraan Sesama Umat Islam Yang Beriman dan Menarik Golongan Yang Kurang Beriman serta Golongan Musyrikin kepada Islam, Selain itu Angkatan Perdagangan juga dapat Membendung dan Membenteras Budaya-budaya jahat dan jahil/bodoh yang berlaku didalam Dunia Islam

Dana-dana juga boleh di kumpulkan melalui beberapa Program Jihad yang boleh dilakukan oleh PAS seperti Program Anti Hiburan dimana Hiburan menelan banyak wang ringgit Umat Islam, Hiburan seperti Astro sudah terang di haramkan di dalam Islam sepertimana Surah Luqman Ayat 6, Alangkah baiknya jika Umat Islam membelanjakan duit yang digunakan membayar Astro kepada tabung Ekonomi Islam atau Sistem Ekonomi Islam,

Hadis Nabi SAW yang Bermaksud
Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; "Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dun seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orangorang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi saw. menjawab, "Bahkan kanu pada hart itu banyak sekali, tetapi kanu umpama buih di waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'. Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Nabi kita nenjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati".
H.R. Abu Daud

Daripada Abu Hurairah r.a. berkata, bersabda Rasulullah saw, "Akan datang suatu zaman seseorang tidak memperdulikan dari mana ia mendapatkan harta, apakah dari sumber yang halal atau pun haram".
H.R. Muslim

Daripada Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah saw. bersabda, "Akan tiba suatu zaman, tidak ada seorang juga pun kecuali ia terlibat dalam memakan harta riba. Kalau ia tidak memakan secara langsung, ia akan terkena juga debu-debunya".
H.R. Ibnu Majah

Penerangan Hadis Nabi SAW di atas sudah pasti akan memakan masa, Di sebabkan kesuntukan masa apa yang saya ingin jelaskan di sini ialah Berdasarkan Hadis Nabi SAW di atas Semua antara kita Umat Islam sudah dapat melihat perkara-perkara ini jelas telah berlaku sekarang, Kita sedang menghadapi perkara-perkara yang berlaku ini, Angkatan Perdagangan (mengikut Kitab Suci Al Quran dan Sunnah) adalah Jalan Penyelesaian Terbaik kepada Kita Semua Umat Islam Yang Beriman

Daripada Abu Hurairah r.a. berkata: Bersabda Rasulullah saw, "Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing".
H.R. Muslim

Menghasilkan Teknologi Berdasarkan Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW

Sebagai Umat Islam Yang Beriman juga Kita perlu Membuktikan bahawa Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW dapat memberi menghasilkan Teknologi-teknologi yang lebih baik dan moden berbanding yang ada sekarang, Sudah lama Umat Islam tidak Menggunakan Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW untuk menghasilkan Teknologi-teknologi terkini yang lebih Maju dan hebat Berbanding teknologi yang ada sekarang, Kitab Suci Al Quran Surah Al Kahfi Ayat 109 menunjukkan bagaimana Hebatnya Kitab Suci Al Quran memberi Petunjuk dan Panduan kepada Umat Islam Yang Beriman, Dengan adanya Para Ulama dan Wali ALLAH(Yang Sebenar) Usaha untuk menghasilkan Teknologi-teknologi Berdasarkan Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW akan menjadi lebih senang dan mudah Beserta Rahmat dan Petunjuk ALLAH SWT , AL Quran merupakan Kitab Yang mempunyai segala Ilmu yang telah di peruntukkan Oleh ALLAH SWT kepada Manusia melalui Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW, Ilmu-ilmu daripada Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW hanya boleh di Terjemah dan Di Tafsirkan oleh Pakar sahaja iaitu Para Ulama dan Wali ALLAH SWT

Umat Islam Yang Beriman Khususnya Para Ulama dan Wali ALLAH perlu meneliti iaitu mengkaji Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW bagi menghasilkan Teknologi-teknologi yang lebih baik berbanding Teknologi-teknologi yang ada sekarang seterusnya Membuktikan kepada kaum Yang Kurang Beriman dan Tidak beriman bahawa Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW dapat Menghasilkan Teknologi yang lebih Baik lagi berbanding teknologi yang mereka(Musyrikin,Munafik dan Fasiq) banggakan, ALLAH SWT Telah Memberi Petunjuk didalam Kitab Suci Al Quran Surah Al Kahfi Ayat 109 yang telah Membuktikan Kitab Suci Al Quran dapat Menghasilkan Teknologi-teknologi yang lebih Baik dan Maju, Sudah semestinya Teknologi-teknologi yang di hasilkan berdasarkan Kitab Suci Al Quran lebih Mendapat Keredhaan ALLAH SWT, Kejayaan Umat Islam Zaman dahulu terutama Zaman Rasullullah SAW, ialah Semua Perkara di lakukan berdasarkan Kitab Suci Al Quran, Kejayaan Ulama-ulama Besar seperti Imam Mazhab dan Ibnu Sina dan lain-lain Ulama adalah berdasarkan Ilmu Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW

Hadis Rasullullah SAW juga memberikan Berbagai Petunjuk kepada Kemajuan teknologi-teknologi yang Perlu di Kaji antaranya seperti Hadis Nabi SAW yang bermaksud

Daripada Abu Hurairah r.a. bahawasanya Rasulullah saw. bersabda, "Tidaklah akan berlaku qiamat, sehingga kaum Muslimin memerangi kaum Yahudi sehingga kaum Yahudi itu bersembunyi di sebalik batu dan pohon kayu, lalu batu dan pohon kayu itu berkata, (Hai orang Islam, inilah orang Yahudi ada dibelakang saya. Kemarilah!l Dan bunuhlah ia!", kecuali pohon gharqad (semacam pohon yang berduri), kerana sesungguhnya pohon itu adalah dari pohon Yahudi (oleh sebab itulah ia melindunginya)".
H.R. Bukhari Muslim

Hadis Nabi SAW diatas perlu di teliti dan di kaji oleh Kita Semua(Umat Islam), Ianya mungkin Bermaksud Sejenis Senjata yang dapat mengesan Orang-orang Yahudi atau apa-apa makna Tersirat di sebalik Hadis Nabi SAW tersebut, Umat Islam Mempunyai berbagai kelebihan, Seperti yang kita tahu Ulama dan Wali ALLAH merupakan satu Kelebihan kepada Islam berbanding Musyrikin(Orang Kafir), Terdapat Ulama dan Wali ALLAH yang Menguasai Ilmu-ilmu tertentu seperti Ilmu Ghaib contohnya Menguasai Bidang Jin dan makhluk ghaib(menguasai bidang Jin bukannya Bersahabat dengan Jin, Surah Al Jin Ayat 6), Terdapat juga Para Ulama dan Wali ALLAH yang "Kasyaf" iaitu dapat melihat masa hadapan dan mempunyai pandangan "tembus" iaitu melihat keadaan didalam sesuatu objek seperti hati manusia malah ada juga Ulama dan Wali ALLAH yang dapat berkomunikasi dengan Haiwan dan Tumbuh-tumbuhan serta batu-batan, Ini Semua Anugerah ALLAH SWT kepada Umat Islam Yang Beriman, Kita(Umat Islam Yang Beriman) perlu gunakan Peluang yang Di Beri ALLAH SWT ini dengan Sebaik-baiknya

Untuk menghasilkan Teknologi Berdasarkan Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW amatlah mudah kepada Umat Islam Yang Beriman, Di mana Setelah Meneliti dan Mengkaji Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW, Umat Islam Yang Beriman perlu rujuk Kepada Ulama dan Wali ALLAH, Ulama dan Wali ALLAH SWT adalah Pakar dalam Bidang Ilmu terutama Ilmu Kitab Suci AL Quran dan Hadis Nabi SAW yang mana secara tidak langsung Mereka(Ulama dan Wali ALLAH) Pakar dalam Semua Bidang di atas Muka Bumi ini , Para Ulama dan Wali ALLAH SWT (Yang Sebenar) dapat Menterjemahkan dan Mentafsirkan Maksud Daripada Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW seterusnya dengan Menggunakan Anugerah ALLAH seperti Karamah dan Kasyaf serta Petunjuk Hidayah ALLAH AWJ melalui Doa-doa Mereka (Alim Ulama dan Wali ALLAH) Yang Berkat dan Makbul dan Anugerah ALLAH SWT seperti Kasyaf Para Alim Ulama dan Wali ALLAH akan Nampak Teknologi yang akan di hasilkan,

PAS sebagai Jamaah Islam perlu menubuhkan Jabatan Teknologi atau Pusat Kajian Teknologi Al Quran dan Hadis Nabi SAW yang di Ketuai oleh Ulama-ulama dan Wali ALLAH termasuklah Tok Guru Pondok walaupun Ulama-ulama dan Wali-wali ALLAH (Yang Sebenar) seperti Tok-tok Guru Pondok ini tidak mempunyai Ijazah atau Sijil dari mana-mana Universiti dan Institut Pengajian Tinggi dan tidak pernah belajar mengenai Ilmu Dunia contohnya seperti Ilmu kejuruteraan dan ilmu perubatan tetapi Ilmu ALLAH terutama Ilmu Mengenai Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW yang di Miliki oleh Ulama dan Para Wali ALLAH (Yang Sebenar) ini melebihi Ilmu yang ada atas Muka Bumi ini, Apa yang Nyata Segunung Ijazah pun tak dapat menolong Umat Islam didunia dan Akhirat jika tidak Beriman , Apa guna Bijak seperti Albert Einstain jika akhirnya(Mati) ke Neraka kerana Tak Beriman

Umat Islam dapat Menghasilkan berbagai Jenis Teknologi Berdasarkan Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW, Sejarah membuktikan kehebatan Ulama yang di gelar "Saintis" Islam seperti Ibnu Sinaa, Ibnu Nafis dan lain-lain lagi adalah melalui Kajian dan Ilmu Berdasarkan Kitab Suci Al Quran, Wali Songo yang terkenal di Indonesia telah membina Masjid dalam hanya Satu Malam Sahaja, Zaman Kegemilangan Islam di Baghdad sebelum di serang dan dimusnahkan Moghul juga membuktikan bagaimana Hebatnya Teknologi-teknologi Berdasarkan Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW , Rasullullah SAW juga memberikan banyak Teknologi-teknologi yang kita gunakan sampai sekarang antaranya ialah Bersugi dan Tandas 2 Sunnah Rasullullah SAW yang masih lagi kekal walaupun telah ditukar oleh Musuh Islam, Bersugi telah menjadi Gosok Gigi dan Kemudahan Tandas telah di tukar menjadi citarasa Musyrikin seperti Tandas duduk, Begitu juga dalam Sektor Pembinaan Nabi ALLAH Ibrahim AS telah membina Baitullah di satu tempat yang Tandus (Mekah Mukarramah) Nabi Nuh AS telah membina Bahtera dan Semua Nabi dan Rasul ALLAH SWT telah membawa berbagai Kemajuan dan Teknologi-teknologi yang masih wujud sampai sekarang

Teknologi-teknologi memainkan Peranan penting di Dalam Angkatan Perang dan Angkatan Perdagangan Umat Islam Yang Beriman, Tanpa Teknologi Angkatan Perang dan Angkatan Perdagangan tidak dapat berfungsi dengan betul antara teknologi-teknologi yang perlu Umat Islam Yang Beriman perlu Hasilkan Berdasarkan Kitab Suci Al Quran ialah

1. Teknologi Perang seperti Senjata-senjata baru dan Perisai-perisai
2. Kejuruteraan seperti Pembinaan dan Kenderaan
3. Perubatan
4. Mencari Sumber tenaga baru bagi menggantikan tenaga elektrik

Berbagai jenis Teknologi-teknologi dapat di hasilkan oleh Umat Islam Yang Beriman melalui Panduan Kitab Suci AL Quran dan Hadis Nabi SAW, Teknologi-teknologi yang di hasilkan melalui Kitab Suci Al Quran dan Hadis Nabi SAW bukan sahaja akan meningkatkan Iman Kita(Umat Islam), teknologi ini akan dapat menarik Perhatian Kaum Bukan Islam malah kita(Umat islam) dapat juga menjual teknologi ini bagi meraih keuntungan Angkatan Perdagangan

Politik
PAS perlu mengambil peluang-peluang yang kadangkala muncul untuk Menyerang dan Menewaskan Musuh Islam, PAS perlu menggunakan Strategi-strategi tertentu untuk menyerang balas Musuh Islam, PAS tidak boleh Membiarkan Musuh Islam menyerang Islam sepatutnya PAS perlu menggunakan Kaedah tertentu Menyerang Balas setiap serangan Musuh Islam terutama Fitnah-fitnah yang Keatas Islam dan PAS sendiri, PAS perlu mengambil kesempatan keatas setiap kelemahan Musuh-musuh Islam terutama Umno seterusnya Mengembalikan Kemenangan kepada Umat Islam Yang Beriman, terdapat banyak isu-isu yang timbul yang menunjukkan kelemahan Umno dan Musuh Islam antaranya

1. Isu Memorandum 10 Menteri
Isu ini menunjukkan bagaimana jahil/bodohnya Umat Islam dan lemahnya iman Umat Islam terutama Umat Islam Umno, PAS boleh mengambil kesempatan dengan Memperkenalkan Hukum Hudud iaitu Hukum Islam yang sebenar, Umat Islam Yang Beriman sudah pasti menyokong Hukum Hudud begitu juga Umat Islam seperti Peguam Negara, Hakim-hakim, Para Kakitangan Kerajaan terutama Anggota Polis dan Tentera dan paling penting Kakitangan Jabatan Agama Islam andaikata mereka ini ialah Umat Islam Yang Beriman sudah pasti mereka akan menyokong Hukum Hudud, Hukum Hudud Membuktikan bagaimana lengkapnya Islam berbanding "agama" lain, Hukum Hudud hanya perlu dikenakan terhadap Umat Islam sahaja manakala Penganut agama lain akan menggunakan Hukum mengikut agama mereka sendiri

2. Isu Pertikaian Undang-undang Syariah 2005
Isu ini mungkin satu isu yang dibuat Umno untuk menunjukkan kononnya mereka (pemimpin Umno) pandai dalam Islam, hakikatnya mungkin ramai Umat Islam tak perasan undang-undang Islam yang di bentangkan di Kabinet bukanlah di rangka oleh Ulama Yang Beriman(Ulama Sebenar), Umno menggunakan Jabatan Agama Islam sebagai penghalang Perjuangan Islam, Umno juga menggunakan Pusat Pengajian Islam seperti UIA untuk melahirkan lebih ramai ulama fasiq dan Umat Islam Munafik, contoh yang jelas dan nyata sekali ialah bidaah-bidaah yang dibuat oleh Umno terutama oleh ulama-ulama umno yang fasiq seperti Kursus Pasca Perkahwinan, Kursus yang di wajibkan keatas setiap Umat Islam yang mahu berkahwin, Amat menghairankan sehingga kini masih tiada lagi Satu Golongan Umat Islam yang bangun menentang Bidaah seperti ini (Kursus pasca perkahwinan) andaikata kakitangan jabatan Agama ikhlas maka sudah tentu kursus ini percuma, ini setiap peserta kursus dikenakan bayaran rm 70 seorang secara tidak langsung Umat Islam yang mahu Berkahwin perlu membayar Rm 140 sudah tentu ini membebankan Umat Islam yang ingin Berkahwin

Banyak lagi isu yang boleh di ketengahkan oleh PAS bagi membuktikan Kebenaran Islam Sebenar yang di bawa PAS, Pada peringkat awal ini PAS hanya perlu menjadi Jamaah Umat Islam Yang Beriman di Malaysia dan Seluruh Dunia sepertimana yang sering di katakan oleh Ulama (Yang Sebenar) yang tidak suka dan tidak meminati Politik, Politik mengajar manusia menghalalkan yang haram dan mengharamkan yang Halal demi meraih sokongan atau undi, Akhirkata Salam Persaudaraan dan Salam Perjuangan kepada Saudara-saudara saya SeIslam, Saya minta maaf sekiranya ada yang tidak faham apa yang saya tulis kerana saya bukan penulis yang baik, Semoga Kita mendapat Pengampunan dan Keredhaan ALLAH SWT , Yang Baik dari ALLAH ,Yang buruk dan jahat dari diri saya sendiri

MEMBANGUN BERSAMA ISLAM
WASSALAM
Ibni Ahmad